Nederlands elftal heeft een onwaarschijnlijke sleutelspeler

Foto: Nederlands elftal heeft een onwaarschijnlijke sleutelspeler

Het Nederlands elftal beleefde een prima generale repetitie voor het EK 2020. De mannen van bondscoach Frank de Boer wonnen in de Grolsch Veste van Georgië (3-0), maar Marten de Roon kreeg de wind van voren. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, maar nog meer onterecht: de controlerende middenvelder is dé sleutelspeler van dit Oranje. 

Het Nederlands elftal is er na een overwinning op Georgië (3-0) helemaal klaar voor. De Oranje-internationals sloten hun oefencampagne op het Europees kampioenschap af nadat het eerder gelijkspeelde tegen Schotland (2-2). Ondanks de ongeslagen status is de algemene sfeer rondom het Nederlands elftal nog allermist code Oranje. Het spel van het Nederlands elftal in de laatste twee wedstrijden zorgde daarnaast ook voor converse. Met name de switch naar een ander systeem, met twee spitsen in plaats van één aanvaller en twee vleugelspelers, zorgt voor veel discussie. In de wedstrijd tegen Georgië kwam er echter een ander discussieonderwerp naar voren: de reden waarom Marten de Roon van zowel Ronald Koeman als Frank de Boer een basisplek krijgt. 

Nederlands elftal en Marten de Roon

Dat je de naam van Marten de Roon in de basisopstelling van Oranje zou zien, had je niet direct achter de middenvelder gezocht op het moment dat hij bij Sparta Rotterdam doorbrak in het Nederlandse voetbal. De Roon werd door de jeugdopleiding van Feyenoord opgepikt, maar moest vertrekken bij de Rotterdamse topclub. Stadsgenoot Sparta zag wel brood in de komst van de controlerende middenvelder. Na twee jaar in de jeugdopleiding in Spangen maakte De Roon in 2010 de overstap naar Het Kasteel. Eenmaal in het eerste elftal van Sparta verdween De Roon er nauwelijks uit. Sparta profiteerde zelf echter niet van de ontwikkeling van de middenvelder: De Roon koos er in 2012 voor om zijn contract niet te verlengen en stapte transfervrij over naar sc Heerenveen


In Friesland ging De Roon door met hetgeen waar hij bij Sparta begonnen was. De middenvelder speelde zich geruisloos in de basis en na zijn tweede seizoen volgde de grote beloning voor De Roon. Atalanta Bergamo was destijds al bezig om goedkope spelers naar de Serie A te halen. De 1,3 miljoen euro die de Italianen betaalden om De Roon over te nemen van Heerenveen paste zeker in dat plaatje. Dat bleek voor Atalanta een jaar later al een goede deal: het Engelse Middelsbrough kocht De Roon voor ruim tien miljoen euro weg om hen in de Premier League te houden. Toen een seizoen later bleek dat het niet gelukt was, kon De Roon weer terugkeren op het Bergamo-nest. 

De tijd in Engeland was echter geen verloren jaar voor De Roon: tijdens zijn eerste periode in de Premier League werd De Roon voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Danny Blind riep de controlerende middenvelder voor het eerst op en gunde de middenvelder op zijn 25e zijn debuut voor het Nederlands elftal. Ronald Koeman én Frank de Boer volgden het voorbeeld van Blind, waardoor De Roon inmiddels 22 interlands achter zijn naam heeft staan. 

Voetbalvaccin

De Roon was ook 22 keer voer voor discussie tijdens en na de wedstrijd. Ook in de wedstrijd tegen Georgië kreeg De Roon de wind van voren van de Oranje-fans. Niet alleen op social media, ook in de studio van de NOS lieten onder meer Pierre van Hooijdonk zich negatief uit over de prestaties van de middenvelder van Atalanta Bergamo, die eerder door De Boer al een belangrijke pion in het systeem werd genoemd omdat hij ook in dit systeem bij zijn club speelt. Dat is echter niet de enige reden dat De Boer voor de middenvelder van de Italiaanse subtopper kiest. 


De Roon is een beetje het vaccin tegen vervelende voetbalziektes. Gaten die in de verdediging vallen, passlijnen die open staan, snelle tegenaanvallen, dat soort dingen. Met andere woorden: zaken waarvoor je eigenlijk niet naar voetbal kijkt. Je zet die televisie aan om Frenkie de Jong een doldwaze dribbel te zien maken of je wil Wijnaldum de diepte in zien rennen, de bal ontvangen en na een technisch hoogstandje een aanval zien zetten. Op het moment dat De Roon in balbezit komt tijdens de opbouw van het Nederlands elftal, knijpen we de nationale billen bij elkaar in de hoop dat hij geen onbeholpen balverlies lijdt. 

Maar heb je wel eens gekeken naar De Roon op het moment dat Oranje in de aanval is? Nee? Dat klopt, want op die momenten staat de middenvelder bijna altijd buiten beeld. Doordat De Roon zich zonder de bal constant op de juiste positie staat om de bal te onderscheppen om een counter tegen te gaan, de tegenstander onder druk te zetten of de diagonale passlijn eruit haalt, kúnnen De Jong en Wijnaldum ook veel offensiever spelen dan wanneer je daar met bijvoorbeeld Ryan Gravenberch, die voetballend beter maar controlerend minder is dan De Roon, vanaf de aftrap speelt. 

Sleutelspeler Nederlands elftal

De wereld kan roepen dat De Roon voetballend niet goed genoeg is om voor het Nederlands elftal te spelen. Het gekke is: De Boer zal dat waarschijnlijk ook beamen, maar weet ook dat De Roon niet voor zijn kwaliteiten aan de bal in het veld staat. Tijdens de wedstrijd tegen Georgië vond De Boer daar ook een oplossing voor: in het tweede deel van de eerste helft switchte De Roon in de opbouw van positie met Jurriën Timber, die op zijn beurt het middenveld in liep en de opbouw vanuit het centrum verzorgde. Op het moment dat Nederlander verder op de helft van Georgië stond, ruilden de Oranje-internationals weer van positie om de organisatie weer op orde te brengen. 


En áls er een speler van Oranje op dit moment De Roon zou moeten vervangen, dan lijkt Gravenberch daar niet eens dé aangewezen persoon voor. Teun Koopmeiners zou de ideale tussenoplossing zijn. De aanvoerder van AZ is offensief minder dan Gravenberch, maar dus wel beter in het controlerende spel door zijn periode als centrale verdediger en verdedigende middenvelder bij AZ. Daarnaast heeft Koopmeiners als voordeel op De Roon dat hij in balbezit wel de juiste, voorwaartse oplossing kan vinden. Daarmee kun je ook meer tempo krijgen in het aanvalsspel van Oranje. Maar of Koopmeiners zich ook zo kan positioneren als De Roon, valt nog wel af te vragen. Voor De Boer lijkt daar echter helemaal geen twijfel over te bestaan; De Roon zal ongetwijfeld één van de eerste namen zijn die hij op het wedstrijdformulier voor de EK-opener tegen Oekraïne zal zetten.

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
0+
Bayern-beul Giménez laat zich uit over toekomst: “Verliefd op Feyenoord”
23:27
0+
‘Contract Feyenoorder per direct verscheurd’
23:10
0+
‘Wonder van De Kuip wacht Oranje-belletje’
23:03
0+
Manchester City heeft opeens groot Champions League-probleem
23:03
0+
Feyenoord houdt stand en zorgt voor megastunt met zege op Bayern
22:57
0+
PSG-comeback duwt Man City diep in de problemen
22:25
0+
‘Feyenoord weer in problemen door man van glas’
21:56
0+
‘Feyenoord-Bayern krijgt Ziggo-staartje’
21:30
0+
‘Feyenoord-genie voor 40 miljoen weg’
21:25
0+
Giménez laat Kuip ontploffen: Feyenoord leidt tegen Bayern
20:56
0+
Geruchten raken aangeslagen Priske: “Ik hou van deze club”
20:45
0+
LIVE: ‘Ajax wil buitenspeler van Inter, chaos bij Feyenoord’
20:42
0+
‘Ajax vindt oplossing Moro-probleem in Italië’
20:37
0+
Opvallend geluid bij Feyenoord over ‘PSV-klootzak’
20:19
0+
Te Kloese en RvC Feyenoord lijnrecht tegenover elkaar: wie wordt opvolger Priske?
20:11
0+
Taylor reageert op stellige uitspraken zaakwaarnemer over toekomst
19:50
0+
Opstellingen Feyenoord en Bayern: onder druk staande Priske puzzelt
19:33
0+
Priske op weg naar de uitgang: “Als je daarvan overtuigd bent, moet je het doen”
19:14
0+
Pijnlijke opmerking Farioli over Regeer: ‘Rechtsback?’
19:00
0+
‘Feyenoord maakt nieuwe Zerrouki-blunder’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie