Opsteker voor Steijn: groeibriljant dient zich aan

Foto: Opsteker voor Steijn: groeibriljant dient zich aan

Ajax mag hoop halen uit het uitduel met RKC Waalwijk. Niet verdedigend, want wederom was het een grote gatenkaas achterin. Maar met Carlos Forbs aan de rechterkant van de aanval hebben de Amsterdammers inmiddels precies wat ze nodig hebben: technisch vermogen, (handelings)snelheid en overzicht, al zal de aanvaller het laatste aspect nog moeten finetunen.

Analyse: Muziek bij Ajax enigszins terug

De verwachtingen in Amsterdam waren zaterdagavond niet bepaald hooggespannen. Ajax had vijfmaal niet meer gewonnen en stevende af op een rampkoers, maar tegen RKC Waalwijk bleek er toch nog wat muziek in het elftal te zitten. Het gaat dan voornamelijk over de aanval, waarbij de chemie tussen Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Forbs alsmaar groeit. De verdeling is helder. Brobbey dient als diepste aanvaller en moet ervoor zorgen dat hij bij het ontvangen van de bal deze zo lang mogelijk bij zich houdt. Daaromheen moet Forbs bediend worden op zijn snelheid en probeert Bergwijn vooral tussen de linies zijn bijdrage te leveren.

Het zorgde voor een behoorlijk vloeiend geheel tijdens de wedstrijd in Noord-Brabant en het versterkte de individuele kwaliteiten. De manier waarop Brobbey bijvoorbeeld de openingstreffer op het scorebord zette, deed niet vermoeden dat de centrumspits alweer een aantal weken uit vorm was. Evenals Bergwijn, die de strafschop die Ajax meekreeg zeer overtuigend binnenschoot. Etienne Vaessen, die veel later in de wedstrijd werd gereanimeerd na een harde botsing met Brobbey, had bij de penalty geen schijn van kans. Er was echter maar één uitblinker in Waalwijk, en dat was de kersverse aankoop van Manchester City: Forbs.

Uitblinker Forbs belangrijk

Tijdens zijn eerste wedstrijden voor Ajax toonde hij al zijn exceptionele kwaliteiten aan. Het beste voorbeeld was het Europa League-duel met Olympique Marseille, waarbij Forbs de openingstreffer op het scorebord zette. Een lange bal vanuit de achterhoede ging over de Franse verdediging heen en kwam bij de Portugees uit, die razendsnel weg was. Het lukte de Fransen niet meer om hem te achterhalen, terwijl Forbs rustig bleef en de bal eenvoudig tegen de touwen aan joeg. Hoewel een dergelijk doelpunt een abc’tje lijkt te zijn, zien we in het hedendaagse voetbal voldoende moment waarbij de aanvaller minder ontspannen met de situatie omgaat.

Tegen RKC Waalwijk waren er opnieuw momenten te zien, waarin Forbs aantoonde dat hij de kwaliteiten in huis heeft om de Europese top te bereiken. Neem de openingstreffer van Brobbey. Nadat Steven Berghuis een slimme loopactie maakte achter de verdediging van de concurrentie, maakte Forbs slim gebruik van de ruimte die zijn teamgenoot had gecreëerd. De rechtsbuiten dribbelde naar binnen, dreigde te schieten en wachtte vervolgens op het juiste moment om een steekpass te geven aan Brobbey. Deze was precies op de juiste snelheid, waardoor de centrumspits voldoende tijd had om de bal in het doel te jagen.

Ook bij de tweede treffer had Forbs een belangrijke bijdrage. Gastón Ávila gaf vanaf de linkerkant van het veld een mooie pass richting Forbs, die de aanvaller net niet bereikte. Een speler van RKC Waalwijk kwam ertussen, waarna de vleugelaanvaller niet te beroerd was om door te jagen. Het zorgde ervoor dat Forbs de bal heroverde en in het strafschopgebied van de tegenstander direct een zeer kansrijke positie had om te scoren. Dat voelde de tegenstander ook, waarna op Forbs een overtreding werd gemaakt en de scheidsrechter resoluut naar de stip wees. Het was een uitstekend voorbeeld van de welbekende vijfsecondenregel.

Maurice Steijn langs de kant tijdens het duel met RKC Waalwijk.

Verdediging zit Ajax dwars

Wat betreft de aanval had Ajax dan ook niets om over te klagen. De achterste linie leverde echter opnieuw grote issues op. Waar de ploeg van Steijn tweemaal op een voorsprong kwam te staan en voetballend bepaald geen modderfiguur sloeg, werd het gevaar direct groot wanneer de ploeg balverlies leed. Steijn zal daar flink van balen, omdat hij tegen RKC Waalwijk juist voor een experiment koos. Niet Jorrel Hato, maar Ávila was namelijk de duopartner van Josip Sutalo, terwijl Hato op de linksbackpositie stond. Voor de onderlinge afstemming betekende het echter weinig, want deze was opnieuw niet om over naar huis te schrijven.

Om gevaar te stichten, hoefde RKC Waalwijk zo’n beetje uitsluitend de bal voor het vijandelijk doel te slingeren. Het zorgde voor twee doelpunten en een extra taak voor de aanvallers om doelpunten te maken. De wedstrijd staat niet op zichzelf, want eerder was dit probleem tegen FC Twente (3-1 nederlaag) en Olympique Marseille (3-3) ook al te zien. Het zal Steijn een goed gevoel geven dat de aanvallers tegen RKC Waalwijk thuisgaven, maar tegelijkertijd beseft hij maar al te goed dat hij de verdediging stabiel moet krijgen om weer écht mee te doen. De wereld ziet er na zaterdagavond weer iets positiever uit voor Ajax, al is de klus nog lang niet af.

Is Forbs een schot in de roos?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
2121+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
16+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
6+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
72+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
36+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
302+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
126+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
15+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
105+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
37+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
31+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
83+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
233+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
292+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
82+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
120+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
19+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
142+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie