Nederlandse EK-droom aan diggelen door late goal finalist Engeland

Nederland is uitgeschakeld op het EK in Duitsland. In de halve finale ging het gelijk op met Engeland, dat toesloeg in de laatste minuut. Zo strandde Oranje bij de laatste vier en spelen de Engelsen de finale tegen Spanje.

Nederland verliest de halve finale van het EK, Engeland naar de eindstrijd tegen Spanje

Na de fraaie ommekeer tegen Turkije mocht Nederland zich voor het eerst in twintig jaar opmaken voor de halve finale van een EK. Doordat Dortmund dicht bij de Nederlandse grens ligt was de scharen Oranje-fans nog groter als in de andere speelsteden. Wat betreft de opstelling was de verwachting dat Donyell Malen de plaats van Steven Bergwijn aan de rechterkant weer zou overnemen, en zo geschiedde. Verder besloot Ronald Koeman geen wijzigingen door te voeren. Bij Engeland, dat zich in de kwartfinale na strafschoppen ontdeed van Zwitserland, keerde Marc Guéhi terug na een schorsing.

Droomstart Oranje

Wie een saai schaakspel in de openingsfase had verwacht kwam bedrogen uit. In de 7e minuut dacht Declan Rice de controle te hebben op zo’n 30 meter van de goal, maar de felle Xavi Simons ontfutselde de bal. De creatieveling maakte nog wat passen om vervolgens verwoestend uit te halen. Jordan Pickford had geen schijn van kans toen het leer in de kruising knalde: 1-0. Wat een goal! De Oranje-menigte in het stadion ging helemaal los, terwijl dit doelpunt de geschiedenisboeken in gaat.

Snelle gelijkmaker na omstreden strafschop

Engeland ging meteen op jacht naar de gelijkmaker. Tien minuten na de treffer van Simons liep een aanval met een sisser af, waarbij Harry Kane over schoot. Daarbij werd hij geraakt door Denzel Dumfries, waardoor scheidsrechter Felix Zwayer door de VAR geadviseerd werd om naar het scherm te komen. Waar Nederland bang voor was gebeurde: de bal ging op de stip. Het zorgde voor veel onbegrip op sociale media. Bart Verbruggen zat in de goede hoek, maar de inzet was der mate perfect ingeschoten dat de doelman er niet bij kon: 1-1.

The Three Lions gingen door en bleef het Nederlands elftal naar achter drukken. Phil Foden viel op door zijn sterke eerste helft, terwijl zijn inbreng tot dusver in het toernooi ver ondermaats was. In de kleine ruimte friemelde hij zich naar de vijandelijke goal en passeerde Verbruggen. Dumfries hielp zijn doelman echter en haalde de bal van de lijn. Nederland probeerde eruit te komen in de tegenaanval. Memphis Depay stak Malen gevaarlijk weg, maar de Engelse defensie kon net ingrijpen.

Niet Memphis maar Simons nam vervolgens een corner, en gevaarlijk ook. Hij bereikte Dumfries, die op de lat kopte. Er gebeurde veel: drie minuten later werd aan de overkant het aluminium geraakt. Foden was weer losgekomen en krulde de bal op de paal. Er volgde een grote teleurstelling voor Oranje en Memphis. Het schoot in de hamstring van de spits, die gedesillusioneerd het veld moest verlaten. Koeman koos niet voor een vervangende spits zoals Wout Weghorst, maar bracht Joey Veerman. Malen schoof door naar de punt van de aanval. De ongrijpbare Foden was even later dicht bij zijn eerste treffer dit toernooi, maar Verbruggen kon goed redden. Zo kon Nederland niet mopperen met de tussenstand van 1-1 in de rust.

Meer controle Nederland in tweede helft

In de rust kwam Weghorst dan toch in de ploeg net als tegen Turkije. Malen kon maar 45 minuten genieten van zijn rentree. Bij het begin van de tweede helft was meteen te merken dat Nederland het beter had staan. De Engelsen konden niet meer combineren en dat was mede door toedoen van het plan van Oranje. Er ontstond een spel waar men op voorhand al bang voor was, met veel gebrei en geschaak. De ploeg van Koeman probeerde er af en toe uit te komen, waarbij Weghorst als aanspeelpunt fungeerde. Het bijsluiten verliep echter niet perfect, waardoor dat weinig kansen opleverde.

Een goed aangesneden vrije trap van Veerman zorgde wel voor een grote mogelijkheid. Virgil van Dijk kon vrij inschieten, maar Pickford redde. Cody Gakpo bereikte vervolgens Weghorst, die de bal bij Simons kreeg. Zijn inzet ging echter recht op de doelman af. Southgate wist dat hij iets moest veranderen en haalde zelfs aanvoerder Kane en Foden er af. Ollie Watkins en Cole Palmer kwamen er in. Een minuut later werd Nederland opgeschrikt. Vanaf de rechterkant zette Kyle Walker voor en Saka maakte het af. De rechtsback stond echter buitenspel en werd direct afgevlagd.

Engeland wint in laatste minuut

Oranje antwoordde met een knappe aanval waarbij Tijjani Reijnders vrijkwam aan de linkerkant. Hij probeerde Weghorst te bereiken, maar zonder succes. Een vrije trap op een mooie plek leverde vervolgens ook niks op. Engeland zag de wedstrijd wegglippen en kwam ook met een aanval via links. De voorzet van invaller Luke Shaw was net niet op maat voor Jude Bellingham. In de nastoot schoot Cole Palmer over. In de laatste minuut bereikte de middenvelder van Chelsea Watkins, die handig draaide en Stefan de Vrij aftroefde. Vanuit een lastige hoek vond de spits van Aston Villa het uiterste gaatje achter Verbruggen: 1-2.

In de blessuretijd kon Nederland niks meer uitrichten en dus zit het toernooi erop voor Koeman en zijn mannen. De kansen lagen er om de finale te bereiken, de tweede na het succes in 1988. Zo ver komt het niet: Engeland speelt zondag tegen Spanje in Berlijn de eindstrijd. Drie jaar geleden ging het mis tegen Italië nu gaat het op voor revanche.

Scoreverloop: 1-0 (7′) X.Simons, 1-1 (18′) H.Kane (pen.), 1-2 (’90) O.Watkins