Oranje wervelt dankzij koerswijziging langs Griekenland

Foto: Oranje wervelt dankzij koerswijziging langs Griekenland

Het Nederlands elftal is weer helemaal terug in de EK-kwalificatierace. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam tegen Griekenland totaal anders voor de dag dan we de laatste tijd gewend zijn. Met dominant, aanvallend voetbal en een wervelende Xavi Simons en Denzel Dumfries won Oranje in een Louis van Gaal-formatie met 3-0 van de verbouwereerde Grieken.

Wedstrijdverslag van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Griekenland

Want Koeman week helemaal af van zijn nog bijna heilig verklaarde 4-3-3. Na het WK, waarin de toenmalige bondscoach Van Gaal in een soort 3-4-3-systeem (of 5-3-2) speelde, verkondigde Koeman nog met grote woorden dat Nederland weer terugging naar de vertrouwde Hollandse basis van 4 verdedigers. Na 3 nederlagen en 1 magere overwinning op Gibraltar kwam Koeman daar al weer op terug en dat pakte fantastisch uit.

Oranje start vurig tegen Griekenland

Het Nederlands elftal ging lekker aanvallend van start om meteen duidelijk te maken dat de systeemwijziging een aanvallende verandering is. De Grieken stonden echter goed en Oranje kon er niet zo snel 1-2-3 doorheen voetballen. De eerste tien minuten drongen de Koeman-mannen dan ook wel aan, maar verder dan een afgeketst schotje van Wout Weghorst kwamen ze niet. Inderdaad, Weghorst stond in de spits. Het was één van de vele personele wijzigingen die Koeman ook doorvoerde. Zo stonden Daley Blind en Marten de Roon ook in de basis.

De wedstrijd ging ondertussen heen en weer toen ook Griekenland beter in de wedstrijd kwam. De Grieken kwamen er een paar keer dreigend doorheen, maar hadden het vizier niet afgesteld om in de buurt van het doel van Mark Flekken te komen. Dat vizier stond wel goed bij iemand waarvan je het niet zou verwachten: De Roon. De man die tot verbazing van velen in de basis stond kreeg bij een corner de bal pardoes voor de voeten en met een streep schoot hij die tegen de netten: 1-0 in de 17e minuut.

Donderdagavond viel er weer te juichen bij Oranje.

Griekenland probeert iets, maar krijgt gelijk weer een klap

Griekenland probeerde gelijk iets terug te doen, maar het was Oranje dat tien minuten later een geweldige doelpoging noteerde. Xavi Simons ging op dribbelen en haalde van afstand verwoestend uit. Odisseas Vlachodimos kon er nog maar net een hand achter krijgen. Dat lukt hem een paar minuten later niet bij een knal van Cody Gakpo. Een heerlijke combinatie op rechts tussen Denzel Dumfries en Simons eindigde aan de andere kant bij de volledig vrijstaande Gakpo. De Liverpool-aanvaller nam de bal aan op de borst en haalde uit, boem: 2-0.

Oranje ging door en hoopte nog voor de rust de wedstrijd te beslissen. De bal ging steeds beter rond en de uitblinkende Dumfries (gaf al twee assists) werd op de rand van de zestien perfect in stelling gebracht. Zijn schot raakte de buitenkant van de paal. Het was wel uitstel van executie van Griekenland. In de 38e minuut was het namelijk al 3-0. Dumfries voelt zich als een vis in het water in de Louis van Gaal-formatie en dat was te zien. Weer brak hij door op rechts en zette keurig voor op de vallende Wout Weghorst.

Nederland neemt gas terug in tweede helft

In de tweede helft nam Oranje duidelijk gas terug. Griekenland mocht komen en vandaaruit kon Nederland proberen in de tegenstoot gevaarlijk te worden. Want Nederland heeft altijd nog Xavi Simons. Waar het niveau verder daalde, bleef Simons over het veld dartelen tot groot plezier van het Philips Stadion. Het stadion waar Simons natuurlijk niet zo lang geleden nog furore maakte bij PSV. Deze keer was hij in een oranje shirt op dreef. Hij bleef maar dribbelen en de Grieken grepen naar alle middelen om hem af te stoppen.

Een ding was wel duidelijk in Eindhoven donderdagavond: Xavi Simons is niet af te stoppen. Hij vormde met Dumfries op rechts een heerlijk duo en was de uitblinker in het nieuwe 3-4-3-systeem van Koeman (of Van Gaal, hoe je het wil). De bondscoach zag in ieder geval dat het goed was en kon gaan wisselen. In de rust moest hij dat al noodgedwongen doen, omdat Nathan Aké met pijntjes kampte. Stefan de Vrij was diens vervanger.

Debuut Reijnders, Oranje denkt al aan Ierland-uit

De ruimte om te wisselen betekende ook een haasje voor Tijjani Reijnders. De middenvelder die bij AC Milan gewoon is doorgegaan met presteren mocht doelpuntenmaker De Roon vervangen en nog 25 minuten spelen. Dat gold ook voor PSV’er Noa Lang, die Gakpo verving. Later kreeg Joey Veerman ook nog speelminuten op de plek en in de plaats van Frenkie de Jong. Dumfries kreeg zelfs nog een applauswissel van Koeman, zodat ook Matthijs de Ligt de voor hem zo verlangde minuten kreeg.

Ondertussen kabbelde de wedstrijd verder zonder dat beide ploegen echt gevaarlijk werd. Het Philips Stadion veerde sporadisch op, maar kon snel weer gaan zitten. De Oranje-spelers konden al vast denken aan Ierland-uit van aanstaande zondag. Dan kan de echte stap gezet worden naar het EK van 2024 in Duitsland. Bij een zege daar kan Oranje alvast met potlood worden ingevuld op het EK-ticket. De vraag is alleen in welke formatie gaan we dan spelen?

Scoreverloop: 1-0 ‘17 M. de Roon, 2-0 ’32 C. Gakpo, 3-0 ’39 W. Weghorst.

Wat vond jij van de wedstrijd?

  • Geweldig
  • Aardig
  • Matig
  • Waardeloos
177+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
5+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
5+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
58+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
22+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
124+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
92+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
36+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
80+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
225+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
291+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
81+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie