Onhandig handelend Ajax zet Godts onder druk

Foto: Onhandig handelend Ajax zet Godts onder druk

Ajax heeft problemen op de linksbuitenpositie. Die situatie was twee jaar geleden nog volledig ondenkbaar, maar is dit seizoen werkelijkheid geworden. Na het vertrek van Steven Bergwijn en Carlos Forbs is de talentvolle Belg Mika Godts voor Francesco Farioli nog de enige optie aan de linkerkant. En dat is voor Ajax een behoorlijk risico.

Inside: Groot risico Ajax met Mika Godts

De situatie in de Johan Cruijff ArenA in een rap tempo veranderd. Slechts twee jaar geleden zaten de Amsterdammers op de linkervleugel nog in een behoorlijke luxepositie. De zomer van 2022 was er een van een hoop veranderingen. Erik ten Hag vertrok naar Manchester United en nam Lisandro Martínez en Antony mee. Ook andere spelers verlieten Ajax, maar dat gold niet voor Dusan Tadic. De Serviër was dé aanvoerder en dus verzekerd van zijn plek. Ondanks zijn aanwezigheid besloten Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar om Steven Bergwijn van Tottenham Hotspur te halen.

Inmiddels zou Ajax veel over hebben voor twee van zulke aanvallers. Tadic vertrok een jaar geleden naar Turkije en Bergwijn koos er aan het einde van de afgelopen transferperiode voor om naar Saudi-Arabië te gaan. Kamaldeen Sulemana moest de vervanger worden van Bergwijn, maar door een pijnlijke fout lukte het Ajax niet om de transfer op tijd in het systeem te verwerken. Het gevolg is dat Farioli in zijn selectie een groot probleem heeft en dat hij dan ook moet roeien met de riemen die hij heeft. Dat is echter slechts één riem, en zijn naam is Godts.

Concurrentie voor Godts ontbreekt

Het is bijzonder te noemen dat het Ajax wél is gelukt om drie spitsen in de spelersgroep te krijgen, maar dat het zo weinig opties heeft op de linksbuitenpositie. Met Steven Berghuis, Christian Rasmussen en Bertrand Traoré heeft het een aantal buitenspelers in de selectie zitten, alleen geen van hen is in staat om aan de linkerkant uit te blinken. In plaats daarvan spelen ze liever aan de rechterkant van het veld of, in het geval van Berghuis, als aanvallende middenvelder. Naast Godts kan Farioli Amourricho Van Axel-Dongen als linker aanvaller opstellen, al zijn daar eveneens problemen mee.

Van Axel-Dongen staat al jarenlang bekend als een groot talent, maar door blessures is hij er nooit in geslaagd om definitief door te breken. Ook op dit moment heeft hij te maken met een kwetsuur en kan hij geen speelminuten opdoen. Gezien zijn verleden kan Ajax dan ook niet op hem bouwen. Bovendien heeft de jonge buitenspeler nog altijd aan het grote publiek niet laten zien dat hij zijn kwaliteiten ook op het hoogste niveau kan benutten. Godts is kortom de enige hoop van Farioli. Het geeft de Belgische aanvaller een ontzettend grote kans, maar problemen liggen tegelijkertijd op de loer.

Mika Godts in actie tijdens het duel met sc Heerenveen.

Druk programma in aantocht

Wie naar het talent van Godts kijkt, ziet een speler die de potentie heeft om een basisspeler in de hoofdmacht te worden. De voetballer heeft een passeerbeweging, bezit het lef om risico te nemen en beschikt over een uitstekende voorzet. Daarnaast is het een jongen die Farioli graag in de groep heeft. Godts werkt sinds zijn komst, in de winterstop van 2023, hard aan zijn tekortkomingen en toonde afgelopen seizoen in het team van Jong Ajax al meermaals aan hoe belangrijk hij op het veld kan zijn. In de Keuken Kampioen Divisie was hij een van de leiders van de ploeg.

Intussen heeft hij echter ook gemerkt dat het meespelen met het eerste team een compleet ander verhaal is. De voorbije weken zette Farioli hem meermaals in het basisteam, wat zorgde voor een hoop kritiek van buitenaf. Godts was dan wel zichtbaar op het veld, maar was voor het doel veelal niet scherp genoeg om zijn kansen af te maken. Het resulteerde in veel gemiste mogelijkheden, ook wanneer hij alleen voor de keeper stond. Het is een punt waaraan de Belg moet werken en daar krijgt hij de komende maanden ogenschijnlijk alle tijd voor, al moet hij dan niet bezwijken onder de druk.

De wedstrijden volgen zich vanaf eind september namelijk in een rap tempo op. Dan begint de hoofdfase van de Europa League. Naast de acht wedstrijden die Ajax tot eind januari te wachten staat, heeft de club ook nog wedstrijden in de Nederlandse competitie en de KNVB Beker op het programma staan. Een profvoetballer is doorgaans in staat om veel duels af te werken, maar voor een speler als Godts is dat anders. Hij begint namelijk pas net aan zijn avontuur op het hoogste niveau. Wanneer hij zoveel wedstrijden achter elkaar speelt, liggen blessures op de loer.

Zoekende Kroes naar buitenkansjes

Ajax is naar verluidt ook geschrokken van de huidige situatie. Alex Kroes werkt daarom achter de schermen aan de komst van een transfervrije buitenspeler. Wie dat moet zijn, is echter hoogst onzeker. De Amsterdamse club wil namelijk geen kat in de zak kopen en is dan ook voorzichtig met het aantrekken van een versterking. Ondertussen zit Godts op een belangrijk moment in zijn carrière. Laat hij de komende maanden zien dat hij klaar is voor een basisplaats, dan wachten voor hem mooie jaren waarin hij belangrijk kan zijn voor Ajax. Weet hij zijn kans echter niet te pakken, dan krijgt hij het lastig.

Voor Farioli is het dan ook de taak om, zeker in de eerste seizoenshelft, de druk van de schouders van Godts af te halen en hem zowel in de media als binnenskamers het vertrouwen te geven. Niet alleen zal de klik met de overige aanvallers langzaam moeten groeien, ook moet het talent nog altijd veel leren. Met zijn overzicht, traptechniek en technische vermogen heeft hij echter alles in huis om Farioli uiteindelijk terug te betalen en de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Dat neemt niet weg dat Kroes voor een extra linksbuiten moet zorgen, om het Farioli en Godts makkelijker te maken.

Gaat Godts deze kans pakken?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
708+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
7+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
24+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
107+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
80+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
69+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
71+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
62+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
43+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
79+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
153+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
74+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
35+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
14+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
172+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
57+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
199+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
18:30
766+
‘Feyenoord zwaar benadeeld tegen Groningen’
18:25
0+
Slot en Liverpool moeten tragedie verwerken voor duel met Milan
18:17
259+
‘Neymar waarschuwt Brazilianen voor Mbappé-hel’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie