Memphis Depay zet WK op losse schroeven

Foto: Memphis Depay zet WK op losse schroeven

Memphis Depay zit in een lastige situatie bij FC Barcelona. De aanvaller tekende na een soap van bijna één jaar uiteindelijk toch bij de Catalaanse grootmacht. Na een sterk begin, volgde er een dramatische periode voor de Nederlander. Nu hij niet meer kan teren op de relatie met Ronald Koeman, vliegt Memphis tegen dezelfde drempels aan die een eerder avontuur in de Europese top al lieten stranden. 

Memphis Depay maakte er nooit een geheim van dat hij vond dat hij een speler voor de Europese Elite was. De 26-jarige aanvaller was na 176 wedstrijden, 76 doelpunten en 55 assists een belangrijke kracht voor Olympique Lyon. De Franse topclub wilde graag verder met de Nederlands international, maar de ambities van Memphis waren sinds zijn vertrek bij PSV niet veranderd. De Nederlander zou zich hoe dan ook revancheren voor een mislukt avontuur bij Manchester United, de club waar Memphis voor zijn vijfjarig dienstverband bij Lyon voor speelde. 

Memphis Depay en FC Barcelona 

Met de keuze voor FC Barcelona leek Memphis met zijn neus in de boter te vallen. De Nederlander kwam eigenlijk op het perfecte moment aan bij de Catalenen: de club had net afstand gedaan van sterspelers Lionel Messi (PSG) en Antoine Griezmann (Atlético Madrid), toptalent Ansu Fati zat destijds nog in de lappenmand en daardoor had FC Barcelona veel behoefte aan een voorhoedespeler met de individuele kwaliteiten om de volledige aanval te kunnen dragen. 


Memphis had daar, helemaal met de tactische voorkeuren van Ronald Koeman in het achterhoofd, een bijna perfect spelersprofiel voor. De aanvaller komt misschien wat lengte, kopkracht en snelheid tekort, maar kan dat compenseren met een uitstekende techniek, het vermogen om kalm te blijven op het moment dat je twee tegenstanders in je nek hebt hijgen en een verwoestend schot. Daardoor had Memphis in het begin een oneindig krediet, los van zijn band met Koeman. De Nederlanders wisten immers allebei: er is geen beter alternatief voor in de punt van de aanval. 

Dat was Memphis’ geluk in het begin van zijn FC Barcelona-tijd. De Nederlands international schoot in de eerste weken van de competitie gemakkelijk raak, maar inmiddels stokt zijn seizoenproductie nog steeds op acht doelpunten, inmiddels uit twintig wedstrijden. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat niet één, maar twee spitsen die aan het begin van het seizoen niet eens in beeld waren om de FC Barcelona-aanval te leiden, nu de voorkeur krijgen boven Memphis. 

Concurrentiepositie Memphis Depay

Eigenlijk is het van de zotte dat Memphis zijn basisplaats kwijtgeraakt is. Als dat was omdat hij eruit werd gespeeld door een gerenommeerde topspits zoals Sergio Agëuro, dan was dat nog te begrijpen geweest. Maar dat een speler als (met alle respect) Luuk de Jong een talent als Memphis uit de basis weet te houden door simpelweg harder te werken en beter te luisteren naar de aanwijzingen van een trainer, legt de vinger op de zere plek bij Memphis. Helemaal omdat De Jong bij de aanstelling van Xavi meteen naar de uitgang werd geschreven door de Spaanse pers.


Een aantal weken later is een vertrek van De Jong onbespreekbaar geworden voor de Catalanen. De oud-spits van Sevilla, Newcastle United, PSV en FC Twente kon er een aantal weken geleden niets van volgens de Spaanse pers, maar is na doelpunten tegen Real Mallorca (1-0 winst, red.) en FC Granada (1-1) weer dé oplossing voor alle Barcelona-problemen. Daaruit blijkt maar weer dat er niets zo opportunistisch is dan de voetbalwereld, al er naast De Jong nog één spits die daar gemakkelijker van profiteert dan de Nederlander. 

Kijk je naar de fysieke gesteldheid van Memphis, dan is het meer een type die zoals Ferran Jutglà tegen de laatste lijn van de tegenstander speelt en met een diepgaande loopactie de ruimte opzoekt. Dat Jutglà, die zonder officieel debuut werd overgenomen van Espanyol dit seizoen, bij de kansen die hij kreeg een verlichting was ten opzichte van Memphis, zegt eigenlijk meer dan genoeg over het spelersprofiel en de positie waarin Memphis het liefste speelt: dat gaat, in het geval van FC Barcelona, in ieder geval niet samen. Zó slecht dat een overbodige Sevilla-spits en een 22-jarige aankoop voor de beloften op dit moment beter presteren dan de potentiële leider van de Barcelona-aanval. 

Koeman-aanpak

Je zou bijna concluderen dat Memphis eigenlijk alleen onder Koeman de spits is waar wij allemaal van dromen. Dat is natuurlijk een beetje gechargeerd: de aanvaller was bij PSV, Olympique Lyon en vooral in het Oranje van de afgelopen jaren telkens de grote man. Dat het in een eerder stadium van zijn carrière niet lukte om te slagen bij Manchester United, is iets wat een jonge speler kan overkomen. Nu Memphis meer ervaren is als voetballer en als mens een aantal jaren wijzer is geworden, zou je kunnen verwachten dat Memphis ook op het mentale vlak een aantal stappen heeft gemaakt. 


Dat valt ook zeker niet te ontkennen, maar het aard van het beestje verander je niet. Met de nieuwe moeilijkheden bij FC Barcelona voor Memphis, kun je wel concluderen dat de aanvaller eigenlijk niet rendeert zonder dat het hele team op zijn kwaliteiten is afgesteld. Bij PSV was hij dé grote man, later bij Lyon vertolkte hij vanuit de spits dezelfde rol en ook bij het Nederlands elftal sleep Louis van Gaal aan zijn tactiek om Memphis in betere posities in balbezit te laten komen – en hem de kans te bieden om meer gevaar te kunnen stichten, doelpunten te kunnen maken en/of assists te kunnen geven. Bij PSV en Lyon waren de trainers ook volledig overtuigd dat de kwaliteiten van Memphis breed genoeg waren om de belangrijkste speler van het elftal te zijn.

Bij de Europese Elite blijkt dat precies andersom te zijn. Alleen wanneer Memphis een trainer treft die hem centraal maakt in het spel (Koeman, red.) komt de Nederlander tot bloei. Wanneer hij, zoals bij Manchester United en onder Xavi bij FC Barcelona, zich moet schikken in een rol die ondergeschikt is aan het teambelang, loopt het meestal in de soep voor Memphis. Daardoor lijkt zijn rol, ook na zijn blessure, voorlopig niet aan de wensen van de 75-voudig international van Oranje te voldoen. En een ontevreden Memphis is, in tegenstelling tot veel andere spelers, eerder een blok aan het been van een trainer dan een positieve impuls. 

WK als reddingsboei

Het zal voor Memphis echter wel zaak zijn om na zijn blessure een omslag te maken. De Nederlandse aanvaller hoeft waarschijnlijk niet te vrezen dat Louis van Gaal hem niet meeneemt naar het WK van 2022 (in Qatar, red.). Sterker nog: de speelminuten bij Oranje kunnen Memphis’ én Barcelona’s reddingsboei zijn om dit verstandshuwelijk alsnog een positief einde te geven. Dat Memphis door zijn blessure nóg minder de kans krijgt om zich te bewijzen tegenover Xavi, is vooral voor concurrenten De Jong en Jutglà goed nieuws. Voor Memphis, en op termijn ook voor Oranje, is het wat minder rooskleurig. 


Oranje is in de aanval voor een groot deel afhankelijk van de grillen van Depay, mede omdat Van Gaal de vleugelspelers van Oranje niet goed genoeg acht voor een dragende rol in de aanval. Om Memphis zo goed mogelijk te kunnen gebruiken op het mondiale eindtoernooi, heeft de sterspeler van Oranje natuurlijk wel genoeg ritme nodig. Als Memphis zijn basisplaats niet terugverdient na zijn blessure, loopt dat plan eigenlijk al meteen spaak. Een snelle transfer is gezien zijn spierblessure op dit moment niet heel aantrekkelijk voor een andere club, al zou het Barcelona óók helpen als Memphis het aankomende halfjaar genoeg minuten maakt in een/het eerste elftal. 

Memphis verbond zijn toekomst met een tweejarig Barcelona-contract praktisch aan de toekomst van Koeman, die nog een contract tot 2022 had in Catalonië voordat de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal uit zijn functie gezet werd door voorzitter Joan Laporta. Daardoor is het vooral voor FC Barcelona zaak om Memphis in een zo’n goed mogelijke vorm naar het WK te laten gaan: bij een goed WK in de winter, kunnen clubs in januari meteen de gesprekken met Memphis openen voor een transfervrije overgang. Misschien is dat genoeg reden om de Koeman-aanpak tóch door te voeren bij de sterspeler van Oranje.

Een overwinning van Barcelona op Atlético Madrid? De odd is 2,25!

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:56
0+
‘Farioli-bom ontploft bij Ajax’
13:48
0+
”Belachelijk’ bekerbesluit voor PSV én Feyenoord’
13:29
0+
Europese tegenvallers voor FC Twente
13:14
0+
‘Giménez per direct weg bij Feyenoord’
12:53
0+
LIVE: ‘Toekomst Frenkie de Jong bepaald’
12:48
0+
‘Nog één hobbel te nemen bij Rensch-transfer’
12:32
0+
PEC Zwolle vecht VAR-blunder internationaal aan
12:17
0+
‘Gekke’ ontwikkeling in transferdossier Ajax en Moro
12:00
0+
‘Feyenoord trekt portemonnee voor Sem Steijn’
11:47
0+
‘Bliksemtransfer lonkt voor Diant Ramaj’
11:32
0+
‘Feyenoord heeft beslissing over toekomst Priske al genomen’
11:16
0+
‘FC Twente wil Go Ahead Eagles beroven van sterspeler’
11:00
0+
PSV droomt nu over meer bij Slot-date
10:49
0+
PSV-speler gefileerd: ‘Niet het gedrag van een 25-jarige’
10:36
0+
‘Per direct ontslag ellendige kwal van Ziggo’
10:22
0+
Veerman gaat los en hekelt ‘dictator’: “Dit nog nooit meegemaakt”
10:07
0+
Beau de Boer kan het niet laten, reageert op fans Feyenoord na Stengs-kritiek
09:53
0+
Borussia Dortmund-coach en ex-Feyenoorder Nuri Sahin ontslagen: ‘Bologna verlies was de druppel’
09:35
0+
Clubs in de rij voor ‘irrelevante’ Manchester City-ster en treble-winnaar
09:21
0+
Controversiële en geboycotte speler wisselt van nationaliteit na Ligue 1-succes
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie