KNVB, verplicht helm voor keepers nú!

Foto: KNVB, verplicht helm voor keepers nú!

Een noviteit vorige week in de Belgische mijnstreek, waar topclub Racing Genk besloot om eigen jeugdkeepers te verplichten met een helm te keepen. Hét moment voor de KNVB en internationale voetbalbonden om te volgen, zo snel mogelijk. Ik zie geen enkel nadeel en het voorkomt een hoop hoofdpijn en erger.

Opinie: KNVB moet voorbeeld van Racing Genk volgen en helmplicht instellen

Tranen na een bal tegen zijn kop. Ik hoorde oud-prof Kees Luijckx, tegenwoordig analist bij ESPN, onlangs nog praten over de problematiek met zijn hoofd die zijn toenmalige collega Joey Didulica als doelman in het verleden had na een incident op het veld. Pijnen, angst, terughoudendheid. Kortom: één bak ellende.

Luijckx had mede hierdoor begrip voor het besluit van de clubleiding van Racing Genk. Ik heb dat sowieso en wil actie in de rest van de voetbalwereld. Ex-topkeeper Petr Cech koos er jaren geleden voor om met een helm te gaan spelen omdat hij een tik tegen zijn koppie had gehad binnen het geweld dat het voetbal binnen het strafschopgebied nog weleens kan zijn.

Wijs besluit Cech

Een wijs besluit, knikte toen iedereen. Er was een en al begrip voor de stap die de goalie zette. Om zijn gezondheid verder meer bescherming te bieden. Zich veiliger te voelen onder de lat, wanneer hij moest uitkomen om dat vermaledijde stukje leer van een of andere voet te kunnen plukken.

Etienne Vaessen, inmiddels FC Groningen, is eveneens een ervaringsdeskundige. Ook hij werd aan zijn hoofd geraakt, door Ajax-stormram Brian Brobbey. Daar lag hij dan, even was de goalie zelfs compleet van de wereld. Talloze voetballiefhebbers hielden geschrokken hun adem in. De sluitpost moest uiteindelijk enige tijd thuisblijven, mede door een forse hersenschudding.

Vervolg na Vaessen

Alles kwam dan wel goed, maar Vaessen besloot ook om enige tijd met een helm op te gaan duiken en vallen tijdens trainingen en wedstrijden. En wéér had alles en iedereen begrip hiervoor op en rondom de velden. Want Etienne, ja die had behoorlijk geluk gehad. Stel je toch eens voor dat het niét goed gekomen was met Vaessen?

Ja, wat dan? Was er dan allang en breed een helmplicht voor alle actieve keepers in Nederland door de KNVB ingevoerd? Ik denk van wel. Toch is die beslissing tot op heden nog niet genomen, omdat de paniek en angst inmiddels alweer een stukje zijn gaan liggen, onder de oppervlakte zijn verdwenen.

Hersenschade

Zonde. Een gemiste kans ook. Want de urgentie om die helmplicht vliegensvlug in te gaan voeren is er namelijk zeker wel. Op elk moment in elke wedstrijd kan een keeper gewond raken aan zijn hoofd en, zelfs in het ergste geval, hierdoor hersenschade oplopen. Niemand die dat wil natuurlijk.

Op nationaal niveau, maar ook op internationaal level is het zaak dat er razendsnel spijkers met – hoe toepasselijk – koppen geslagen gaan worden. Dus: helmpje op, dan pas keepen. Wie dat niet doet, pech gehad en thuisblijven. Op de manier zoals het nu namelijk gaat, is het wachten op het volgende incident waarbij een keeper tegen de vlakte gaat na een tik tegen zijn of haar onbeschermde hoofd.

Actie vanuit Zeist

Nu ik het toch over een verplichting heb, wil ik die van de scheenbeschermers ook even aanhalen. Iedere voetballer moet deze al sinds jaar en dag verplicht dragen. Wat zie ik tegenwoordig: steeds meer minuscule scheenplaatjes verborgen achter de sokken. Die lekkerder zitten, maar natuurlijk nul bescherming bieden. Dus KNVB: strenger gaan optreden hiertegen.

Niet alleen maar de noppen even voor de vorm controleren voorafgaand aan een duel. Veiligheid en gezondheid staan immers zo hoog in het vaandel in Zeist. Daar hoort de juiste scheenbescherming ook bij. En wie niet horen wil, moet maar voelen en plaatsnemen in de dug-out.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Moet de KNVB de helmplicht heel snel invoeren?

  • Ja
  • Nee
320+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:24
1+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
7+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
13:00
10+
Meevaller Erik Ten Hag: twee topspelers trainen weer mee
12:51
7+
PSG-coach Luis Enrique: ‘Ik heb meer geleden dan tijdens een bevalling’
12:30
25+
Ex-Arsenalspits opgepakt voor drugssmokkel op vliegveld
11:50
83+
Perez niet overtuigd van Ajacied: ‘Ajax moet hem verkopen’
11:34
1091+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske volgt Slot
11:30
130+
‘Van Bronckhorst aast met Besiktas op PSV’er’
11:24
84+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
11:15
20+
Kun je Slot en Priske vergelijken? “Mensen gaan ervan uit dat…”
11:00
156+
Klaassen de grote man bij terugkeer in ArenA
10:59
369+
‘Nieuw drama Frenkie de Jong en Barcelona’
10:50
24+
Feyenoord stoomt fans klaar voor eerste CL-duel: ‘This is us’
10:30
36+
‘Ten Hag bereidt slimme zet voor’
10:15
67+
Gaan profspelers binnenkort staken? “Niemand luistert naar ons”
10:00
24+
‘Pummy’ de Feyenoorder voor eeuwig opgetekend
09:50
168+
Lof voor ‘fris’ Ajax: ‘Zon begint weer te schijnen’
09:30
95+
Ticketchaos bij Feyenoord zorgt voor stress bij fans, Champions League-avond in ‘gevaar’?
09:25
121+
Priske neemt rigoureuze Feyenoord-maatregel
09:15
153+
‘Liverpool-weigeraar heeft spijt, wil alsnog transfer maken’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie