Meesterzet Van Gaal zet Ajax op juiste koers

Foto: Meesterzet Van Gaal zet Ajax op juiste koers

Louis van Gaal werkt achter de schermen hard aan de nieuwe structuur die Ajax de komende jaren terug moet brengen aan de top. Waar velen bezig waren met de positie van technisch directeur en hoofdtrainer, heeft Van Gaal besloten om een andere positie eerst voorrang te geven. De carrièretijger Marijn Beuker moet, als voetbaldirecteur in de directie, ervoor zorgen dat de puinhoop die Sven Mislintat heeft achtergelaten, niet meer voorkomt.

Inside: Beuker naar voren geschoven door Van Gaal

De 39-jarige Beuker is voor het brede, Nederlandse publiek, redelijk onbekend, maar allerminst bij Van Gaal. Beide mannen werkten tussen 2007 en 2009 gezamenlijk bij AZ en hij raakte destijds flink onder de indruk van de kwaliteiten van Beuker. Als verantwoordelijk man voor de talentontwikkeling en jeugdopleiding had hij een helder plan voor ogen, maar bleek hij eveneens in staat te zijn om tussentijds zijn gebaande paden te veranderen om tot succes te komen. Bovendien werkte hij met zijn collega’s steeds meer met data om talenten te beoordelen, al legde hij ook regelmatig zijn oor te luister bij mensen die ervaring hadden binnen de voetballerij.

Het is een kolfje naar de hand van Van Gaal. Hij prijst al jarenlang de ontwikkeling in het voetbal op het gebied van data, wat de technisch directeur en technische staf extra informatie over de spelers geeft. Tegelijkertijd vindt Van Gaal het belangrijk dat het voetbalelement binnen de organisatie eveneens onderdeel blijft, aangezien simpelweg niet alles te meten is. Tot 2021 was Beuker actief bij AZ, waarbij de financiële problemen door het omvallen van de DSB Bank hem een extra uitdaging gaven. De Alkmaarders moesten opeens noodgedwongen leunen op de eigen jeugdopleiding, die de club uiteindelijk in leven hield en terugbracht aan de vaderlandse top.

Ook enkele andere beslissingen bleken in Alkmaar zeer succesvol te zijn. Neem het jeugdcomplex van AZ, dat niet in de eigen stad maar in Wijdewormer staat. Het bleek een cruciale keuze te zijn om de beste talenten van Nederland te overtuigen om niet naar Ajax te gaan, maar voor AZ te kiezen. Beuker zorgde er ondertussen voor dat het niveau van de jeugdopleiding verder omhoog ging, waardoor deze nóg aantrekkelijker werd voor talenten die de top wilden halen. Afgelopen seizoen kreeg AZ de bevestiging van het huidige beleid van de club: het won namelijk de UEFA Youth League door met meerdere Europese topclubs af te rekenen.

Interessant avontuur bij Queen’s Park FC

Dat maakte Beuker overigens niet meer mee, want na zestien jaar als hoofd prestatie en opleiding bij AZ verkaste hij naar Schotland. Hoewel verschillende (grote) clubs achter hem aan zaten, besloot hij voor een andere uitdaging te gaan. Queen’s Park FC, gevestigd in Glasgow, wilde hem namelijk dolgraag hebben. De club, die in het verleden tienmaal de Schotse beker won, werd in 2019 een professionele club en had als doel gesteld om de hoogste divisie te bereiken. De eerste stappen waren bij Queen’s Park FC al gezet, maar het wilde verder vooruit. Beuker bleek de laatste twee jaar de geknipte man te zijn om de uitdaging aan te gaan.

Inmiddels zijn de Schoten slechts één stap verwijderd van het hoogste niveau. Waar Beuker dolgraag met de club de volgende fase in wil gaan, hoopt Ajax hem te strikken voor een nieuwe directiefunctie. Van Gaal is ervan overtuigd geraakt dat Beuker, geboren in Nieuw-Vennep, het voor elkaar kan krijgen om de structuur in Amsterdam terug te brengen. Een combinatie van data, waarvoor Mislintat de voorbije maanden eveneens stond, aangevuld met voetbalkennis, moet voor overzicht, duidelijkheid en groei zorgen. De huidige problemen binnen Ajax zijn simpelweg niet van de korte termijn, maar het heeft langer de tijd nodig om deze op te lossen.

Marijn Beuker moet de nieuwe voetbaldirecteur worden bij Ajax.

Beuker potentiële voetbaldirecteur voor Ajax

De functie die Beuker zal moeten bekleden, is een andere dan die van technisch directeur. Beuker vindt, evenals Van Gaal, dat de man die de transfers voor zijn rekening neemt, niet alles binnen de club kan bepalen. Als voetbaldirecteur moet Beuker daarom verantwoordelijk worden voor onder meer de koers die de jeugdopleiding vaart, de speelwijze die Ajax hanteert en het uiteenzetten van de verschillende rollen die de scouting heeft. Achter de schermen moet ondertussen de technisch directeur werken aan spelers die interessant kunnen zijn om naar Ajax te halen. Op die manier moet een situatie zoals met Mislintat ontstond, voorkomen worden.

Voor Beuker is het essentieel om verder te kijken dan zijn neus lang is. Waar andere clubs voor gerenommeerde spelers kiezen die goed bij de supporters vallen, is hij altijd op zoek naar buitenkansjes die de club in het veldspel sterker kunnen maken. Zo stelde hij al eens tegen The George: “Ik kijk vooral naar het gegeven wie de voorbereidende pass geeft. Die spelers zijn belangrijker dan de spits die uiteindelijk het laatste zetje geeft.” Het legde Queen’s Park FC bepaald geen windeieren, want met de visie van Beuker speelt het alweer ruim twee jaar lang herkenbaar voetbal en zet het razendsnel stappen in de goede richting.

Aan voetbalervaring kortom geen gebrek. Het is een aspect dat Ajax in de huidige organisatie goed kan gebruiken. In de jeugdopleiding vertrekken verschillende jeugdtrainers uit onvrede en de jeugdspelers presteren niet zoals gehoopt. Op andere vlakken binnen de organisatie heerst er onduidelijkheid over de koers die Ajax wil varen. Beuker moet voor een langetermijnvisie zorgen en wordt, verstandig als Van Gaal is, in zijn potentiële nieuwe rol in Amsterdam uit de wind gehouden. De technisch directeur zal namelijk nog altijd iemand zijn die vooraan staat en zijn transfers uitlegt, terwijl Beuker achter de schermen ‘zijn ding kan doen’.

Bij Ajax komt hij in een geheel ander milieu terecht als hij bij AZ of in Schotland gewend is geweest. De druk staat er dagelijks op, onvrede komt al snel in de media terecht en Beuker staat voor een immense uitdaging. Het werk dat hij markant genoeg ooit in Alkmaar heeft verricht, zal de komende jaren namelijk het onderdeel zijn waartegen hij vecht. Beuker moet het voor elkaar zien te krijgen om de jeugdspelers uit Amsterdam en omgeving weer te overtuigen om naar Ajax te komen. De ruggensteun van Van Gaal heeft hij in ieder geval, en zal hem helpen om de komende jaren successen te behalen. Het is aan Beuker om te bewijzen dat hij ook op een topniveau goed genoeg is.

Gaat Beuker bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
3103+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
19+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
77+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
2+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
137+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
62+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
27+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
79+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
74+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
245+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
195+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
98+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
300+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
358+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
50+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
146+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie