Wisselende Oranje-examens: de één slaagt, de ander verzuipt

Foto: Wisselende Oranje-examens: de één slaagt, de ander verzuipt

Bondscoach Ronald Koeman greep de eerste interlands na het EK aan om enkele andere spelers aan het werk te zien. Verschillende nieuwe of teruggekeerde internationals kregen de kans tegen Bosnië en Duitsland. Het zorgt voor extra opties bij de nationale ploeg, maar niet iedereen slaagde voor de test. Een analyse van de Oranje-internationals van de toekomst.

Analyse van Oranje-internationals van de toekomst

Zirkzee potentiële eerste spits

Door het ontbreken van Memphis Depay kregen twee onervaren internationals speeltijd in de spits. Joshua Zirkzee maakte zijn basisdebuut tegen Bosnië en Herzegovina en liet een goede indruk achter met een doelpunt en een assist. De 23-jarige centrumaanvaller bleek een uitstekend koppeltje te vormen met Tijani Reijnders, die al langere tijd een basisplaats heeft bij Oranje en de afgelopen twee wedstrijden zijn hoogste niveau haalde. Er gingen stemmen op om Zirkzee ook tegen Duitsland op te stellen, maar Koeman koos ervoor om bij zijn plan te blijven en Brian Brobbey op te stellen. Een ander type spits, die zich als kapstok opstelt in plaats van over het veld te zwerven, zoals Zirkzee graag doet.

Brobbey biedt andere optie

Bij het horen van het volkslied voorafgaand aan de ontmoeting met Duitsland zag Brian Brobbey er gespannen uit. In plaats van mee te zingen, hield de spits van Ajax zijn kaken gespannen op elkaar. Het was pas de tweede keer dat Brobbey bij Oranje aan de aftrap stond. Na afloop gaf hij zelf toe dat hij nerveus was, vooral omdat hij graag zijn eerste interlandgoal wil maken. Van die zenuwen was na de aftrap weinig te merken, want Brobbey was binnen twee minuten belangrijk door zich in te laten zakken en de aanval van de 1-0 op te zetten. Precies op de manier waarop Koeman hem graag ziet spelen. Later draaide hij goed weg bij een Duitse verdediger, waarna hij zelf kon schieten, maar het overzicht behield en de kans gaf aan Denzel Dumfries, die de 2-2 scoorde. Een plusje achter de naam van de Ajacied, die op het EK slechts één minuut speelde.

De Ligt zakt door het ijs

In tegenstelling tot de twee spitsen die hun kans pakten, slaagde Matthijs de Ligt daar niet in. Met 46 interlands is hij al lang geen nieuwe naam meer, maar op het EK in Duitsland speelde hij geen minuut. Nu kreeg hij door het ontbreken van Stefan de Vrij de afgelopen twee interlands wél speeltijd. Helaas voor de verdediger van Manchester United ging dat faliekant mis; twee keer was hij verantwoordelijk voor een tegendoelpunt. Tegen Bosnië verloor hij Edin Dzeko volledig uit het oog en bracht hij Bart Verbruggen in een onhoudbare situatie. Tegen Duitsland leverde hij de bal slordig in tijdens de opbouw van achteruit, waarmee de 1-1 werd ingeleid. De Ligt is mentaal sterk en kan met tegenslagen omgaan, zoals hij in het begin van zijn interlandcarrière ook deed, maar met zoveel concurrentie achterin heeft hij zichzelf deze periode een slechte dienst bewezen.

Wisselend debuut voor Van Hecke

Jan Paul van Hecke liep na de rust het veld op als vervanger van De Ligt. De 24-jarige Zeeuw, die zes jaar geleden nog bij de amateurs van VV Goes speelde, dient zich door zijn basisplaats bij Brighton & Hove Albion aan als een nieuwe optie centraal achterin. Een mooie ontwikkeling voor hemzelf en zijn familie, die zaterdag in Eindhoven al op de tribune zaten en dinsdag in Amsterdam getuige waren van zijn Oranje-debuut. Van Hecke maakte tijdens zijn eerste minuten een wisselende indruk. Hij begon met een aantal zuivere passes, maar was verdedigend een aantal keer niet scherp genoeg, waardoor teamgenoten bij moesten springen om gevaar van Duitsland te voorkomen. Al het begin is moeilijk, zullen we maar zeggen.

De gebroeders Timber en Ryan Gravenberch speelden beide wedstrijden deze interlandperiode.

Gebroeders Timber geven Oranje vrolijk gezicht

Jurriën Timber wist tegen Duitsland te imponeren tijdens zijn invalbeurt. De verdediger van Arsenal kwam in het veld voor de uitgevallen Nathan Aké en vulde de linksbackpositie moeiteloos in met veel aanvallende dreiging. Verdedigend toonde hij een gezonde dosis agressiviteit, net als zijn broer Quinten, die op het middenveld inviel. Quinten Timber miste het EK door een blessure, maar is normaal gesproken door zijn belangrijke rol bij Feyenoord een optie voor het Nederlands elftal. Jurriën Timber is weer helemaal terug na zijn kruisbandblessure en geeft Koeman met zijn veelzijdigheid een extra mogelijkheid voor alle posities achterin. De broers brengen daarnaast met hun vrolijke en kalme karakters een positieve sfeer met zich mee, iets dat ze ook op de persconferentie na Nederland-Duitsland weer lieten zien.

Gravenberch toont opnieuw zijn belofte

Ryan Gravenberch zit sinds 2020 al regelmatig bij Oranje, maar had net als bij Bayern München nooit een vaste basisplaats. Hoe anders zag zijn wereld er de afgelopen dagen uit. Door het vertrouwen dat hij van Arne Slot bij Liverpool krijgt, lijkt Gravenberch zijn carrière weer uit het slop te trekken. Tegen Bosnië haalde hij een ruime voldoende en tegen Duitsland deed hij er nog een schepje bovenop. Hij stak eerst Reijnders weg bij de 1-0 en gaf later met zijn wreef een formidabele crosspass op Xavi Simons, die ook één op één met de keeper kwam te staan. Met zijn technische kwaliteiten, fysieke kracht en jonge leeftijd (22 jaar) heeft de oud-middenvelder van Ajax nog genoeg tijd om zich te ontwikkelen tot een vaste waarde in het Nederlands elftal.

Hoe zie jij de toekomst van Oranje?

  • Rooskleurig
  • Wel oké
  • Bedroevend
217+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie