Potentie van Ibrahim Sadiq laat AZ dromen

Foto: Potentie van Ibrahim Sadiq laat AZ dromen

Ibrahim Sadiq is dit seizoen de grote verrassing bij AZ. Waar hij vorig jaar nog een invaller was die nauwelijks indruk wist te maken, is hij in de beginfase van het huidige competitiejaar uitgegroeid tot een grote smaakmaker in het team van Maarten Martens. Geniet de Ghanees simpelweg van een goede periode? Of weet hij deze lijn door te trekken?

Inside: Ibrahim Sadiq ontpopt zich tot grote smaakmaker van AZ

De Alkmaarders zijn uitstekend aan het competitieseizoen begonnen en dat heeft voor een groot gedeelte te maken met de vorm van Sadiq. De rechtsbuiten kwam in de zomer van 2020 over van het Zweedse BK Häcken, in de hoop dat hij onder Pascal Jansen snel zou uitgroeien tot een basisspeler. Wat volgde, was echter een jaar waarin hij genoegen moest nemen met invalbeurten. In de Nederlandse competitie kwam hij tot niet meer dan 5 basisplaatsen en 11 invalbeurten. Sadiq was in die duels goed voor 2 doelpunten en 3 assists, wat teleurstellend was.

Het verwachtingspatroon was deze zomer dan ook laag. Hoewel de volgers van AZ nog altijd hoopten dat de Afrikaan zich zou laten zien, leek hij vooral een uitstekende toevoeging binnen de selectie. In de oefencampagne slaagde hij erin om Martens te overtuigen van zijn kwaliteiten. Sadiq bleek als geen ander in staat te zijn om ruimtes op het veld te herkennen, toonde zich technisch zeer vaardig en had ook nog eens scorend vermogen in huis. Alles bij elkaar besloot de oefenmeester daarom om hem in de eerste competitiewedstrijden een basisplaats te geven.

Het blijkt een goede keuze te zijn, want tijdens de opening van het seizoen is Sadiq niet te houden. De 24-jarige aanvaller zette in de eerste 6 wedstrijden 4 doelpunten en 3 assists op zijn naam. Dit weekend liet hij op bezoek bij PEC Zwolle zien dat hij in een jaar tijd écht is gegroeid. Sadiq was zeer bewegelijk voorin en zorgde in de 2-1 overwinning voor beide doelpunten. Vooral de laatste goal was om door een ringetje heen te halen. Hij liep zich eerst vrij, controleerde de bal knap en zag vervolgens de doelverdediger te ver voor zijn doel staan, waarna hij de bal over hem heen stifte: een plaatje.

Afrikaanse verrassing in Alkmaar

Het was zeker niet het enige moment waarin Sadiq zich positief liet zien. Tegenstanders durven mede door hem simpelweg niet te veel druk te zetten op de achterhoede van AZ. Met de snelheid van Sadiq is het team van Martens in staat om razendsnel te counteren, met alle gevolgen van dien. Alleen al het opstellen van de pijlsnelle vleugelaanvaller resulteert er daardoor in dat opponenten dichter bij hun eigen doel gaan spelen. Niet alleen krijgt AZ daardoor ruimte op het veld, ook zorgt het ervoor dat zij minder voor het Alkmaarse doel zijn terug te vinden.

Martens heeft een belangrijke rol in dit geheel. Als voormalig aanvaller weet hij als geen ander hoe een ploeg gevaar kan stichten. Daar kwam ook het tweede doelpunt uit. “We oefenen dit op training. Altijd als ik Ruben zie gaan op die flank, dan weet ik dat ik bij moet sluiten. Vervolgens is het makkelijk. Als ik dit op de juiste intensiteit doe, wordt het vaak gevaarlijk”, liet Sadiq na het duel met PEC Zwolle aan ESPN weten. “Ik deed het op intuïtie. Ik dacht: ik probeer het gewoon. Om eerlijk te zijn dacht ik dat ik buitenspel stond. Toen iedereen met me kwam juichen, kwam ik erachter dat het doelpunt toch telde. Dat was top.”

Ook binnen het team kijken meerdere spelers verrast naar de ontwikkeling van Sadiq. Jordy Clasie sprak zich na de wedstrijd tegen ESPN uit en stelde trots te zijn op zijn teamgenoot. “Als je die jongen vergelijkt met vorig jaar bijvoorbeeld, dan is dat echt een wereld van verschil”, zo reageerde de aanvoerder, die zich kon voorstellen dat de Ghanese voetballer tijd nodig had om te wennen. “Misschien had hij wat aanpassingen nodig. Een ander land, voor het eerst op zichzelf, zijn familie niet om hem heen. Maar alle complimenten naar hem, en naar alle aanvallers.”

Ibrahim Sadiq afgelopen seizoen in De Kuip.

Hoopgevende toekomst voor Ibrahim Sadiq

Gekeken naar vorig seizoen, is het nog veel te vroeg om te verwachten dat Sadiq snel naar een Nederlandse topclub vertrekt. Zijn huidige ontwikkeling zag niemand aankomen en het kan daarom ook nog altijd een tijdelijke opleving zijn. Tóch laat Sadiq de voorbije weken kwaliteiten zien die uitsluitend talentvolle voetballers in zich hebben die de potentie hebben om door te groeien naar een hoog niveau. Sadiq heeft daarom alles in handen om zich de komende maanden verder te ontwikkelen. Of de aanvaller dit allemaal gaat redden, ligt grotendeels aan hem.

Ongetwijfeld zullen PSV, Feyenoord en Ajax hem serieus in de gaten houden, wetende dat hij mogelijk in de toekomst een interessante speler zal worden. Voor de Amsterdammers is hij financieel voorlopig onbetaalbaar en wat betreft de andere twee clubs zal het eraan liggen wat in de toekomst de vraagprijs van AZ gaat zijn. Bekend is dat de clubleiding liever geen spelers meer aan de traditionele top 3 verkoopt, in de hoop dat AZ de komende jaren weer eens serieus een gooi kan doen naar het landskampioenschap. De kansen voor Sadiq zijn dan ook gezonken.

Voorlopig is Sadiq daar echter niet mee bezig. Eerst is het aan hem om zijn doelpunten en assists de komende tijd een vervolg te geven en AZ veel vaker naar overwinningen te leiden. De komende weken wachten wedstrijden tegen PSV en Feyenoord en speelt de club in de hoofdfase van de Europa League. Op die momenten moet Sadiq laten zien waartoe hij in staat is. Wanneer het hem dan lukt om uit te blinken en zijn team bij de hand te nemen, zal de interesse in hem verder toenemen. Vooralsnog blijft het bij de hoop dat AZ een volgend pareltje kan grootbrengen. Dromen is daarbij nooit verkeerd.

Is Sadiq goed genoeg voor een Nederlandse topclub?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
31+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:44
0+
Oranje uitgeschakeld in achtste finale door Oekraïne op WK Futsal: ‘We mogen ontzettend trots zijn’
18:28
6+
Jordy Clasie over Europa League-campagne: ‘Ik heb vertrouwen in de ploeg’
18:08
9+
Noussair Mazraoui over transfer naar Manchester United: ‘Ik had een nieuwe stap nodig’
17:48
33+
‘Lamine Yamal is de beste speler ter wereld’
17:25
17+
‘Manchester City gaat in januari voor Arne Slot-target’
17:00
31+
Potentie van Ibrahim Sadiq laat AZ dromen
16:47
1850+
‘Arne Slot verbaast alles en iedereen met actie’
16:31
2479+
‘Frimpong maakt ‘Nederlandse’ transfer’
16:17
857+
‘John de Mol prikt Vandaag Inside-einddatum’
16:00
630+
‘Van Bronckhorst verrast met Ajax-actie’
15:48
389+
’80 miljoen voor zogenaamde topspeler Schouten’
15:31
115+
Paredes vertelt eindelijk waarheid over Oranje-Argentinië
15:21
799+
‘Groot nieuws over Frenkie-transfer’
15:00
139+
‘Geen Vandaag Inside meer op tv’
14:46
82+
Advocaat Rai Vloet haalt uit naar ‘liegend’ Heracles
14:30
135+
Ten Hag maakt zich zorgen om Nederlands voetbal: ‘Moet stoppen’
14:15
202+
Slot wekt irritatie: ‘Donderstraal toch op, wat is dat voor onzin?’
14:00
31+
Hollandse trots in Belgische ‘dendertrein’
13:47
173+
Feyenoord meldt hoelang Giménez er uit ligt
13:33
32+
Ten Hag had FC Twente liever níét geloot
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie