Onzichtbare hand achter de ‘echte’ Peter Bosz

Foto: Onzichtbare hand achter de ‘echte’ Peter Bosz

Alsof voetbal hogere wiskunde is. De professor uithangen doet hij soms, Peter Bosz. Maar sinds afgelopen zaterdagavond in Eindhoven weet ik zeker dat de PSV-trainer ook nog een ándere kant heeft. Een hele zachte en innemende, ietwat verlegen karaktertrek. Met dank aan iemand die hem ondersteunt, zónder daadwerkelijk ergens in beeld te komen.

Opinie: PSV-trainer heeft een andere kant van zichzelf laten zien, met dank aan zijn moeder

Kale kop en stoppelbaard. Met bril en soms ook weer zónder. Gereserveerd qua uitlatingen heel vaak, bedachtzaam presenteert hij zich dan. Peter Bosz heeft opvallende gelaatstrekken, een intrigerende mimiek vind ik. Bosz kan soms verongelijkt overkomen, dat straalt hij dan ook uit. Of dat spanning is en door stress komt, het zou goed kunnen.

Zijn donkere ogen kijken vaak ook wat bozig. De vijftiger oogt dan zo, althans. Maar na afloop van het makkie in de competitie tegen Fortuna Sittard, stak de trainer van de Eindhovense club plots zijn vinger omhoog. Het journaille in de persruimte van het PSV-stadion veerde ietwat verrast op.

Oogcontact

Peter Bosz zocht oogcontact met iemand achterin de zaal. En dat was niet met zomaar een of andere verslaggever, maar met zijn bloedeigen moeder Tiny. Die de trainer van de Eindhovenaren kennelijk had uitgenodigd om zoonlief na afloop achter de microfoons aan het werk te zien. Te midden van het grote circus dat het profvoetbal is.

Een aandoenlijke gedachte. Nee, ma mocht géén vragen stellen en alleen maar vanop een afstandje een kijkje nemen. Dát had het tweetal vooraf kennelijk afgesproken. Zo liet Bosz althans aan de rest van de aanwezigen weten. Vragen deed de vrouw dan ook niks, maar toch nam ze heel even het woord toen zij de kans kreeg.

Zónder daarbij overigens in beeld te komen. Moeder Bosz pakte heel even háár moment of fame. “Als moeder zijnde ben ik trots dat hij zover gekomen is. Dat mag wel hè”, klonk het beleefd van achter uit de Eindhovense perszaal. Een licht applausje van de rest van de aanwezigen volgde.

Gezichtsverandering

Ik zag meteen iets veranderen in de gezichtsuitdrukking van Peter Bosz. Zijn masker van het steeds professioneel te moeten zijn viel als het ware af. Ik ontwaarde niet geacteerde emotie. Hij was op dat moment écht, dat meen ik zeker te weten. Voetbaltrainers en voetballers zijn natuurlijk ook maar mensen, al willen zij zich soms anders gedragen.

Bosz is nu bij mij in achting gestegen. Hij heeft zich van zijn menselijke kant laten zien. Veroorzaakt door een vrouw die hem ooit, dik 59 jaar geleden, zélf op de wereld heeft gezet. Die hem groot heeft getrokken tot de mens die Peter Bosz nu is. En er mede voor gezorgd heeft dat hij nu bakken met geld kan verdienen door trainer in de voetbaltop van Nederland te zijn.

De PSV-trainer moet dit grootse moment de rest van zijn leven koesteren. Nooit je afkomst verloochenen, ook niet als je erg succesvol bent in de wereld van glitter en glamour die het voetbal kan zijn. Natuurlijk wordt een trainer, zeker bij een topclub als PSV, geacht om heel veel punten en dus prijzen te pakken. Maar je familie is tóch belangrijker.

Cliché

Daar kan geen overwinning tegenop. En dat dan ook uitstralen of uitspreken. Een cliché? In het hedendaagse voetbal niet meer. Tegenwoordig wordt alles en iedereen vaak genoeg afgezeikt om wie of wat hij of zij is, doet of zegt. Zeker in Nederland. De zogenoemde cancelcultuur. In deze vind ik het echter op zijn plaats om Bosz eens een schouderklopje te geven.

Niet voor de zoveelste driepunter die hij inmiddels al met PSV gepakt heeft, maar voor het tonen van zijn échte ik. Door gewoon méns te zijn in een zo stoer wereldje. Het voetbal is dus toch helemaal nog niet zo verhard als overal wordt beweerd. Met dank aan moeder Bosz.

Trots en teleurstelling

Onzichtbaar voor velen, maar in woord dus niet. Wat zou Tiny Bosz trouwens gevoeld hebben toen haar eigen vlees en bloed dinsdagavond gelijkspeelde bij RC Lens in de Champions League? Ik denk zomaar – weer en nog steeds – volmondige trots. Maar ook teleurstelling.

Misschien even een oppeppend kopje koffie samen gaan drinken met Peter thuis bij moeders, mevrouw Bosz? Ik zou de uitnodiging al de deur uit doen, als ik u was. Het kan uw zoon zomaar helpen.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en de Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected]

PSV kan zich op dit moment geen betere trainer wensen dan Bosz

  • Eens
  • Oneens
147+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie