Manchester United profiteert van ‘nieuwe Robben’

Foto: Manchester United profiteert van ‘nieuwe Robben’

Manchester United is alweer bijna een jaar de nieuwe werkgever van Antony. De Braziliaanse aanvaller, die afgelopen zomer voor een recordbedrag uit Amsterdam vertrok, weet in Engeland nog geen onuitwisbare indruk te maken. Erik ten Hag behoudt echter het volste vertrouwen in de kwaliteiten van Antony, die hij afgelopen week zelfs vergeleek met Arjen Robben.

‘Trucje’ van Antony

De oefenmeester van Manchester United reageerde op een vraag in de persconferentie over de dribbelacties van Antony. De media ziet hem dit seizoen vanaf de rechterkant voornamelijk naar binnen trekken en voor zijn eigen kansen gaan, waardoor de aanvallers in het strafschopgebied minder voorzetten van hem krijgen. Hoewel Ten Hag de speelstijl van Antony herkent, vindt hij niet dat dit voor problemen zorgt. Volgens Ten Hag brengt de buitenspeler namelijk voldoende variatie om voor gevaar te zorgen.

“Hij kan zijn rechter gebruiken en moet dat eigenlijk meer doen. Hij kan ook goed buitenom komen, maar binnendoor is hij zo goed. Van Arjen Robben zeggen ze dat hij maar één trucje heeft, maar dat ene trucje was zo briljant dat niemand het kon stoppen. Maar natuurlijk, als je beide kanten op kunt, heb je meer variaties”, zo vertelde Ten Hag aan de aanwezigen. In de halve finale van de FA Cup tegen Brighton & Hove Albion stelde hij hem daarom gewoon weer aan de rechterkant van de aanval op.

Vergelijking statistieken met Robben

De vergelijking met Robben is snel getrokken, al duurde het een lange tijd voordat hij rechtsbuiten kwam te staan. Toen Robben in de zomer van 2004 PSV verliet en naar Chelsea vertrok, stond hij namelijk voornamelijk aan de linkerkant opgesteld. Buiten dat zijn er ook veel overeenkomsten tussen beide spelers. Zo waren ze begin twintig toen ze hun debuut maakten in de Premier League, kwamen ze onder contract te staan bij een Engelse topclub en moesten ze het in hun eerste seizoen doen met veel invalbeurten.

Gekeken naar de statistieken ligt Robben vooralsnog een streepje voor. De Oranje-international kwam in zijn eerste jaar tot 18 competitiewedstrijden, waarin hij 7 treffers maakte en 9 assists afleverde. Antony speelde vooralsnog evenveel wedstrijden in de Premier League, maar kwam niet verder dan 4 doelpunten en 1 assist. Waar Robben in het Champions League seizoen 5 duels speelde (1 doelpunt), beleefde Antony met 9 wedstrijden (2 doelpunten) in de Europa League een langer Europees seizoen.

In het bekertoernooi doet Antony het een stukje beter. De Braziliaan won met Manchester United dit seizoen al de League Cup en had daarin zijn bijdrage met een doelpunt. In de FA Cup zorgde hij bovendien voor een doelpunt en assist, waarmee hij Robben net achter zich houdt. De Nederlander zorgde in het seizoen 2004/2005 namens Chelsea voor een doelpunt en assist in zes wedstrijden. Antony en Robben ontlopen elkaar daarmee nauwelijks in de FA Cup en League Cup.

Speelstijl van beide spelers

Wie Antony in de clubkleuren van Manchester United ziet dartelen, moet soms terugdenken aan de eerste jaren van Robben. Beide spelers zijn explosief met hun snelheid en kunnen met hun dribbels voor grote problemen bij de tegenstander zorgen. Waar de explosiviteit bij Robben voor veel spierblessures zorgde, heeft Antony hier voorlopig geen last van. Ter vergelijking: in zijn eerste seizoen bij Manchester United miste Antony 9 wedstrijden door een blessure, terwijl dit aantal bij Robben in zijn debuutjaar 19 wedstrijden was.

Ook op het gebied van het maken van schwalbes kunnen beide spelers elkaar een hand geven. Neem de wedstrijd in het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië tegen Mexico, waarbij Robben vlak voor tijd een schwalbe maakte, die hij later toegaf, en een strafschop meekreeg. In zijn eerste jaren bij Chelsea deed de voetballer dit nog vaker. Het leverde hem weinig waardering op van de tegenstanders. Dit voetbaljaar was Antony te betrappen op vergelijkbare momenten, waarvan hij de komende jaren moet leren.

Leerjaren voor Antony

Antony laat dit seizoen met zijn statistieken zeker de potentie zien om in Engeland te slagen, maar heeft ogenschijnlijk nog wel de tijd nodig om aan het niveau te wennen. Zo wisselde Ten Hag hem zondagavond niet voor niets in het bekertoernooi. De Zuid-Amerikaan heeft daarbij de druk van zijn hoge transfersom op zijn schouders liggen. Manchester United haalde hem aan het begin van het seizoen voor maar liefst 95 miljoen euro, terwijl Robben Chelsea niet meer dan 18 miljoen euro kostte.

Dit seizoen kreeg hij achter de schermen van Ten Hag de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, waarna het aankomend voetbaljaar aan hem is om zichzelf definitief in het basisteam te knokken. Nog meer dan bij Ajax moet hij het voor elkaar krijgen om wekelijks zijn niveau te bereiken en belangrijk te zijn voor zijn team. Ten Hag weet echter als geen ander wat de kwaliteiten van Antony zijn, waardoor hij voorlopig het vertrouwen behoudt dat hij nog altijd de juiste aankoop op de juiste plaats is.

Gaat Antony bij Manchester United slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
221+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie