Mr. Kebab werd wereldkampioen en zegt nu auf wiedersehen

Foto: Mr. Kebab werd wereldkampioen en zegt nu auf wiedersehen

Lukas Podolski (39) mag zich voor immer en altijd een wereldkampioen noemen. Met het Duitse nationale elftal, maar ook bij onder meer Bayern München en Galatasaray steeg hij tot ongekende hoogte. Donderdag 10 oktober neemt de aanvaller na een grootse carrière met een bedankwedstrijd bij ‘zijn’ FC Köln afscheid als profvoetballer op de plek waar het allemaal begon.

Portret: Duitse legende Lukas Podolski neemt afscheid

4 juni 1985 staat in het paspoort van Lukasz Józef Podolski als officiële geboortedatum. In het Poolse plaatsje Gliwice om precies te zijn. Poldi, zoals hij al vele jaren door velen wordt genoemd, verhuisde met zijn familie echter naar Bergheim. Aldaar ging hij als tiener midden jaren negentig voor de plaatselijke amateurclub voetballen.

De talentspeurders van grote buur FC Köln, in de volksmond ook wel als Effzeh betiteld, wisten hem echter al vrij snel over te halen om te komen spelen in de jeugdopleiding van de club die qua aanhang en historie één van de grootsten van Duitsland is. Om zich aldaar verder te kunnen ontwikkelen, meestal op de linkerflank in de frontlinie.

Poolse krijger aan de Rijn

De wil en drang om ooit in het eerste elftal-tenue van de rood-witten te gaan spelen was groot. Dat lukte uiteindelijk in het jaar 2003 toen Poldi zijn opwachting mocht maken in het Mungersdorferstadion, dat inmiddels al gedurende langere tijd de naam van een energieleverancier draagt. De Duitser met Pools bloed groeide in de stad aan de Rijn uit tot een steunpilaar, eigenlijk nog meer dan dat.

In 181 wedstrijden wist hij maar liefst 86 keer het net te laten bollen, terwijl de linkspoot ook nog 41 keer assists werd af te leveren. Podolski groeide in de door hem zo geliefde stad uit tot een levende legende. Moest hij dan wel uit Keulen vertrekken? Een heel klein beetje twijfel was er nog wel bij hem, maar om de absolute top in Europa te kunnen bereiken had hij geen andere keus.

Lukas Podolski neemt donderdag met een bedankwedstrijd bij 1. FC Köln afscheid van het voetbal.

Ster bij Bayern München

Het volgende station werd Bayern München. Podolski groeide bij Der Rekordmeister uit tot een grote voetballer, ook in het Duitse nationale elftal. In 2014 werd hij hiermee zelfs wereldkampioen. In competitieverband verkaste hij naar Arsenal in de prestigieuze Premier League.

Wederom een absolute topclub, Internazionale, werd zijn volgende station. Overal deed de aanvaller waarvoor hij goed betaald werd: doelpunten maken. Datzelfde gebeurde ook in Istanboel bij Galatasaray. Podolski besloot om nog te vertrekken naar het verre Japan, naar Vissel Kobe. Een terugkeer naar Europa vond plaats via Antalyaspor, een club in een bij vakantievierders populair deel van het zonovergoten Turkije.

Toch had de inmiddels dertiger kennelijk nog de drang om terug te keren naar het land waar hij in het verre verleden geboren werd: Polen. Poldi tekende in 2021 een contract bij de topclub Górnik Zabrze. De feeling met zijn roots stak klaarblijkelijk de kop op. Maar inmiddels, drie jaar later, nadert het einde steeds meer voor de goaltjesdief.

Kebab-tic door Galatasaray

Tussendoor ontwikkelde de voetballer overigens ook nog op zakelijk gebied iets opmerkelijk: een keten van eetzaken in Duitsland. Waar döner-kebab verorberd kan worden. Een idee dat hij had opgedaan toen hij actief was bij Galatasaray. Heel slim wist hij hier zijn naam aan te verbinden, waardoor de ex-international ook op dit gebied financieel aardig aan het binnenlopen is.

Terug naar de voetballer Podolski: donderdag 10 oktober gaat hij als actief speler afscheid nemen van de club waar hij, voor zijn gevoel, alles aan te danken heeft: 1. FC Köln. Tijdens dit duel zullen veel spelers die in 2014 wereldkampioen werden erbij zijn. Ook zijn coaches Joachim Löw en Hansi Flick, oud-teamgenoten uit Podolski’s tijd bij 1. FC Köln, spelers van de huidige selectie en teamgenoten van zijn Poolse werkgever Górnik Zabrze gaan Podolski een groot afscheid geven.

Hoort Podolski thuis in het rijtje beste Duitse voetballers ooit?

  • Ja
  • Nee
29+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:49
5+
Reiziger krijgt bij Jong Oranje vier afmeldingen binnen
17:31
0+
Koeman had Neeskens als grote idool: “Als jongetje op straat wilde ik hem zijn”
17:11
49+
Koeman legt uit waarom hij Til boven Steijn verkoos
17:00
29+
Mr. Kebab werd wereldkampioen en zegt nu auf wiedersehen
16:48
10+
‘Soms gedacht dat het beter was om te stoppen’
16:33
77+
‘Groot probleem voor Weghorst bij Ajax’
16:19
0+
Nederland in rouw om overlijden Neeskens, doodsoorzaak bekend
16:03
88+
‘Opvallende reden van vormdip Bakayoko’
15:43
0+
RIP: Johan Neeskens (73) plotseling overleden
15:33
358+
Farioli doet onthulling over status Berghuis
15:19
40+
Populaire Vandaag Inside-gast aan banden gelegd: ‘Nog twee keer’
15:00
192+
‘Onderlinge irritatie bij Feyenoord’
14:52
125+
BREAKING: Guus Til opgeroepen voor Nederlands elftal
14:34
104+
“Weghorst, het is natuurlijk een en al theater”
14:20
28+
Bosz wekt verbijstering: “De boosheid is sterker”
14:01
1991+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
13:48
401+
‘Iedere liplezer kon zien wat Brobbey riep tijdens Ajax – Groningen’
13:34
108+
Farioli hoopt dat Ajax spoedig akkoord bereikt met verdediger
13:17
50+
‘Bosz maakt zichzelf belachelijk met persoonlijke ruzie’
13:00
13728+
Engelse media gaan helemaal los over Van Dijk
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie