Infantino vindt onthoofdingen onbelangrijk, zolang het geld (niet de bal) maar rolt

Foto: Infantino vindt onthoofdingen onbelangrijk, zolang het geld (niet de bal) maar rolt

Ik heb een vieze smaak in mijn mond. Sinds woensdag. Niks verkeerds gegeten nee, maar er is iets door mijn (en ons aller wereldburgers) strot geduwd: een WK in Saudi-Arabië. De FIFA heeft ons weten te ringeloren door dit mondiaal voetbalevenement voor 2034 toe te wijzen aan de golfstaat. Een land waar net zoals in Qatar de mensenrechten met olifantenvoeten getreden worden. Zijn we er toch weer ingetuind, zou wijlen Herman Kuiphof zeggen.

Opinie: De FIFA neemt alwéér de schending van de mensenrechten niet serieus door WK toe te wijzen aan Saudi-Arabië

De wereld was te klein. Het WK voetbal in Qatar?! Nee, dát kon echt niet. Vele duizenden werknemers waren daar immers overleden door erbarmelijke werkomstandigheden tijdens het bouwen van de ultramoderne stadions. Hier waren zelfs cijfers van. De KNVB en vele andere voetbalbonden renden desondanks achter wereldvoetbalbond FIFA aan, want de keuze voor het oliestaatje was immers toch al gemaakt en daar kon niks meer aan veranderd worden.

Maar: voor wat betreft de toekomst zou er wél rekening gehouden worden met mensenrechten als landen zich kandidaat zouden gaan stellen waar die rechten, op zijn zachts gezegd, niet helemaal gerespecteerd worden. Toen dacht ik eerlijk gezegd: ‘Eerst zien, dan geloven.’ Ik had namelijk bijster weinig vertrouwen in het doen en laten van FIFA-baas Gianni Infantino en zijn gehoorzame vazallen in Genève.

Snelle belachelijkheid

Maar dat het na het WK in Qatar zó snel zou gebeuren dat deze bobo’s zichzelf weer compleet belachelijk zouden maken, dát had ik nou ook weer niet verwacht. Want bijkans een jaar later werd keurig, alsof er niets aan de hand was, bekendgemaakt dat Saudi-Arabië in 2034 het WK voetbal in eigen land mag gaan organiseren.

Omdat Australië was afgehaakt, bleken de Arabiers de enig overgebleven keuze. Dát was me nou net even iets té toevallig, het komt de voetbalbonzen van de FIFA wel héél erg goed uit. Waar ik meneer Infantino echter niet over gehoord heb, zijn de nog altijd schandalige overtredingen van de mensenrechten in het desbetreffende land, waar de olie en het geld rijkelijk vloeit ook. Kennelijk gemakshalve even ‘vergeten’.

Massa-executie

Ik zal je even helpen de feiten, volgens een vooraanstaande organisatie als Amnesty International, op een rij te zetten: in Saudi-Arabië worden mensen nog altijd onthoofd als zij wetten of regels overtreden. Je leest het goed, die barbaarse en prehistorische werkwijze hanteert men nog altijd. Net zoals amputaties bij mensen die iets gestolen hebben. Fiets gegapt, been eraf hakken. De FIFA heeft er blijkbaar niets op tegen.

Executies vinden de Saudiërs kennelijk ook nog altijd de normaalste zaak van de wereld. Vorig jaar vonden er in totaal 196 uitvoeringen van de doodstraf plaats, in maart van 2022 zelfs 81 gezamenlijk op één dag. Hoe is het met de smaak in jouw mond als jij dit leest? Wrede en godsgruwelijke feiten, toch? En dan heb ik het nog niet over de oneerlijke rechtsgang voor mensen die daar wonen, het totale gebrek aan persvrijheid, vrijwel geen vrijheid van meningsuiting en lange celstraffen voor het schenden van het verbod op demonstratie.

Rollende koppen

Bij de FIFA probeert men een heel amateuristische vorm van struisvogelpolitiek te voeren, dus te doen of dit er allemaal niet is. Een mooie acteersessie van je kop in het zand zeken óf, nog veel erger, doen alsof de rest van de wereld achterlijk is. Ik zie signore Infantino in gedachten voor me met zijn oliedollartekens in de ogen: voetbal is voor hem slechts bijzaak, ik denk dat echt. Als het geld maar rolt, dan is hij tevreden. Of dat dan over de rollende koppen van vermoorde mensen gaat, kan hem niks verrekken.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds achttien jaar journalist. Tips? [email protected]

Moet Oranje het WK in Saudi-Arabië boycotten?

  • Ja, dit kan echt niet.
  • Nee, voetbal en politiek staan los van elkaar.
290+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie