‘Nederlander betrokken bij weerzinwekkende Barcelona-fraude’

Foto: ‘Nederlander betrokken bij weerzinwekkende Barcelona-fraude’

Twee jaar geleden heeft FC Barcelona te maken gehad met een fraudezaak. Dat gebeurde rondom de transfer van Robert Lewandowski van Bayern München naar Catalonië. Uiteindelijk blijkt dat er een Nederlander achter de fraudezaak zit, al wordt de man in kwestie voorlopig nog niet vervolgd.

Nederlander deed zich voor als zaakwaarnemer Lewandowski, Barcelona betaalde 1 miljoen

In Bild staat het verhaal te lezen van een opmerkelijke zaak rond de Poolse topspits. In de zomer van 2022 kwam Lewa over van Bayern München voor ongeveer 45 miljoen euro. Niet veel later kreeg FC Barcelona een mail van iemand die zich voordeed als de zaakwaarnemer van Lewandowski.

Deze persoon stelde zich voor als Pini Zahavi, die daadwerkelijk de zaken van de Pool behartigt. In de mail werd gevraagd een bedrag van één miljoen euro over te maken, als onderdeel van de clubswitch van Lewandowski. De bankgegevens en naam van een advocaat – Michael Gerardus Hermanus Demon – werden gedeeld en de Catalaanse club verzond het geldbedrag naar een rekening op Cyprus.

FC Barcelona deed een maand later nog een oproep aan Zahavi, om de details van het bedrag uit te klaren. Daarop zei de Israëliër niets van deze geldsom af te weten. Ondertussen kon de fraudeur ook niet aan zijn geld komen. De rekening was in juli van dat jaar geopend, maar had nog geen transacties vertoond. De Cypriotische bank bevroor de rekening en sloot deze uiteindelijk in oktober van dat jaar.

Advocaat blijkt geen advocaat, maar wel Nederlander

Nadat de club van onder meer Frenkie de Jong haar geld terugkreeg, werd ook de identiteit van de ‘advocaat’ bekend. Michael Gerardus Hermanus Demon was helemaal geen advocaat, want hij stond nergens in Europa als zodanig ingeschreven. Het bleek te gaan om een 51-jarige in Arnhem woonachtige man.

De Nederlander is niet strafrechtelijk vervolgd, omdat er nog geen aangifte is gedaan. Demon zei dat zijn documenten gestolen waren en op die manier een rekening was geopend bij de Cypriotische bank. De Bank of Cyprus stelt echter dat het onmogelijk is dit te doen met gestolen documentatie.

Verwacht jij dat de Nederlander nog vervolgd gaat worden?

  • Ja, dit kan niet
  • Nee, dit zal met een sisser aflopen
461+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie