Pascal Jansen is dé topkandidaat bij Ajax

Foto: Pascal Jansen is dé topkandidaat bij Ajax

Het ontslag van Pascal Jansen bij AZ is voor Ajax om twee redenen geweldig nieuws. Niet alleen zorgt het voor grote onrust bij de concurrent, ook heeft het zo de mogelijkheid om de oefenmeester voor aankomend seizoen eindelijk te strikken. De Amsterdammers moeten snel toeslaan, voordat het te laat is.

Opinie: Jansen is een droomkandidaat voor Ajax

Al twee jaar lang geldt Jansen als een belangrijke kandidaat om ooit hoofdtrainer van Ajax te worden. Het Amsterdamse bestuur had hem op de lijst staan toen Alfred Schreuder, John Heitinga en Maurice Steijn vertrok. Telkens was echter de conclusie dat het onmogelijk was om de trainer naar de Johan Cruijff ArenA te halen, aangezien de Alkmaarders niet bereid waren om met Ajax mee te werken. Daardoor staat voor de rest van het voetbaljaar John van ‘t Schip aan het roer en moet de clubleiding in het voorjaar beslissen welke trainer het meest geschikt is om aankomend seizoen het hoofdtrainerschap op zich te nemen. Jansen is als geen ander in staat om dit op zich te nemen.

Hoewel hij bij AZ voor het eerst de leiding had over een eerste team, nam hij na het plotselinge vertrek van Slot zonder moeite zijn taken over. Jansen staat bekend als een rustige trainer die van aanvallend voetbal houdt en in staat is om talenten te laten doorschuiven naar het eerste team. Het is precies de weg die Ajax de komende jaren wil bewandelen. Bovendien laten zijn resultaten in Alkmaar zien dat het hem lukt om opleiding, combinatievoetbal en resultaten met elkaar te verbinden. Het ontslag bij AZ lijkt voornamelijk te maken te hebben met een verkeerd aankoopbeleid, want gezien zijn gemiddelde puntenaantal is hij een van de beste trainers van de club ooit.

Jansen, die vandaag (zaterdag) 51 jaar oud is geworden, is daarnaast een uitstekend uithangbord voor de club. De afgelopen jaren bewees hij in de media dat hij zich goed kan uiten en daarmee een gentleman is. Hij stak zijn droom om ooit bij een topclub als Ajax te werken nooit onder stoelen of banken. Afgelopen zondag was hij zelfs in het stadion van de Amsterdamse club te vinden om het thuisduel met RKC Waalwijk bij te wonen. Het is onbekend of dat iets te maken heeft met mogelijke interesse van Ajax, zeker is wel dat Jansen bereid zou zijn om met de huidige nummer 5 van de Eredivisie om de tafel te zitten om het over de toekomst te hebben.

Pascal Jansen langs de kant in gesprek met Dani de Wit.

Gesprekken tussen beide partijen moeten plaatsvinden

Kortom heeft Ajax een ideale mogelijkheid om zich met Jansen te versterken. Om eenzelfde probleem als met Peter Bosz te voorkomen (Ajax liet lang niets van zich horen en toen de club kwam, was de trainer al ver met PSV), moet Alex Kroes haast maken om Jansen te verleiden. De algemeen directeur, die over anderhalve maand van start gaat, heeft met de oefenmeester een uitgelezen mogelijkheid om de nodige kennis in huis te halen. De in Londen geboren Jansen heeft namelijk niet alleen verstand van het hoofdtrainerschap, maar werkte in het verleden eveneens jarenlang in de jeugdopleiding van verschillende clubs.

Als hoofdjeugdopleiding was hij te vinden bij Vitesse, Sparta Rotterdam en PSV, waar hij eveneens diverse jeugdteams onder zijn hoede nam. Jansen leerde daar alles over het ontwikkelen van talenten en weet daarom als geen ander wat er nodig is om deze opleiding verder te ontwikkelen. Wanneer Ajax er niet voor zou kiezen om Jansen als hoofdtrainer neer te zetten, omdat het wellicht Van ‘t Schip op deze positie wil laten zitten, dan zou Jansen ook een kandidaat kunnen zijn om op De Toekomst een grote rol te kunnen vervullen. Jansen mag dan wel geen oud-Ajacied zijn, maar staat met zijn voetbalkennis absoluut voor het Ajax-dna.

Ajax heeft kortom twee opties: het hoofdtrainerschap of de rol van hoofdjeugdopleiding. De club moet Jansen vandaag nog bellen om een afspraak in te plannen en te onderzoeken hoe hij erin staat. Hoewel het niet netjes naar Van ‘t Schip zou zijn om met Jansen al afspraken te maken over het hoofdtrainerschap van volgend seizoen, zou het naïef zijn om tot mei te wachten. Elke topclub onderzoekt achter de schermen wat de mogelijkheden op de transfermarkt zijn, om zo richting het einde van het seizoen het juiste besluit te nemen. Jansen lijkt met Van ‘t Schip en Frank de Boer een topkandidaat te zijn, mede mogelijk gemaakt door het bijzondere besluit van AZ.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax Jansen aanstellen als nieuwe hoofdtrainer?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
3923+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:10
7+
Om deze reden reist ook Klaassen met Ajax af naar Praag
19:49
9+
Farioli waarschuwt Ajax: “Wordt een zware opgave”
19:39
51+
‘Per direct teruggezet bij Feyenoord’
19:29
92+
Buitenland: ‘schande bij Girona-Feyenoord’
19:23
9+
Priske licht keuzes toe en spreekt niet van laatste kans Feyenoord
19:11
10+
Goals uit standaardsituaties: Feyenoord maakt achterstand snel goed
18:49
14+
Danjuma moet wennen en start niet tegen Feyenoord: ‘Geen goed teken’
18:27
3+
James Maddison vergelijkt zichzelf met Haaland: ‘Even scherp bij seizoenstart’
18:11
19+
Matthijs de Ligt over stroeve competitiestart: ‘Zie je terug in zelfvertrouwen’
17:58
55+
Jürgen Klopp: ‘Ik ga Julian Nagelsmann niet opvolgen bij Duitsland’
17:46
110+
‘Slavia Praag gaat rouleren tegen Ajax’
17:16
4+
Tussen Ousmane Dembélé en Luis Enrique weer koek en ei: ‘In de selectie tegen Nice’
16:45
118+
Op welke zender kijk je Girona – Feyenoord?
16:35
34+
FC Groningen-flapuit bindt in: “Zat beetje te veel in de emotie”
16:20
55+
Beukema schenkt klare wijn: “Beste spits van Nederland”
16:10
265+
Vermoedelijke opstelling Ajax: flinke puzzel voor Farioli
15:59
223+
‘Gravenberch-ramp: transfer van 100 miljoen’
15:55
24+
FC Twente wacht Mourinho-clash: “Ik vind dat mooi”
15:40
60+
Voorbeschouwing Girona – Feyenoord: Priske op zoek naar succes
15:25
54+
‘Premier League-verrassing voor Xavi Simons’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie