Nederlands elftal-ster schittert zonder uit te blinken

Foto: Nederlands elftal-ster schittert zonder uit te blinken

Het Nederlands elftal won zijn eerste wedstrijd op het EK van Oekraïne (3-2). Na afloop van het duel ging het niet alleen over de belangrijkste overwinning onder Frank de Boer, maar verwierf Daley Blind zijn status als Soldaat van Oranje, een voetballende vechtersbaas die voordat hij het veld kon betreden de belangrijkste overwinning van de dag boekte. 

Door Bram Steenbeek

Het zijn misschien de corona-tijden waarin we leven: voorlopig is dit EK ook voor het Nederlands elftal een eindronde van de menselijkheid. Zaterdagavond vertolkte Denemarken-aanvoerder Simon Kjaer een glansrol die hij nooit had willen spelen. De mannen van bondscoach Frank de Boer speelden een dag later hun eerste wedstrijd in de groepsronde van het Europees kampioenschap. De drie punten die Oranje overhield aan het onderlinge duel met Oekraïne (3-2 winst, red.) waren echter niet de grootste overwinning die er die avond werd geboekt in het Oranje-kamp. 

Daley Blind en het Nederlands elftal

In het interview met Frank de Boer voor de wedstrijd, ging het eerst over de gebeurtenissen van zaterdagavond. Spelers van het Nederlands elftal keken met een groep naar de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland toen zij Christan Eriksen in elkaar zagen zakken. In de selectie van het Nederlands elftal zijn talloze dwarsverbanden te vinden met de oud-Ajacied: bondscoach Frank de Boer liet Eriksen debuteren in het eerste elftal van Ajax, een aantal spelers van het huidige Oranje waren destijds zijn teamgenoot en Stefan de Vrij speelt nu met hem samen bij Internazionale. 


Geen van de Oranje-internationals is na zaterdagavond zo verbonden met Eriksen als Ajax-verdediger Daley Blind. De 30-jarige verdediger zag zijn vriend en voormalig ploeggenoot naar de grond gaan en viel op dat moment zelf weer ter aarde, zoals dat in de oefenwedstrijd tegen Hertha BSC van dit seizoen al gebeurde. Dat Eriksen ook nog eens één van de (voetbal)vrienden van de Ajax-verdediger was, maakte die situatie er in eerste instantie niet gemakkelijker op. Dat de 30-jarige verdediger precies wist wat zijn vriend meemaakte, zou voor veel mensen de druppel zijn geweest. 

Maar niet voor Daley Blind. Binnen één dag (!) plakte hij de stukken van zijn gebroken vertrouwen aan elkaar om toch aan de aftrap van Nederland – Oekraïne te kunnen staan. Daar leverde hij misschien wel een van de grootste prestaties uit zijn voetballoopbaan: zestig minuten lang de negatieve stemmen uit je hoofd houden en op hetzelfde moment je mannetje moeten staan in het openingsduel van het eerste eindtoernooi in zeven jaar. 

Belangrijkste overwinning

Wanneer Blind had gezegd dat hij het niet kon opbrengen om het veld op te stappen, had niemand hem iets kwalijks genomen. Soms is voetbal nou eenmaal een spelletje en ben je een pannenkoek als je anders beweert. Voetbal is aan de andere kant ook het spelletje waardoor je je problemen even kan vergeten. Dat lukte Blind ook zestig minuten lang. Op het moment dat hij de zijlijn passeerde om zich te laten vervangen, won het emotionele weer van het sportieve. 


Als het eerste fluitsignaal klinkt is voetbal oorlog en ga je, zelfs wanneer je gewond bent, gewoon de frontlinie in. Op het moment dat die druk verdween bij Blind, vloeiden de tranen. Nederland stond op dat moment nog met 2-0 voor, maar voor Blind was de belangrijkste overwinning al binnen. Dat de Ajacied daarna nog voor de NOS-camera gaat staan en met een brok in zijn keel zijn beweegredenen uitlegde, voelde daardoor misschien net zo goed als de winnende treffer van Denzel Dumfries. 

Misschien is dat wel wat ‘we’ de afgelopen zeven jaar gemist hebben. Dat vlammende verlangen om te schitteren op een podium zoals dit EK. Kijken naar landgenoten die alles aan de kant schuiven om twee keer vijfenveertig minuten de trots van volk en vaderland te verdedigen, om vervolgens weer te herontdekken dat de doelpuntenmakers op zo’n toernooi lang niet altijd de grootste helden van de dag zijn.

Daley Blind was dé uitblinker van Oranje

  • Ja, helemaal mee eens
  • Nee, Dumfries verdient MotM
  • Nee, Wijnaldum verdient MotM
  • Nee, andere speler verdient MotM
605+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:13
32+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
23+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
16+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
14+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
39+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
32+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
20+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
91+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
13:42
57+
Driessen velt zijn oordeel na CL-blamage: “De ontmaskering van PSV en Feyenoord”
13:22
0+
Koeman maakt voorselectie voor Nations League-duels bekend
13:09
23+
Nieuwe klus voor Van Bommel? “Ik zie wel wat in hem”
12:58
68+
Slot kijkt uit naar Feyenoord-rëunie: “Alleen maar mooie herinneringen”
12:58
2+
Voorbeschouwing Juventus – Napoli en Internazionale – AC Milan: Gevecht om koppositie in de Serie A
12:33
75+
Marktwaarde-crash bij Feyenoord? “Begint hoofdpijndossier te worden”
12:30
92+
Lichtpuntjes in de Feyenoord-duisternis
12:20
81+
Kritiek op psychiater Ihattaren na ‘bijzondere’ uitspraken
11:45
127+
‘Van der Gijp en Derksen gooien vaste Vandaag Inside-gast voor de bus’
11:30
58+
Giménez ziet na ontluisterende nederlaag toch nog een voordeel: “Moeilijke tegenstanders, maar…”
11:15
282+
‘Bliksemsnelle Oranje-oproep voor Mo Ihattaren’
10:59
156+
Feyenoord-aanwinst valt door de mand: “Ben echt geschrokken van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie