Nu al alarmfase bij ‘Ajax van het noorden’

Foto: Nu al alarmfase bij ‘Ajax van het noorden’

FC Groningen heeft met afstand het grootste spelersbudget in de Keuken Kampioen Divisie, maar presteert – net zoals afgelopen seizoen – nu wederom slecht. De sportieve onrust is daarom al in een alarmfase terechtgekomen. Is directeur Wouter Gudde terecht de kop-van-jut?

Hoe kan het dat titelfavoriet nummer één in de KKD FC Groningen bedroevend presteert?

Zondag 1 oktober 2023 zal voor altijd een bijzondere dag zijn in de historie van Roda JC. De Limburgers pakten op die datum namelijk, mede doordat naaste concurrent VVV-Venlo in eigen huis verloor van Helmond Sport, de eerste periodetitel in de KKD. Een hele knappe prestatie van de ploeg van trainer Bas Sibum.

In Kerkrade had aan het begin van dit seizoen eigenlijk niemand rekening gehouden met razendsnel succes. Dé grootste favoriet voor dat eerste prijsje en ook het latere kampioenschap was en is namelijk FC Groningen. De noorderlingen degradeerden in het voorjaar vrijwel kansloos uit de Eredivisie, daar was niks op af te dingen.

Gudde

Op de achtergrond was het in de periode daarvoor al behoorlijk onrustig geweest, waardoor toenmalig technische baas Mark-Jan Fledderus besloot op te stappen. Wie wél op zijn post bleef zitten, was algemeen directeur Wouter Gudde. Hij erkende onder andere dat hij niet goed op de hoogte was geweest van de onvrede en de onrust die op de werkvloer hadden gespeeld.

Gudde besloot om clubbaas te blijven én nam ook het voetbaltechnische pakket over. Een behoorlijke uitdaging, zo een dubbelfunctie. FC Groningen haalde Dick Lukkien als hoofdtrainer binnen. Hij was in het verleden al eens bij de club werkzaam geweest na een langjarig verblijf bij FC Emmen, waarin de oud-prof voor het eerst promotie het hoogste voetbalniveau realiseerde.

Kevin van Veen

Lukkien was dé man die de fans in de Euroborg de gewenste portie hoop gaf op een zeer succesvol seizoen. Dit kwam ook mede door de miljoenenbegroting die het Ajax van het noorden deze voetbaljaargang heeft. Er is dus zeker wat mogelijk qua financiën. Als goalgetter werd Kevin van Veen losgeweekt bij het Schotse Motherwell FC waar hij vorig seizoen behoorlijk veel scoorde.

De dertiger heeft daardoor kennelijk een behoorlijke portie zelfvertrouwen gekregen, want toen de geboren Eindhovenaar werd gepresenteerd orakelde hij heel erg ambitieus dat hij dit seizoen dertig doelpunten bij de Groningers zou gaan maken. Nou mag iedereen natuurlijk een beetje bravoure laten zien. Maar het gaat dan uiteindelijk toch om wat je presteert op het veld.

Van Veen wist tot nu toe in zeven wedstrijden voor de Groningse FC maar drie keer het net te vinden. Zijn kompaan Romano Postema, 21 jaar en afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, was qua scoren dit seizoen pas één keer succesvol. Met andere woorden: qua aanvalsdrang mét succes loopt het bij de Lukkien-brigade dit seizoen zeker nog niet op rolletjes.

Concurrentie

En dat is nog een understatement. FC Groningen staat op dit moment al zes punten achter koploper Roda JC, dat daardoor al een gaatje heeft geslagen met de concurrentie, waartoe ook het vooralsnog te wisselvallig presterende Cambuur behoort. ADO Den Haag heeft zich vooral in de aanval met Henk Veerman, Jort van der Sande en Daryl van Mieghem zeer goed versterkt.

Waardoor de ploeg van trainer Darije Kalezic ook in de bovenste regionen verkeert en daar voorlopig ook wel zal blijven staan. Allemaal niet gunstig voor Groningen dat dan wel – net zoals Ajax in de Eredivisie – het meeste geld heeft te besteden, maar op dit moment zeker niet over de beste selectie beschikt. In ieder geval niet in de praktijk, blijkt uit de zeer matige resultaten.

Zo werd er bij Jong FC Utrecht verloren, waar overigens ook koploper Roda de enige nederlaag van dit seizoen leed. Maar het team van Dick Lukkien ging ook de spreekwoordelijke bietenbrug op in eigen huis tegen ADO en afgelopen weekend tegen FC Den Bosch. Op die laatste nederlaag viel overigens niks af te dingen.

De Brabanders waren veel scherper voor het doel dan de thuisploeg. Is dit de verantwoordelijkheid van technische baas Wouter Gudde? Ja, deels wel. Hij is immers hoofdverantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie. Datzelfde geldt voor trainer Lukkien, al lijkt hij in het hoge noorden over iets meer krediet te beschikken dan de directeur.

Misschien dat men in de Euroborg beter kan besluiten om alsnog een technische man te gaan aanstellen naast Wouter Gudde. Iemand die zich alleen maar met voetbalzaken bezig hoeft te houden en Lukkien vanuit de top van de club beter kan gaan ondersteunen.

Is er al een man over boord qua mislopen van een zo graag gewilde promotie? Nee, dat niet. Maar dat al heel langzaam de paniek begint toe te slaan in de Euroborg, moge duidelijk zijn. Vandaar die alarmfase dus. Aanvallende versterking lijkt sowieso erg gewenst, maar ook in de achterhoede zou enige rust en ervaring voor erbij zeker niet misstaan.

FC Groningen gaat toch ‘gewoon’ kampioen worden?

  • Ja
  • Nee
637+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:24
0+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
5+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
18:09
0+
Nagelsmann verklapt geheim van Duitsland
17:52
25+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
12+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
82+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
40+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
304+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
128+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
19+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
116+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
40+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
32+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
87+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
253+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
83+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
19+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
125+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie