Positie Rubiales lijkt onhoudbaar na interne draai

Foto: Positie Rubiales lijkt onhoudbaar na interne draai

Het begint er steeds meer op te lijken dat Luis Rubiales niet te handhaven is als voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF). Intern neemt de weerstand toe na de controversiële kus na de WK-finale voor vrouwen.

Spaanse bond van binnenuit teruggefloten

Spanje won eerder deze maand het EK voor vrouwen ten koste van Engeland (1-0). Na afloop werd speelster Jenni Hermoso gekust door de Spaanse bondsvoorzitter. Volgens de hoofdrolspeler betrof het een kus met wederzijdse toestemming, maar de voetbalster ontkende dit met klem. Sindsdien staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar.

De wereld keert zich massaal tegen Rubiales, waaronder ook prominente Spanjaarden. De Spaanse bond steunde de voorzitter vooralsnog, maar inmiddels is hij de steun kwijt van zijn eigen mensen. Na een vergadering van zes uur hebben de zeventien bestuursleden, die allemaal voorzitter zijn van een regionale voetbalbond, Rubiales gevraagd om af te treden vanwege ‘zijn onacceptabele gedragingen die het imago van het Spaanse voetbal ernstig hebben beschadigd’.

Juridisch traject

Rubiales is momenteel voor negentig dagen geschorst door de FIFA en mocht de spoedvergadering om die reden niet bijwonen. Het is onduidelijk of de president van de RFEF gehoor geeft aan dit verzoek. Ondertussen buigt de Spaanse justitie zich ook nog eens over zes aanklachten, waarbij Hermoso zelf nog nadenkt over juridische stappen.

Hermoso kan bij een veroordeling één tot vier jaar gevangenisstraf krijgen. In Spanje hoef je overigens pas daadwerkelijk de bak in bij een straf langer dan twee jaar, tenzij er sprake is van recidive.

Gaat hij hier gehoor aan geven?

  • Ja
  • Nee
124+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie