Opgeleefd Ajax nog niet op oorlogssterkte tegen Vojvodina

Foto: Opgeleefd Ajax nog niet op oorlogssterkte tegen Vojvodina

Ajax speelt donderdagavond haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen. In de tweede voorronde van de Europa League neemt het team van Francesco Farioli het op tegen FK Vojvodina. De Amsterdammers zijn de favoriet, maar zullen moeten oppassen voor onderschatting. De Serviërs hebben namelijk de nodige wapens.

Inside: Ajax in de Europa League tegen FK Vojvodina

Het is alweer jaren geleden dat Ajax zo vroeg in de zomer al een belangrijke wedstrijd moet spelen. Door de vijfde plaats die het vorig seizoen in de Nederlandse competitie behaalde, moet het maar liefst drie voorronden overleven om in het hoofdtoernooi van de Europa League terecht te komen. Vojvodina is niet direct een club die veel mensen kennen, maar speelt in Servië al jarenlang een serieuze rol. Zo begon Dusan Tadic ooit als groot talent bij de vereniging, om vervolgens een droomstap te maken naar Nederland en jarenlang voor FC Groningen, FC Twente en Ajax uit te komen.

Afgelopen seizoen eindigde Vojvodina onder hoofdtrainer Bozidar Bandovic op de vierde positie in de Servische competitie, waarmee het zich plaatste voor de Europa League. Afgelopen weekend begon het aan het nieuwe competitieseizoen met een wedstrijd tegen promovendus FK Tekstilac Odzaci. Vojvodina speelde behoorlijk overtuigend en slaagde erin om een 1-3 overwinning op haar naam te zetten. Aleksa Vukanovic, Marko Velickovic en Andrija Radulovic waren de doelpuntenmakers en zorgden voor een goede generale richting het duel met Ajax.

Gelukkig voor Ajax heeft de club onlangs een belangrijke speler laten vertrekken. Milan Lazarevic was een van de leiders van het team en speelt sinds enkele weken voor Partizan Belgrado. Het betekent dat Vojvodina in het team nog op zoek is naar een nieuwe balans in het team. Hoofdtrainer Bandovic sprak echter meermaals uit dat hij het volste vertrouwen erin heeft dat zijn selectie, ondanks dat het geen favoriet is, Ajax op een aantal terreinen pijn kan doen. Het gewicht zal daarbij naar verwachting voornamelijk op de tegenaanval liggen.

Middenvelder Njegos Petrovic sprak zich onlangs tegenover Sportski Zurnal al uit over de dubbele confrontatie met Ajax. “We houden ervan dat velen ons al afschrijven. Ajax is echt een grote club, een gigant in het Europese voetbal”, zo stelde Petrovic over de aankomende ontmoeting. De voetballer heeft er vertrouwen in dat alles mogelijk is “Ik heb Ajax persoonlijk geanalyseerd en gekeken naar hun kwaliteiten en gebreken. Ik beloof dat we ons best gaan doen om Vojvodina en het Servische voetbal in een goed daglicht te plaatsen.”

Voorbereiding Ajax hoopgevend

In de Johan Cruijff Arena is er weer langzaam hoop voelbaar. Farioli nam deze zomer het stokje over van John van ‘t Schip en heeft in een aantal aspecten direct duidelijkheid gecreëerd. De Italiaan staat voor een aanvallende speelstijl met veel druk op de tegenstander en liet op veel momenten horen hoe hij het wilde hebben. Zo buldert zijn stem elke dag over het trainingsveld om de spelers aan te geven op welke momenten en hoe ze druk moeten zetten, terwijl hij ook in de oefenwedstrijden zijn zienswijze zo veel mogelijk probeert te communiceren.

Het is de verwachting dat Farioli donderdagavond wat meer zal zitten, maar dan moet zijn ploeg wel voldoende passie leveren. De kersverse aankoop Bertrand Traoré zal voor het duel met Vojvodina nog niet van de partij zijn, zo liet Farioli tijdens de persconferentie aan de aanwezige media weten. Brian Brobbey en Steven Bergwijn zullen bovendien ontbreken. Beide mannen reisden afgelopen zomer met het Nederlands elftal af richting Duitsland voor het Europees kampioenschap en genieten momenteel nog van een welverdiende vakantie.

Ajax en Vojvodina zullen het donderdagavond eerst in de Johan Cruijff ArenA tegen elkaar opnemen, om een week later naar Servië af te reizen. De Spaanse scheidsrechter César Soto Grado moet de wedstrijd in goede banen leiden. Mochten de Amsterdammers het voor elkaar krijgen om de volgende voorronde van de Europa League te bereiken, dan kennen ze de mogelijke tegenstander al. De loting heeft namelijk bepaald dat het in dat geval tegen de winnaar van het duel tussen Panathinaikos uit Griekenland en Botev Plovdiv uit Bulgarije speelt.

Kenneth Taylor is een van de spelers die het vertrouwen krijgt van Farioli.

Onduidelijkheid over opstelling

Gedurende de voorbereiding heeft Farioli een hoop gewisseld, waardoor het onduidelijk is met welke elf namen hij aan de aftrap gaat verschijnen. Begin deze week werd duidelijk dat Remko Pasveer verrassend genoeg onder de lat verschijnt en Diant Ramaj de komende periode genoegen moet nemen met een plek op de reservebank. Het centrum van de verdediging zal naar verwachting bestaan uit Ahmetcan Kaplan en Josip Sutalo, geflankeerd door Devyne Rensch en Jorrel Hato. De laatste speler stond vorig jaar veelal centraal opgesteld, maar werd in de voorbereiding vooral als linksback gebruikt.

Op het middenveld is Jordan Henderson logischerwijs zeker van zijn plek en krijgt ook Kenneth Taylor het vertrouwen. Steven Berghuis lijkt in het systeem van Farioli niet als buitenspeler te passen en richt zich daarom eveneens op het middenveld. Carlos Forbs (linksbuiten) en Chuba Akpom (spits) zijn momenteel de logische vervangers van respectievelijk Bergwijn en Brobbey. Op de rechtsbuitenpositie is het afwachten wie Farioli kiest. De trainer koos in de oefenduels voor meerdere namen en Banel is een van de serieuze opties die hij momenteel heeft.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Henderson, Taylor, Berghuis; Banel, Akpom, Forbs

Schakelt Ajax Vojvodina uit?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik denk het niet
374+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie