‘Messi’ Memphis is andere ex-Barcelona-ster

Foto: ‘Messi’ Memphis is andere ex-Barcelona-ster

Memphis Depay rondde aan het begin van de zomer zijn gewenste transfer naar FC Barcelona af. Na een mislukt avontuur bij Manchester United doet de Nederlander een tweede poging aan de Europese top. Ondanks een basisplek, lukt het de Nederlander nog niet de ondergrens te halen die Luis Suárez in zijn laatste seizoen zette. Om nog maar te zwijgen over de impact die Lionel Messi had. Of vergelijken we Memphis met de verkeerde ex-Barcelona-vedette? 

Dat Memphis Depay bij FC Barcelona tekende deze zomer stond eigenlijk vorig jaar al vast. De Catalanen hadden in het eerste jaar van Ronald Koeman bijzonder veel belangstelling voor de Nederlands international. Er werd een akkoord bereikt met Lyon over de transfersom, er was zelfs een persoonlijk akkoord, maar uiteindelijk klapte de deal omdat Barcelona de financiële middelen niet rond kreeg voor een tussentijdse overgang. Een jaar later, nadat Memphis uit zijn contract bij Olympique Lyon was gelopen, tekende hij alsnog een tweejarig contract in het Camp Nou-stadion. 

Memphis Depay 

De wittebroodsweken behoren voor Memphis inmiddels tot het verleden. De Nederlands international maakte tot nu toe twintig keer zijn opwachting voor FC Barcelona en in die wedstrijden maakte hij acht doelpunten en gaf hij twee assists. Depay is daarmee de topscorer van de club, maar heeft op hetzelfde moment ook te maken met veel kritiek tijdens zijn eerste maanden als speler van Barça. De oud-speler van PSV speelt overwegend in de spits en moet vanuit die positie zorgen voor de goede doorstroom van het spel én op tijd voor het doel staan om een kans af te maken. Die twee aspecten van Memphis’ spel zijn op dit moment niet in balans, waardoor er vraagtekens achter de kwaliteiten van de spits worden geplaatst. 


Ondanks dat Memphis op dit moment topscorer is van de club, staat zijn positie ter discussie. De Nederlander heeft ook onder Koemans opvolger Xavi een basisplek bij de Catalanen, maar kreeg onlangs kritiek van zijn trainer. Volgens de oud-middenvelder moet Memphis betere keuzes gaan maken en leren te herkennen wanneer hij zich moet laten uitzakken voor een combinatie en wanneer hij in de punt moet blijven staan om het eindstation te zijn van een aanval. De laatste speler die deze rol op een effectieve manier invulde, was Luis Suárez. De Uruguayaanse spits speelde 283 wedstrijden voor Barcelona waarin de oud-speler van Ajax 195 doelpunten maakte. Maar nog belangrijker: Suárez gaf ook nog 113 (!) assists. 

Dat Barcelona (lees: Ronald Koeman) de Uruguayaanse spits vorig seizoen loosde omdat hij niet goed genoeg zou zijn en Memphis wilde halen als vervanger, zorgt ervoor dat spits Memphis met zijn iconische voorganger vergeleken wordt. De Nederlander heeft de pech dat hij bij FC Barcelona tekende op het moment dat Lionel Messi vertrok, waardoor de ogen ook qua creativiteit en voetballend vermogen in de aanval op de 27-jarige aanvaller zijn gericht. Daarmee speelt Memphis ook meteen in de moeilijkste rol voor een spits. 

Luis Suárez

Het laatste seizoen van de Uruguayaan in dienst van Barcelona kun je zien als ondergrens voor een Barcelona-spits. Op het moment dat er nog vanuit gegaan was dat Suárez, ondanks zijn leeftijd, een meerwaarde kon vormen voor de aanval dan was hij niet afgerekend op zijn prestaties van zijn laatste seizoen. In dat jaar maakte was Suárez in 36 wedstrijden goed voor 21 doelpunten en 12 assists over alle competities. Op het gebied van doelpunten ligt Suárez (gemiddeld 0,8 doelpunten per negentig minuten) in zijn laatste seizoen bij Barcelona voor op Memphis’ huidige prestaties (gemiddeld 0,6 doelpunten per negentig minuten). Op het gebied van assists is het verschil helemaal groot: Súarez was in zijn laatste jaar goed voor 0,4 assists per negentig minuten (ongeveer één op twee wedstrijden), Memphis op dit moment voor 0,2 assists per negentig minuten (één op vijf wedstrijden). 


Daarmee is niet alleen het scorend vermogen van de spits afgenomen. Ook zijn rendement op het gebied assists is gehalveerd. Daar heeft het ontbreken van luchtduelkracht bij Memphis een belangrijk aandeel in. Memphis gaat dit seizoen in La Liga net zo veel luchtduels aan als Suárez deed (0,9). Suárez kwam daar twee keer zo vaak als winnaar uit de bus (0,6 om 0,3). Daardoor kán Memphis niet in de punt blijven staan op het moment dat hij daar niet in de voeten kan worden aangespeeld. Memphis speelt dan het bekende spelletje: hij laat zich uitzakken, wordt in de voeten aangespeeld en gaat het grondduel aan. 

Dat doet de Nederlander bij FC Barcelona dit seizoen 9,7 keer per negentig minuten, terwijl Suárez dat 5,5 keer per negentig minuten deed. Memphis wint dan meer van deze duels dan de Uruguayaan (51% om 41%), omdat hij meer duels aangaat, verliest hij er in verhouding met Suárez één tot twee per duel meer. Aangezien Memphis dat duel meestal aangaat in de ‘aanvallende middenvelder zone’ van het veld. Dat is een risicovolle positie: op dat moment staat het elftal in aanvallende modus en is het kwetsbaar in de omschakeling. Eén keer balverlies (Memphis: gemiddeld 19,5 keer per negentig minuten; Suárez: 11,5) kan dan dodelijk zijn. 

Lionel Messi

De verschillen in spelersprofiel tussen Memphis en Suárez maken het dus eigenlijk onmogelijk om een vergelijkbare rol te kunnen spelen. Daardoor dwingt Memphis zich eigenlijk in de Messi-rol op het moment dat hij in de spits van Barcelona speelde. Vanaf die positie kon de Argentijn in de vrije ruimte duiken en vanuit daar een dribbelactie aangaan om zichzelf in een kansrijke positie te dribbelen. Memphis maakte in dit seizoen gemiddeld 3,6 dribbels per negentig minuten (58% geslaagd), Messi deed dat vorig seizoen niet alleen vaker (7,5 dribbels per negentig minuten), hij slaagde ook in 64% van de gevallen. 


Messi had vorig seizoen dus gemiddeld méér geslaagde dribbels (4,6) dan Memphis in totaal onderneemt. Dat neemt de vraag met zich mee: waarom vergelijken we hem dan in hemelsnaam met die Argentijnse dribbelgod? Het antwoord ligt in de andere kant van die rol als valse nummer negen: op dat moment ben je meer bezig om een kans te creëren dan het af te maken. 

Het maakte voor Messi niet echt uit of hij hangend op rechts, in de punt of op tien speelde: hij trok het spel van Barcelona automatisch naar zich toe. Daardoor had de Argentijn in zijn laatste seizoen bij FC Barcelona 67 passes per wedstrijd. Memphis verstuurt 43% minder passes per negentig minuten (38,3, 43% minder), maar creëert vrijwel net zo veel kansen (2,4 per negentig minuten) als Messi (2,3 per negentig minuten) in zijn laatste seizoen. 

Barcelona-vedette

Als je Memphis vergelijkt met Messi en Suárez, is hij alleen qua passrendement (6,2% van zijn passes eindigt in een kans) aantoonbaar beter dan zijn voorgangers. Dat zorgt voor problemen met het spel, en dus voor kritiek. Memphis is nu eenmaal geen spits zoals Samuel Eto’o. De topschutter uit Kameroen was ook niet de grootste en sterkste spits, maar kon dat compenseren door zijn explosiviteit en snelheid. Deze aspecten ontbreken bij Memphis, waardoor ook de Messi-dribbels een utopie voor de Nederlander zijn, maar op één aspect blinkt de Nederlander uit in vergelijking met Messi. 


Het lukt Memphis in 6,2% van zijn passes om een kans te creëren terwijl Messi dat in 3,4% van de gevallen lukte. Dat de Argentijn veel meer in het spel betrokken was dan Memphis op dit moment, maakt ook die vergelijking nu en in de toekomst meer uit ijdelheid dan uit hoop. Als je Memphis op dit moment met een voormalige Barcelona-vedette kan vergelijken, dan is het Thierry Henry. De Fransman leek vanuit Londen de perfecte aanwinst voor de Catalanen. Eenmaal in het Camp Nou bleek hij niet snel, sterk en/of creatief genoeg om zich staande te houden in de destijdse steraanval van FC Barcelona. 

Dat is nu ook Memphis’ grootste geluk: hij is op dit moment de ster in de punt van de aanval. Met Martin Braithwaite in de lappenmand en het vraagtekens achter Sergio Agüero’s carrière (door hartproblemen, red.) is de spoeling zo dun dat Xavi voor een keuze staat: hij kan enkele maanden investeren om Memphis te vormen tot een Barcelona-aanvaller of hij kan ervoor kiezen om de Barcelona-aanval te bouwen om de kwaliteiten van Memphis. Iets wat de coach op dit moment eigenlijk al aan het doen is door Frenkie de Jong de instructie te geven om meer naar voren te gaan en als sterk aanspeelpunt in de aanval te dienen zodat technische spelers zoals Memphis, Gavi en Ansu Fati op het juiste moment aangespeeld kunnen worden. 

Het lijkt dus vooral te vroeg om, ondanks de interesse van andere clubs, al een conclusie te trekken over Memphis bij Barcelona. Het team en de aanwinst zitten nog in de aftastfase. Dat was onder Koeman al zo en dat proces is onder Xavi opnieuw begonnen. Dat neemt niet weg dat de Nederlander zichzelf wel een uitdaging heeft gegeven door een tweejarig contract te tekenen. Daarmee verbond hij zijn toekomst misschien wel deels aan die van Koeman, hij gaf zichzelf ook de druk om sneller tot goede prestaties te komen. Als er dan één speler de potentie heeft om vergelijkingsmateriaal te worden, dan is het Memphis.

Wedden dat Memphis de eerste maakt tegen Bayern München? Zet in en win 7,5 keer in inleg terug!



Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie