Oranje Leeuwinnen bedenken meesterplan à la Louis van Gaal

Foto: Oranje Leeuwinnen bedenken meesterplan à la Louis van Gaal

De Oranje Leeuwinnen waken voor het sterke Spanje. De Spaanse voetbalsters zijn op het WK uitgegroeid tot topfavoriet en dat heeft alles te maken met de geweldige kwaliteiten en het teamgevoel. Veel Leeuwinnen kennen de kracht van de tegenstander en ook bondscoach Andries Jonker is beducht. Het Nederlands vrouwenelftal broedt op een meesterplan.

Bondscoach Andries Jonker bedenkt meesterplan voor Oranje Leeuwinnen tegen Spanje

“We moeten deze week een plan verzinnen”, waren de woorden van Lieke Martens. Als een van de ervaren speelsters, jarenlang actief geweest bij FC Barcelona, weet zij precies hoe sterk de tegenstander van vrijdagochtend (3.00 uur, Nederlandse tijd) is. Spanje was volgens de bookmakers na de Verenigde Staten de grote favoriet voor de wereldtitel. De Spanjaarden winnen de laatste jaren veel en ook in de jeugd voert Spanje de boventoon. Bovendien spelen de Spanjaarden inmiddels een beter voetbalspelletje dan de topfavoriet voorafgaand aan het WK.

Team USA ligt er inmiddels uit door toedoen van Zweden. Oranje toonde al de zwakte van de Amerikaanse voetbalsters en hopen dat in de kwartfinale van het WK tegen Spanje te doen. De Spanjaarden spelen wel het tiki-taka dat we kennen van het Barcelona van de mannen van weleer. Een verbeterde versie van het tiki-taka dat de Leeuwinnen bij wijlen laten zien op dit WK. “Het is gewoon een hele moeilijke tegenstander”, weet ook Martens die met heel veel voetbalsters van het Spaanse team heeft gespeeld. “Ze kunnen heel goed voetballen en wij moeten dat onmogelijk proberen te maken. Dus tijd voor een plan.”

Nederland-Spanje was al met pen geschreven voor kwartfinale WK

Dat plan komt mede uit de koker van Jonker. De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen zei na de gewonnen achtste finale (2-0) van Zuid-Afrika nog dat hij nog niet naar Spanje had gekeken. “Mijn staf en scouts weten alles van Spanje, maar daar heb ik nog met geen haar op mijn hoofd over nagedacht.” Wie de KNVB-geschoolde trainer kent weet dat het niet waar is. Je hoeft geen meestervoorspeller te zijn om te weten dat Spanje de tegenstander zou worden van Oranje in de kwartfinales van dit WK. Als Oranje en Spanje als verwachte nummers twee en één van de poules waren doorgegaan hadden ze elkaar ook in de kwartfinales getroffen. Nu werden ze één en twee en treffen ze elkaar nog, maar dan in het Nieuw-Zeelandse Wellington.

De 5-3-2-opstelling van Jonker zal anders zijn dan de 5-3-2-formatie die hij gebruikte tegen Zuid-Afrika en Vietnam. De Spaanse voetbalsters kunnen zich namelijk als geen ander uit de druk spelen en zijn vooral voorin en op het middenveld levensgevaarlijk. Jonker zal lering trekken van zijn grote meester Louis van Gaal. Die versloeg met Oranje op het WK van 2014 wereldkampioen Spanje. In een soortgelijke opstelling als de Leeuwinnen kunnen wist hij met het Nederlands elftal een beetje wraak te nemen op de verloren WK-finale van 2010. Nederland walste in de counter over Spanje heen: 5-1. Jonker droomt natuurlijk van een dergelijk scenario. Dat plan ligt dus klaar.

De half Spaanse Egurrola zou weleens een belangrijk punt van het meesterplan kunnen worden.

Pakken in de omschakeling met of zonder half Spaanse middenveldster

Want de Leeuwinnen hebben met Martens, maar vooral met Esmee Brugts, Victoria Pelova en Lineth Beerensteyn uitstekende counterspeelsters. In de omschakeling kunnen de Oranje Leeuwinnen dan toeslaan en de Spaanse voetbalsters pijn doen. Het spel ontregelen is een belangrijk punt van het meesterplan. Jill Roord hoopt dat eindelijk te kunnen doen tegen een Spaans elftal. Zij verloor met VfL Wolfsburg de finale van de Champions League van FC Barcelona (3-2, na een 2-0 voorsprong). “Ik ben nog niet heel succesvol geweest tegen Spaanse voetbalsters en zou graag een keer van ze winnen.” Roord weet ook andere punten van het meesterplan. “Ze zijn gewoon goed aan de bal. Als je ze in de zestien meter laat voetballen zijn ze heel gevaarlijk.” Voor de zestien opvangen dus en in de snelle omschakeling de kwetsbare defensie van Spanje pijnigen. Met Roord heeft Jonker al een ideale schakelspeler.

Hij moet nog een partner voor Roord bedenken, want vaste middenveldster Daniëlle van de Donk is na haar twee gele kaarten dit WK geschorst. Met Damaris Egurrola heeft Jonker de normaal gesproken vaste vervangster van Van de Donk al in huis. Voor Egurolla zou een basisplaats tegen Spanje helemaal speciaal zijn. De middenveldster heeft een Baskisch-Spaanse vader en doorliep de Spaanse jeugdelftallen om later toch voor Nederland te kiezen. “Voor mij is dit heel speciaal, want Spanje is mijn achtergrond. Ik speelde met meer dan de helft van dat team, ik weet echt wie ze zijn.”

Egurrola zou dus zomaar uit kunnen groeien tot belangrijk punt van het meesterplan. Zij kent de speelsters en dus ook de zwakke punten en bovendien is zij een echte pitbull en kan zich vastbijten in de tiki-takkende Spaanse vrouwen. Egurrola is niet de beste passer, maar zou aan de hand van die andere bijter Jackie Groenen wel veel angst kunnen inboezemen bij Spanje. Het is dan aan de snelle aanvalsters van Oranje om het af te maken.

Wie worden de nieuwe Van Persie en Robben?

Jonker weet dat hij en zijn Leeuwinnen een meesterplan nodig hebben om Spanje te verslaan. SoccerNews komt vanavond nog met een profiel van Las Rojitas waaruit ook blijkt dat de Spaanse voetbalsters een hoog niveau aantikken. “Het Spaanse niveau van voetbal is gemiddeld genomen hoger dan in Nederland”, bevestigt Jonker. “Het type voetbal is natuurlijk van de school zoals wij dat graag zien. De Spaanse voetbalsters zijn liefhebbers , die kunnen en willen voetballen, dat is hun handelsmerk.” Daar streeft ook Jonker met zijn Leeuwinnen naar. Maar zoals hij al eerder door heeft laten schemeren: winnen is doelstelling één. Daarna past komt aantrekkelijk voetbal spelen en inspireren. Punten twee en drie tellen even niet tegen het Spanje van nu. Want wie heeft het nu nog over dat geweldige Spanje van 2014? Iedereen praat tot op de dag van vandaag over de vliegende snoekduik van Robin van Persie en Arjen Robben die als Roadrunner iedereen passeerde en daarna een mooi dansje deed. Brugts en Martens kunnen de Van Persie en Robben van morgen zijn. Als het meesterplan tenminste werkt.

Hebben de Leeuwinnen een meesterplan nodig?

  • Ja, Spanje is echt gevaarlijk!
  • Nee, doe niet zo gek, gewoon lekker ballen!
881+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie