Ohio bezorgt doelpunten met een lach: “Zo ben ik als persoon”

Foto: Ohio bezorgt doelpunten met een lach: “Zo ben ik als persoon”

Noah Ohio zorgt bij Jong Oranje niet alleen voor doelpunten, maar ook voor een lach. De spits is één van de sfeermakers binnen de selectie en bewijst dat een goede stemming en presteren hand in hand kunnen gaan. “Als ik goals maak, dan komt het wel goed”, vertelt Ohio aan SoccerNews.

Interview met Noah Ohio, spits van Jong Oranje

Zeven doelpunten in negen kwalificatieduels; Noah Ohio kan goede statistieken overleggen in aanloop naar het EK Onder 21 in Slowakije. “Dat is niet slecht. Het is oké”, zegt hij met gevoel voor understatement. “Alleen had ik er zeker acht moeten hebben, als we naar die laatste penalty kijken.” Ohio begint er zelf over, schuldbewust als hij is. In de meest recente wedstrijd tegen Georgië stiftte hij een penalty door het midden, maar de keeper trapte er niet in en bleef staan. “Als de keeper duikt, ben ik geniaal. Nu ben ik een beetje een clown.”

Zijn ploeggenoten vroegen hem na afloop wat hem bezielde. Ohio nam zijn verlies als een man. Tegen bondscoach Michael Reiziger bood hij zijn excuses aan. “Ik zei sorry, omdat dat voor mijn gevoel het juiste woord was. Het is echter niet dat ik er minder van heb geslapen. Ik heb het geprobeerd. Als ik zo stoer ben om het te doen, moet ik er ook mee omgaan als het mislukt. De volgende penalty bij FC Utrecht heb ik de bal er maar gewoon in geschoten.”

Op een jongen als Ohio kun je nooit lang boos zijn. In de selectie van Jong Oranje is hij juist iemand die zorgt voor een goede sfeer, bijvoorbeeld door tijdens een boottocht spontaan een liedje te zingen. “Zo ben ik als persoon. Ik vind dat we er samen een leuke tijd van moeten maken. Natuurlijk moet je daar de juiste momenten voor kiezen. Als we op een bootje zijn en mijn favoriete muziek komt op, dan ga ik wel zingen. Zo is mijn karakter. Ik probeer gewoon mijzelf te zijn.”

Met vertrouwde gezichten naar het EK Onder 21

Het helpt dat Jong Oranje alle kwalificatiewedstrijden tot nu toe won. Het doel voor deze interlandperiode is ongeslagen uit de kwalificatie komen. “Tegen Zweden willen we weer winnen. Dan worden we de eerste ploeg ooit die tien wedstrijden heeft gewonnen in de kwalificatie. Meer motivatie hebben we niet nodig. We gaan ervoor en zullen er weer staan.” Het EK in Slowakije voelt nog ver weg, maar leeft stiekem al wel in de spelersgroep. “We vragen aan de staf hoe het daar zal zijn. Het is komende zomer al. Je wil het eerst goed doen bij je club, maar stiekem kijk je wel vooruit. Een EK is mooi om mee te maken.”

Het toernooi voor spelers onder 21 jaar is een mooi doel voor de jeugdinternationals, van wie sommigen jarenlang samen spelen. Al bij Oranje Onder 15 speelde Ohio interlands met Devyne Rensch, Youri Regeer, Youri Baas, Kian Fitz-Jim, Emanuel Emegha en Xavi Simons. “Xavi heeft ons al lang verlaten”, lacht Ohio. “Het is mooi dat we nu samen bij Jong Oranje zitten. Daar mogen we trots op zijn. Het vergt veel werk om er elke lichting weer bij te zijn. Er moeten veel dingen jouw kant opvallen. Hopelijk kunnen we samen het grote Oranje halen. Dat is het doel. Daarvoor moeten we hier en bij onze club laten zien dat we goed genoeg zijn. Daarna kunnen we verder dromen.”

Ups and downs

Het is niet vanzelfsprekend dat Ohio het Nederlands elftal haalt, maar het is ook absoluut niet onmogelijk. Zijn ervaringen bij onder meer Manchester United, Manchester City en RB Leipzig kunnen hem daarbij helpen. “Ik heb al zoveel gezien, dat niets meer nieuw voelt. Europese wedstrijden spelen met FC Utrecht zou nieuw zijn. Voor de rest heb ik de ups and downs wel meegemaakt. Spelen, niet spelen, op de bank zitten, op de tribune zitten. Dat raakt mij niet zoveel. Ik weet dat je er de volgende dag weer kan staan. Vorig seizoen heb ik bij Hull City op de tribune gezeten, de week erna scoorde ik en was ik de held. Door zulke ervaringen heb ik mentaal misschien een streepje voor op leeftijdsgenoten.”

Aan de andere kant weet Ohio dat hij nog een hele carrière voor zich heeft. Na een aantal jaar ‘op stap te zijn geweest’, begint de aanvaller zijn naam ook in Nederland te vestigen. “In het buitenland kenden ze me al, maar niet veel mensen in Nederland wisten wie ik was. Dat is aan het veranderen. Ik ben er niet echt mee bezig. Als je het goed doet en jezelf ontwikkelt, gaat iedereen weten wie je bent. Ik focus me op mijn best doen en goals maken. Als ik goals maak, dan komt het wel goed.”

Gaan we Noah Ohio terugzien in het Nederlands elftal?

  • Ja, denk ik wel.
  • Nee, denk ik niet.
5+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:50
0+
KNVB deelt prachtig eerbetoon aan Neeskens
19:29
0+
Boskamp rouwt na verlies ‘wereldgozer’ Neeskens: “Onderlinge respect was gigantisch”
19:17
66+
Laat Rensch Ajax in de steek? ‘Weet niet of ik ga verlengen’
18:57
5+
Ohio bezorgt doelpunten met een lach: “Zo ben ik als persoon”
18:48
0+
Ajax schiet te hulp bij cruciale operatie voor Rep
18:28
45+
Wieffer met perspectief bij Oranje: “Dat was frustrerend”
18:28
25+
Gemankeerde Duitse ploeg nestelt zich in underdogpositie tegen Oranje
18:07
42+
Volgende geblesseerde Feyenoord: international meldt zich af
17:48
13+
Cillessen en Sinkgraven krijgen na drie maanden alweer nieuwe trainer
17:29
71+
Gestopt icoon noemt naam van Van Gaal bij dankwoord
17:09
113+
Moyes doet iedereen versteld staan met bizarre uitspraken over Ten Hag
16:50
31+
Van de Ven begroet bekend gezicht bij Oranje: “Zonder hem was het anders gelopen”
16:30
64+
Brobbey snakt naar hele wedstrijd: “Dat is wel eens moeilijk”
16:10
55+
Veel speelminuten lonken: concurrent De Ligt uitgeschakeld
15:50
212+
PSV mist verdediger in topper tegen AZ
15:31
62+
Tweede keus bij Oranje: “Niet makkelijk om elke keer naar Zeist te komen”
15:12
153+
Bosz hangt straf boven het hoofd door Makkelie-uitspraken
15:00
67+
Wieffer: ‘Had dat al verwacht, wat hij bij Feyenoord deed…’
14:37
326+
Brobbey bijt van zich af na nieuwe kritiek: ‘Hij blijft maar over mij praten’
14:22
108+
‘Mbappé kan zo een psychische inzinking krijgen, hij heeft geen leven’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie