Nederlandse ‘monnik’ van een Duitse Europacupwinnaar

Foto: Nederlandse ‘monnik’ van een Duitse Europacupwinnaar

De held van Helmond Sport, dát was Martijn Kaars (25) vanwege zijn vele doelpunten. Waardoor hij een transfer wist te bedienen naar de prestigieuze 2. Bundesliga, een lucratief contract tekende bij een grootmacht uit de voormalige DDR: 1. FC Magdeburg. Een jongensboek blijkt geboren, omdat de start tot op heden heel goed is.

Portret: van held van Brabant naar topschutter in Duitsland

“De doelpuntenmaker isssss… Martijn Kaars!” Die tekst werd door radio en tv-verslaggevers de voorbije twee seizoenen vaker uitgesproken als Helmond Sport in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) had gescoord.

De aanvaller uit Monnickendam stond tijdens zijn tijd in Brabant heel vaak op de juiste plaats in de frontlinie waardoor er vaak gejuicht kan worden door de fans van de Helmondse club. Kaars speelde in totaal 77 wedstrijden voor die club, waarin hij maar liefst 35 keer scoorde en acht assists afleverde.

Het was hierdoor niet zo gek dat de goalgetter in de belangstelling kwam de staan van meerdere clubs. Een aanvalsleider met een dikke neus voor doelpunten is immers door alles en iedereen gewild. In het voorjaar van 2023 besloot de hoofdpersoon in kwestie om te kiezen voor een aanbieding van het Duitse 1. FC Magdeburg. Hij verkaste voor een recordbedrag naar de oosterburen.

Helmond Sport trots

Technisch manager Jurgen Streppel van Helmond Sport was content met deze transfer: “We zijn erg trots op Martijn en wat hij hier heeft bereikt. Zijn toewijding en professionaliteit zijn voorbeeldig geweest en hij heeft een belangrijke rol gespeeld in ons team. We zijn blij voor hem dat hij deze stap kan maken naar een grotere competitie. We wensen hem alle succes.”

Martijn Kaars zelf liet weten “uit te kijken kijk naar een nieuwe uitdaging bij 1. FC Magdeburg”. “En ik hoop mijn ontwikkeling daar voort te zetten.” Duidelijke woorden van de twintiger die daarmee ook doelde op het nóg beter worden als topschutter bij een club die in 1974 nog de Europa Cup II voor bekerwinnaars in de wacht had gesleept.

1. FC Magdeburg is altijd een echte volksclub geweest. Na enkele mindere jaren qua prestaties, werd de weg gestaag weer omhoog ingezet en is een stevig plekje in de oersterke 2. Bundesliga veroverd. De MDCC-Arena zit bij thuisduels meestal behoorlijk vol met bloedfanatieke supporters die als het ware leven voor hun club.

Kaars de goalgetter

De naam van Martijn Kaars zullen de meesten voor zijn komst niet echt gekend hebben, maar daar is na de competitiestart al snel verandering in gekomen. De Nederlandse ‘monnik’ wist zich in de punt van de aanval meteen van begin af aan heel goed te manifesteren. De naam van Martijn Kaars stond met koeienletters tijdens de eerste drie competitieduels op de scoreborden.

Een knappe prestatie van een speler die de stap maakte vanuit de, minder hoog aangeschreven, KKD naar het tweede niveau van Duitsland waar roemruchte clubs in spelen als Schalke 04, 1. FC Kaiserslautern, FC Koln en Hamburger SV. Drie keer wist Kaars tot op heden het net al laten bollen dus.

En ook in de DFB Pokal was het de Nederlander die toeslag door één treffer aan te tekenen. Sinds die succesvolle beginfase van zijn Duits avontuur heeft Kaars behoorlijk al wat naam gemaakt over de grens waar zeker naar buitenlandse aankopen meestal heel kritisch gekeken wordt.

1. Bundesliga als droom

In Magdeburg dragen ze de voormalige topscorer van Helmond Sport nu al op handen. De plaatselijke FC heeft na vier wedstrijden een keurige plek in de subtop weten te veroveren. Waardoor het alle kanten op kan dit seizoen. Qua achterban en organisatie zouden de Magdeburgers niet misstaan om aan het einde van dit seizoen de stap naar het hoogste niveau te maken.

Daarvoor zal echter nog heel veel bloed, zweet, tranen en ook een portie geluk nodig zijn. En natuurlijk veel doelpunten. Voor dat laatste is Martijn Kaars onder meer verantwoordelijk. Hij wilde na het zetten van zijn handtekening in het voormalige Oost-Duitsland werken aan zijn ontwikkeling als voetballer.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat het crescendo met hem gaat. En wie weet waar die loopbaan de komende tijd zich verder gaat ontplooien. Eén zeer succesvol seizoen in de 2. Bundesliga, kán immers ook zorgen voor belangstelling voor de kapitaalkrachtigere clubs die een niveau hoger acteren.

Een nieuw hoofdstuk van Kaars’ jongensboek ligt, mogelijk, al in het verschiet.

Martijn Kaars kan in top van Nederland mee?

  • Ja
  • Nee
113+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie