Luuk de Jong wil meer, véél meer

Foto: Luuk de Jong wil meer, véél meer

Hij is op zijn retour, en Ricardo Pepi gaat zijn plaats als centrumspits bij PSV innemen. Zomaar twee beweringen die over Luuk de Jong aan het begin van dit seizoen rond hebben gezongen in en rond Eindhoven. Niets is echter minder waar gebleken, want de aanvaller heeft tegenwoordig een doelpuntenhonger in zich die nooit zo groot is geweest.

De transformatie van een ‘oude’ PSV’er tot een ware doelpuntenmachine

‘Even’ een mijlpaaltje meepikken. Het was zomaar een woensdagavond in september dit jaar toen De Jong, ruime dertiger inmiddels met altijd aanwezig stoppelbaardje en strakke haarsnit, zijn naam in de rij van de grote doelpuntenmakers der Nederlandse aarde terugzag. Na de gemakkelijk gewonnen pot tegen Go Ahead Eagles (3-0), de zesde zege op rij alweer dit seizoen in de Eredivisie.

De eeuwgoalgetter

Op precies datzelfde podium heeft de boomlange frontman in zijn langgerekte loopbaan tot op heden 155 doelpunten weten te maken. Daarmee is hij Klaas-Jan Huntelaar voorbij en gekroond tot meest scorende speler deze eeuw van het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Een heel knappe prestatie van de speler die in het Zwitserse Aigle in de zomer van 1990 ter wereld kwam.

Knap vooral ook omdat De Jong in zijn eigen sportieve verleden niet altijd een doelpuntenmachine is geweest. Voor clubs als De Graafschap, FC Barcelona, Borussia Mönchengladbach en FC Sevilla scoorde hij dan wel, maar echt hoge ogen gooide hij daarmee niet. In zijn tijd als aanvalsleider bij FC Twente was daarentegen al sprake van een kentering.

Dikke neus

Terug op De Herdgang heeft De Jong echter met verve laten zien een spits te zijn met een dikke neus voor de goal. Als basisspeler welteverstaan en tevens aanvoerder van het huidige team van trainer Peter Bosz. Hij ziet in hem een belangrijke pion voor het aanvalsspel dat hij week in, week uit wil spelen.

De Jong heeft niet alleen dat torinstinct, maar ook het gevoel van positioneren in zijn bloed zitten. De aanvaller weet heel vaak precies waar hij moet staan om een voorzet op sterke wijze tegen het net te knikken of te schieten. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij een hoofd van hout heeft, spreekwoordelijk gezien dan.

Op de Nederlandse velden loopt er op dit moment niemand rond die zó goed aanvallend kan koppen als de ervaren PSV’er. Handig is ook dat de technische baas Earnest Stewart met zeer talentvolle en sterke flankspelers als Noa Lang en Hirving Lozano voor de benodigde aanvoer vanaf de vleugels heeft gezorgd.

Johan Bakayako en Joey Veerman, die eveneens aardig wat goede voorzetten kunnen afleveren, liepen al eerder in Eindhovense dienst rond. De Jong profiteert daar elke wedstrijd weer van door doelpunten te produceren. Het lijkt wel een verslaving voor hem te zijn geworden die hij op dit moment heel vaak op zijn wenken weet te bedienen.

In de lopende competitie liet de aanvalsleider al zes keer het net bollen en in de kwalificatie voor de Champions League was De Jong vijf keer succesvol, waardoor de Bosz-formatie zich ook daadwerkelijk wist te plaatsen voor het hoogste voetbaltoneel dat Europa kent. De fans hebben die prestaties logischerwijs met gejuich ontvangen.

Siem

Luuk de Jong lijkt nog lang niet klaar te zijn met zijn carrière als actief profvoetballer en dus doelpuntenmachine, in tegenstelling tot zijn broer Siem die inmiddels allang en breed zijn schoenen aan de wilgen heeft gehangen. Er is sprake van een soort van tweede leven in zijn langgerekte loopbaan met daarin een succesvolle transformatie tot goalgetter.

Ruud Geels en Wim Kieft konden er in het verleden zeker ook wat van, maar zullen in hun vrije tijd met plezier naar één van hun opvolgers kijken. Bij PSV is dat natuurlijk ook zo, met – hopelijk voor de Brabanders – aan het einde van dit seizoen een titel in de Eredivisie.

Mede door de vele doelpunten van ene meneer De Jong, al zal dát ook mede afhankelijk zijn van de prestaties van grote concurrent én regerend landskampioen Feyenoord.

De Jong wordt kampioen met PSV

  • Ja
  • Nee
249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie