‘Ontslag voor Ajax-kop’

Foto: ‘Ontslag voor Ajax-kop’

Ajax wil de tijd nemen voor de nieuwe bestuurlijke inrichting van de club. Het Parool schrijft dat in een analyse over de Amsterdammers, die nog altijd zoekende zijn naar een nieuwe algemeen directeur. Die gaat er hoogstwaarschijnlijk pas komen totdat de raad van commissarissen is vernieuwd.

Ajax worstelt met vormgeving bestuurlijke inrichting

Binnen de rvc kondigden Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen in april al hun vertrek aan, terwijl Leo van Wijk dat in mei deed. Michael van Praag wil graag wel langer aanblijven, maar dat stuit volgens Het Parool op weerstand. “Al vindt niet iedereen binnen de vereniging dat een goed idee”, klinkt het.

De zoektocht naar opvolgers voor de rvc is in volle gang, maar volgens de krant heeft Ajax te maken met ‘bestuurlijke stroperigheid’. “Wie bijvoorbeeld tot laat wil doorwerken, kan door de security na zessen worden gemaand om naar huis te gaan, omdat de dienst van de beveiliging erop zit.” Zelfs spelers kregen er mee te maken schrijft de krant. “Jordan Henderson wilde na een avondwedstrijd al werken aan zijn fysieke herstel in het zwembadje van De Toekomst, maar ook hij werd aanvankelijk gedwarsboomd door de bewaking. Bij Liverpool, Hendersons oude werkgever, is zoiets onbestaanbaar.”

Ajax moet terug naar klein bestuurmodel

Het Parool stelt dat clubs met een hecht en klein bestuurmodel succes verwerven en haalt enkele voorbeelden aan. “Topclubs als Manchester City en Bayern München worden in de kern gerund door een handvol bestuurders.” Ajax heeft volgens de krant te veel bestuurslagen. “Directie, RvC en bestuursraad. De pakweg twintig bestuurders in die gremia maken de club moeilijk wendbaar en vatbaar voor politiek gekonkel. De complexe structuur doet ingewijden dromen van een strakker aangestuurde organisatie. ‘Je moet eigenlijk een generaal hebben die precies zegt welke kant de club op gaat‘, zegt een ingewijde.”

Moet Van Praag weg bij Ajax?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
3595+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie