Man City wint eerste Europese Super Cup na misser Gudelj

Foto: Man City wint eerste Europese Super Cup na misser Gudelj

Manchester City heeft de Europese Super Cup gewonnen. In Piraeus eindigde de gelijk opgaande strijd in 1-1, waarna de Engelse grootmacht de penalty’s beter nam. Nemanja Gudelj was de enige speler die miste in de reeks.

City wint na bloedstollende strijd eerste Europese prijs van seizoen

De strijd in Griekenland ging tussen Champions League-winnaar Manchester City, en Europa League-houder Sevilla. City was afgelopen seizoen ongenaakbaar en zonder twijfel het sterkste team ter wereld. Naast de cup met de grote oren, legde de ploeg van Pep Guardiola in eigen land ook beslag op de landstitel en de FA Cup. De manager had de nodige hoofdbrekens op het middenveld, waar de geblesseerde Kevin De Bruyne en Bernardo Silva ontbraken. Phil Foden verhuisde naar de rechterkant, waardoor Jack Grealish terugkeerde in de basis. Achter diepe spits Erling Haaland kreeg de jeugdige Cole Palmer de voorkeur boven Julián Álvarez. In de verdediging kreeg Josko Gvardiol zijn eerste basisplek, hij startte als linksback terwijl Nathan Aké in het centrum bleef staan.

Verrassende voorsprong Sevilla

Sevilla had Nemanja Gudelj in de basis, terwijl Oussama Idrissi niet bij de selectie zat. Hij is op weg naar de uitgang bij de Andalusiërs. Feyenoord doet een poging de linksbuiten opnieuw te huren. De Andalusiërs begonnen aardig aan de wedstrijd, maar City pakte het initiatief vervolgens toch over. Aké was al snel dichtbij een goal, maar miste net. Na 25 minuten viel de eerste treffer echter in Spaans voordeel. Marcos Acuña werd aan de linkerkant vrijgespeeld, waarna de Argentijnse back de bal goed voorgaf. Youssef En-Nesyir torende boven zowel Aké als Gvardiol uit en knikte prachtig binnen: 0-1.

Sevilla probeerde nog even door te drukken, maar trok vervolgens dan toch een rode muur op. Haaland werd gevaarlijk weggestroken, waarbij Loïc Badé aan de noodrem moest trekken. Doordat Gudelj nog in de beurt stond bleef de straf bij een gele kaart. Doelpogingen van de Engelsen leverden vervolgens niks meer op. In het tweede bedrijf kwamen de Spanjaarden er geregeld zeer gevaarlijk uit, terwijl de verdediging van City behoorlijk schutterde. Lucas Ocampos bediende En-Nesyri, die in kansrijke positie op Ederson stuitte. De keeper kan ook redden op een inzet van Joan Jordán.

Wéér een onverwachte goal

In de 63ste minuut viel de tegentreffer, net als de 1-0, totaal onverwacht aan de andere kant. Rodri gaf gevaarlijk voor, maar Haaland kon er net niet bij. Palmer dook echter achter de Noor op en kwam met een knappe kopgoal tegendraads: 1-1. Het was de eerste Europese treffer voor het jeugdproduct van The Citizens.

Sevilla brak vervolgens weer snel uit via En-Nesyri, maar wederom was het Ederson die een doelpunt kon voorkomen. Palmer ging voor een absolute heldenrol, al stuitte hij op Yassine Bounou. City gaf nog even gas, terwijl Sevilla later ook nog een gevaarlijk moment voor het vijandelijke doel kende.

Waar het op een penaltyserie leek aan te komen, kreeg Aké nog een moment bij een vrije trap. Hij kopte de bal naar de grond, waarna Bounou de bal over de lat kon tikken. Zo bleef het bij 0-0, geen verlenging bij de Europese Super Cup maar vanaf dit jaar direct strafschoppen. De eerste acht penalty’s gingen onberispelijk tegen de touwen, waardoor de druk steeds meer toenam. Aanvoerder Kyle Walker schoot hem ternauwernood onder Bounou en bracht City op 5-4. Gudelj ging voor de gelijkmakende beurt om Sevilla in de race te houden, maar schoot op de lat. Zo werd de oud-speler van Ajax, AZ en NAC Breda de schlemiel door als enige speler te missen. City won de Europese Super Cup voor de eerste keer, en blijft maar winnen. De serie Europese finales door Spaanse clubs gewonnen wordt hiermee ook beëindigd.

Scoreverloop: 0-1 (25′) Y.En-Nesyri, 1-1 (63′) C.Palmer

Terechte winnaar

  • Zeker
  • Vind ik niet
47+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:51
13+
PSV treft aanstaand weekend favoriete tegenstander: langste ongeslagen reeks thuis tegen NEC
08:15
48+
‘Lionel Messi bijna akkoord met Real Madrid’
07:50
14+
Doelpuntloos Uruguay staat voor schut in WK 2026 kwalificatie
07:30
130+
Ronald Koeman fel over spitsensituatie Oranje: ‘Wat wil je horen van mij?’
07:00
21+
Van Hecke blij met resultaat in Oranje-debuut: ‘Hij kon aan beide kanten vallen’
23:44
212+
Koeman beschermt falende De Ligt: ‘Hij zit in zo’n periode…’
23:13
149+
Brian Brobbey ‘best zenuwachtig’ tegen Duitsland: ‘Dat deed ik vandaag’
23:08
28+
Sterk Hongarije niet langs tandeloos Bosnië en Herzegovina
22:56
46+
Virgil van Dijk prijst Oranje: “Hadden zomaar kunnen winnen”
22:51
10+
Jubilaris Kane eist hoofdrol op in zakelijke overwinning op Finland
22:39
199+
Wervelwind Oranje blaast ook eigen verdediging omver tegen Duitsland
22:32
147+
Oranje-carrière voorbij na matig optreden Nederland-Duitsland?
22:17
142+
Van der Vaart zag twee uitblinkers in eerste helft Nederland – Duitsland
21:35
353+
‘Nooit meer Oranje voor spion van Duitsland’
21:13
95+
Fans smullen van ‘nieuwe Gullit’ in Oranje
20:44
89+
Oranje-duo al voor aftrap afgemaakt: “Kunnen er geen klote van”
20:38
43+
Koeman geïrriteerd bij toelichting opstelling: “Moet geen eigen leven gaan leiden”
20:23
443+
‘Ajax informeert naar Joshua Brenet’
20:10
123+
Eredivisie-sterren schitteren voor Japan in monsterzege in WK-kwalificatie
19:55
239+
‘Feyenoord nadert deal met nieuwe technisch manager’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie