Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Nederland moet niet te vroeg juichen: Roemenië taaie tegenstander

Foto: Nederland moet niet te vroeg juichen: Roemenië taaie tegenstander

Het Nederlands elftal heeft na woensdagavond plotseling weer hoop. Niet Engeland of Spanje, maar Roemenië is namelijk de tegenstander in de achtste finale. Hoewel Oranje geen land kan onderschatten, is de loting op papier behoorlijk gunstig. Tóch zijn er ook een aantal elementen die het spelen tegen Roemenië moeilijk maken.

Analyse tegenstander Oranje: Roemenië lastig voor Nederland

Nederland speelde al tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk, maar Roemenië is weer een totaal andere tegenstander. In de vorige wedstrijd had Oranje veel moeite met het druk zetten van de Oostenrijkers. Het team van Ralf Rangnick deed dit voortdurend als collectief, waardoor het Nederlands elftal snel de bal verloor. Bovendien zorgde de Oostenrijker ervoor dat zijn ploeg altijd minstens een man meer op het middenveld had. Dat zorgde ervoor dat Oranje geen grip op de tegenstander kreeg en dat Oostenrijk uiteindelijk drie doelpunten kon maken.

Zoals gezegd is Roemenië een totaal andere opponent. Het kreeg in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap slechts vijf doelpunten tegen en dat was niet voor niets. Bondscoach Edward Lordanescu besteedt namelijk veel aandacht aan het verdedigende aspect van zijn team. In alle wedstrijden op dit eindtoernooi speelde Roemenië volgens een vast format. Wanneer de tegenstander de bal had, liep het razendsnel terug en stond het doorgaans met minstens acht spelers achter de bal. Met twee linies dicht op elkaar was er vervolgens nauwelijks meer doorheen te voetballen.

Op papier staat Roemenië met vier verdedigers op het veld, maar in defensief opzicht zijn dit er vijf. Als de bal aan de rechterkant van het veld is, kantelt namelijk het gehele team naar die kant. Lordanescu verwacht vervolgens van de linksbuiten dat hij optreedt als een tijdelijke linksback, zodat de opponent na een snelle opening naar de andere kant van het veld niet opeens zeeën van ruimte krijgt. Ook de middenvelders lopen doorgaans terug naar eigen speelhelft. Deze tactiek geldt uiteraard ook als de bal aan de andere kant van het veld is.

Tegenaanval cruciaal voor Oranje

In het duel met Oostenrijk ging er bij het Nederlands elftal veel fout, maar de communicatie was een van de hoofdzaken. Die moet Ronald Koeman snel zien te verbeteren, want in de tegenaanval is Roemenië zeer gevaarlijk. De Roemeense bondscoach laat zijn elftal namelijk niet alleen verdedigen: na balverovering moet het gebeuren. Met slechts een aantal passes was het de voorbije wedstrijden in staat om vanaf het eigen doel naar het doel van de tegenstander te komen. De restverdediging van Nederland moet kortom goed staan om Roemenië tegen te houden.

Het druk zetten op de tegenstander is dan ook van cruciaal belang. De diepste aanvaller van Roemenië krijgt namelijk ook de opdracht om mee te verdedigen en heeft na balverovering tientallen meters te lopen om in het zestienmetergebied van de tegenstander gevaarlijk te worden. Wanneer Oranje erin slaagt om in een vroeg stadium van de aanval al de bal te winnen, dan houdt het Roemenië op eigen speelhelft en hoeft het zich achterin geen zorgen te maken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek eveneens tegen Polen.

Nicolae Stanciu (een treffer) en Razvan Marin (twee treffers) zijn de grote smaakmakers van Roemenië. Vooral de naam van Marin zullen veel Nederlanders nog kennen. De middenvelder kwam ooit naar Ajax als opvolger van Frenkie de Jong, maar slaagde er nooit in om aan de verwachtingen te voldoen. Bij Roemenië heeft hij echter wél een belangrijke rol meegekregen en die vervult hij vooralsnog uitstekend. Beide spelers zullen het Nederland na belverovering met hun creativiteit moeilijk moeten maken om zo een plek in de achtste finale af te dwingen.

Roemenië is de volgende tegenstander van Nederland.

Goede statistieken tegen Roemenië

De geschiedenis geeft het Nederlands elftal absoluut hoop. In 15 ontmoetingen liep Oranje slechts 1 keer tegen een nederlaag aan. Daarnaast speelden Oranje en Roemenië 3-maal tegen elkaar gelijk en ging Nederland 11 keer met een overwinning naar huis. Roemenië kwam in de poulefase niet verder dan 4 punten: het won met 3-0 van Oekraïne, verloor met 2-0 van België en speelde met 1-1 gelijk tegen Slowakije. Met hetzelfde puntenaantal eindigde Oranje als derde in de groep. Beide landen presteerden kortom vooralsnog gelijkwaardig.

Dinsdag staat de wedstrijd tussen Nederland en Roemenië op het programma. Het belooft een duel te worden waarin het team van Koeman naarstig op zoek gaat naar de ruimte in de verdediging van de tegenstander, terwijl de Roemenen loeren op de tegenaanval. Het meest ideale scenario voor Oranje is daardoor dat het vroeg in de wedstrijd scoort, waardoor Roemenië geen andere mogelijkheid heeft om verder van het doel af te spelen. Het zou de tegenstander iets laten doen wat het niet gewend is, aanvallend voetballen, en geeft Nederland aan de bal meer ruimte.

Wanneer dit echter niet gebeurt. gaat Oranje een stroperige wedstrijd tegemoet. Dat Roemenië op plek 46 staat op de wereldranglijst, zegt kortom niets over de uitdaging die het te wachten staat. De technische staf zal de komende dagen met een tactisch plan moeten komen, dat ervoor moet zorgen dat Roemenië uiteen wordt gespeeld en Oranje tot scoren komt. Gelukkig voor Nederland heeft het tot dinsdag om zich voor te bereiden. De neuzen moeten snel dezelfde kant op, want het schema is dé kans om ver in het toernooi te komen.

Wint Nederland van Roemenië?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, Roemenië wint
312+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie