Onverwachte uitblinkers bij makkelijke middag PSV tegen NEC

PSV is na een makkelijke overwinning op NEC nog steeds ongeslagen dit Eredivisie-seizoen. De ploeg van Peter Bosz werd in het zadel geholpen door een vroege penalty en speelde de wedstrijd zonder problemen uit. Tegen de verwachtingen in waren het juist twee verdedigers die positief opvielen: Olivier Boscagli en Matteo Dams.

Verslag PSV – NEC Nijmegen vanuit het Phillips Stadion

Bosz moest een kleine puzzel leggen om een passende opstelling te maken. De nieuwe verdedigers ontbraken nog, omdat Rick Karsdorp nog niet wedstrijdfit is en Adamo Nagalo pas één keer heeft meegetraind. Daardoor behielden Ryan Flamingo en Matteo Dams hun basisplek. Door de blessures van Hirving Lozano en Noa Lang startte Malik Tillman op linksbuiten en kon Guus Til op tien spelen. Bij NEC verving Stijn van Gassel de geblesseerde eerste keeper Robin Roefs en maakte Philippe Sandler zijn rentree.

De wedstrijd begon met een penibel moment bij het doel van PSV. Joey Veerman leverde de bal in tijdens het opbouwen en gaf Basar Önal de kans om op avontuur te gaan. De buitenspeler van NEC haalde de achterlijn en gaf een lange voorzet, waardoor Ryan Flamingo in paniek raakte en een corner weggaf. Daar kwam geen verder gevaar uit.

Snelle goals

Niet lang daarna gaf NEC alle winstkansen zelf weg. Na een doorsnijdende pass van Olivier Boscagli ging Guus Til vrij op het doel af, maar hij werd onderuit gehaald door Kodai Sano. De Japanner van NEC kreeg rood, Luuk de Jong scoorde de strafschop en PSV pakte een vroege voorsprong tegen tien man.

Vijf minuten later was het opnieuw Boscagli die aan de basis stond van de 2-0. Dit keer met een dieptepass door de lucht op Til, die door Calvin Verdonk aan de buitenkant werd gedekt. De middenvelder van PSV kon schieten en scoren via het been van diezelfde Verdonk en de binnenkant van de paal.

Na de twee vroege doelpunten stond NEC met de rug tegen de muur. De uitploeg moest proberen de rust te halen zonder meer schade op te lopen. Boscagli deed een gevaarlijke poging met een schot van buiten de zestien, maar de bal knalde tegen de lat.

Dams valt op

In de tweede helft ging PSV verder op zoek naar de 3-0. Linksback Dams, die door blessures zijn kans krijgt, viel daarbij positief op met twee voorzetten op maat en een gevaarlijk schot van afstand. Zijn poging vloog richting de kruising, maar werd knap gepakt door Van Gassel. De score werd niet verder uitgebreid.

PSV maakte slim gebruik van de comfortabele voorsprong en haalde De Jong en Jerdy Schouten naar de kant met het oog op aanstaande dinsdag. Dan volgt een test van een ander formaat: op bezoek bij Juventus in de Champions League.