Matig AZ ontsnapt op het nippertje aan bekeruitschakeling tegen Quick Boys

AZ bekert verder na een bekeroverwinning op de amateurs van Quick Boys. De Alkmaarders stonden de Katwijkers keer op keer toe zich terug te knokken in de wedstrijd, waardoor het duel met strafschoppen moest worden beslist.

Stuntploeg Quick Boys maakte het AZ 120 minuten lang lastig

Na bijna een uur zonder treffers barstte de strijd in de tweede helft pas echt los. Quick Boys haalde als eerste de trekker over. Nigel Nwankwo was Riechedly Bazoer te slim af. Een zwakke poging tot duel leidde de 0-1 in. Nwankwo versnelde en toonde zich beduidend sneller dan Bazoer. Van dichtbij versloeg de linksback van Quick Boys doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro. De goal werd natuurlijk enthousiast gevierd in het drukbezochte uitvak, waarbij een object op het veld belandde. Daardoor werd het duel tijdelijk gestaakt.

Bij de hervatting ging de strijd onverminderd verder. Uiteindelijk wist AZ Quick Boys in de laatste 25 minuten toch te doorboren. Met een kopbal uit een voorzet van Bruno Martins Indi zorgde Dani de Wit voor de gelijkmaker, waardoor het 1-1 werd. Slechts drie minuten later, in de 73ste minuut, bracht invaller Ernest Poku de Alkmaarders op voorsprong. De jonge aanvaller scoorde met zijn linkerbeen na een solide individuele actie, waardoor het 2-1 werd uit een tegenaanval.

AZ slaagde er niet in om in het restant de beslissende klap toe te dienen. De hoop op een verrassing bleef springlevend bij Quick Boys, waar een allesomvattend slotoffensief werd ingezet, met zelfs doelman Van der Helm die mee naar voren ging. Dit offensief leidde tot een sensationele ommekeer. In de zevende minuut van de extra tijd zorgde Leonard de Beste met een kopbal uit een corner voor de gelijkmaker, waardoor het 2-2 werd.

Zinderende verlenging

Voordat de verlenging kon beginnen, werden de spelers opnieuw naar de kleedkamers gestuurd omdat er een voorwerp vanaf de tribunes op het veld was gegooid. Na een onderbreking werd de wedstrijd direct hervat met de verlenging. De tien seconden die nog op de klok stonden van de blessuretijd, werden door de arbiter geschrapt.

In de verlenging leek Myron van Brederode AZ te redden. De linksbuiten passeerde drie tegenstanders en rondde vervolgens koelbloedig af: 3-2. AZ leek daarna uit te lopen naar 4-2, maar een doelpunt van Dani de Wit werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel van Van Brederode.

Die ingreep deed AZ uiteindelijk alsnog de das om, want in de tweede helft van de verlenging ging het opnieuw mis achterin bij AZ. De ingevallen targetman Danny van den Meiracker won zijn luchtduel, waarna AZ-verdediger Penetra de kans kreeg om de bal te onderscheppen. De Portugees blunderde echter keihard en zag Sem van Duijn profiteren: 3-3.

De winnaar van deze heuse bekerthriller werd bepaald door een strafschoppenserie. Quick Boys kende een uitstekende start, waarbij goalie Van der Helm direct de penalty van De Wit wist te stoppen. Bram Franken slaagde er even later niet in zijn penalty nemen. Kort daarna miste ook Levi van Duijn zijn strafschap. AZ genoot van een comfortabele voorsprong in de strafschoppenserie en een nieuwe comeback zat er voor de Katwijkers niet meer in. Jens Odgaard schoot namens AZ de winnende strafschop binnen.