Pratto heeft nu al probleem bij Feyenoord

Foto: Pratto heeft nu al probleem bij Feyenoord

Lucas Pratto maakte afgelopen weekend zijn debuut voor Feyenoord 1, maar echt overtuigen wist de 32-jarige Argentijn niet. De van River Plate gehuurde spits raakte nog wel de paal, maar miste ook een opgelegde kans en was ogenschijnlijk nog niet topfit. Concurrent en vervanger Jörgensen toonde zich echter wél scherp tegen Sparta Rotterdam, waardoor we mogelijk een spitsenstrijd krijgen in de tweede helft van het seizoen. 

Lucas Pratto was het konijn uit de hoge hoed voor Feyenoord. Waar Advocaat aan het einde van de (na)zomerse transfermarkt nog nadrukkelijk vroeg om een nieuwe spits – die destijds niet kwam omdat er geen geld beschikbaar was – kon er in de winterstop wel een nieuwe aanvaller ingelijfd worden. Hoewel Feyenoord het zich niet kon veroorloven om een transfersom neer te tellen voor een speler in vorm, was er toch goede hoop dat Pratto het elftal van Advocaat van een positieve impuls kon voorzien. Na de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-2 winst, red.) kun je dat ook concluderen, al is dat niet op de manier waarop vooral Pratto dat gehoopt had. 

Lucas Pratto en Feyenoord

Pratto kende op zijn zachtst gezegd een ongelukkig debuut. De spits werd in de eerste helft nauwelijks in het spel betrokken van de Rotterdammers, iets wat ongetwijfeld te maken heeft met de geringe aantal trainingsuren met zijn nieuwe ploegmaten. De Argentijnse aanvaller stond tot nu toe drie dagen op het Feyenoord-veld om aan zijn nieuwe teamgenoten te wennen, maar dat was duidelijk nog niet genoeg om van een soepele samenwerking te kunnen spreken. Voordat Pratto naar de kant werd gehaald, verstuurde hij veertien passes, waarvan 57% maar aankwam, en naast een schot op de paal kreeg hij een grote, opgelegde kans die hij niet wist te scoren. 


Daarnaast viel op dat de spelers van Feyenoord nog niet echt wisten hoe ze Pratto het beste konden bedienen. Wanneer De Beer in de diepte werd weggestuurd, kwamen zijn teamgenoten er al vrij snel achter dat dit niet de beste optie was met de 32-jarige Argentijn in de spits. De vijfvoudig international hield Jhonny van de Beukering waarschijnlijk nog wel achter zich, maar dat gold niet voor de verdedigers van Sparta Rotterdam. Ook wanneer de 1,87 meter lange Pratto door de lucht werd aangespeeld, kwam hij in 44% van de gevallen lengte te kort om deze winnend af te sluiten. 

Het grote voordeel van dit nadeel: Feyenoord weet nu in ieder geval wat het niet moet doen om Pratto te laten renderen. De Argentijnse aanvaller heeft zoals al bekend zijn medespelers echt nodig om zich in kansrijke positie te manoeuvreren en is, in tegenstelling tot Jörgensen, iemand die het liefst de hele tijd in de punt van de aanval blijft staan en druk houdt op de laatste linie van de tegenstander. Dat kwam tegen Sparta nauwelijks uit de verf, maar dat kwam ook door de manier waarop zijn medespelers hem probeerden te bedienen. Simpel gezegd: zij speelden zoals ze met Jörgensen in de punt zouden voetballen en aangezien Pratto een ander type spits is, was dat een blauwdruk voor mislukking. 

Onwennig

Pratto is namelijk een spits die je vooral over de grond moet bedienen. De Argentijn blijft niet voor niets het liefste tegen de centrale verdedigers van de tegenstander aangeplakt: door zijn fysieke kracht kan hij zich makkelijk staande houden en daarbij zorgt hij ervoor dat hij zonder bal de nodige loopacties maakt, waardoor hij vrijwel altijd ruimte voor zich heeft. Dat laatste is in de laatste fase van het veld een enorm pluspunt voor de Rotterdammers, maar dan zal Feyenoord wel een manier moeten vinden om de spits in die posities vrij te spelen. Dat lukte in de eerste wedstrijd van de Argentijn nog niet. 


Sterker nog: op social media repten verschillende Feyenoord-fans al over een terugkeer naar River Plate. Het opportunisme na het aantrekken van Pratto was te begrijpen, maar een nieuwe wereldspits hoef je voor die prijs niet te verwachten. De manier waarop zijn medespelers hem in stelling probeerde te brengen, pasten nog te weinig bij de kwaliteiten van Pratto. Dat de spits een bal op de paal zag spatten en dat hij zelf debet was aan het missen van een grote kans, laten zien dat de scherpte bij hem ook nog ontbrak. Dat waren wel twee momenten waaraan je zag dat Feyenoord wel degelijk wat kon hebben aan deze spits, die zich goed wist vrij te lopen en niet twijfelde toen hij de bal voor zijn voeten kreeg. De Argentijn heeft duidelijk zijn beperkingen, maar dat wil niet zeggen dat hij meteen afgeschreven dient te worden als spits van Feyenoord. In tegendeel: de sterke aanvaller heeft, ondanks zijn mindere prestaties op het veld, wel degelijk zijn meerwaarde gehad in de wedstrijd tegen Sparta. 

Nicolai Jörgensen 

Nicolai Jörgensen werd door de komst van Pratto met twee benen op de grond gezet. De Deense spits, die de laatste wedstrijd voor de winterstop nog verstek liet gaan omdat hij geen risico wilde nemen met een pijnlijke lies, begon door de basisplaats van Pratto op de bank en mocht pas na zeventig minuten invallen. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd liet hij wel blijken dat hij de boodschap van Advocaat had begrepen. 

Sterker nog: Jörgensen maakte diep in de blessuretijd de tweede goal voor Feyenoord en verzekerde daarmee de overwinning in de Rotterdamse Derby voor zijn ploeg. De Deense spits wist dit seizoen alleen nog maar te scoren tegen RKC Waalwijk en verdubbelde met zijn Sparta-treffer het seizoentotaal en heeft woensdag tegen PEC Zwolle mogelijk de kans om te laten zien dat dit geen incident was.
Feyenoord-trainer Advocaat was immers duidelijk over het perspectief van de Deense spits. De ervaren oefenmeester oordeelde dat Jörgensen de afgelopen tijd genoeg kansen had gehad om zijn vertrouwen te winnen, wat hem klaarblijkelijk niet gelukt was. Door het gebrek aan betere opties werd hij nog opgesteld, maar op het moment dat Feyenoord iets van een alternatief had voor de spitspositie, stond de Deense aanvaller er meteen naast. 


Spitsenstrijd

Het is voor de Rotterdammers echter goed nieuws dat de spitsenstrijd nu opnieuw lijkt losgebarsten. Feyenoord heeft met twee verschillende types puntspelers nieuwe mogelijkheden om de tegenstander te bespelen: Jörgensen is van nature meer een meevoetballende spits (‘hangende spits’) en daar staat met Pratto nu een pure afmaker en targetman tegenover, die ervoor kan zorgen dat Feyenoord dieper op de helft van de tegenstander een bal vast kan houden zodat de rest van het team aan kan sluiten. 

Helemaal wanneer Pratto voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle en vooral De Klassieker van aankomende zondag (tegen Ajax, red.) beter ingespeeld raakt op zijn teamgenoten én dat Jörgensen meer van zichzelf wil laten zien omdat de concurrentie vergroot is, kan Feyenoord nog optimaal profiteren van de verrassingsaankoop van de winterstop. Dat dit ook betekent dat we spelers zoals Robert Bozenik en Naoufal Bannis minder gaan zien, zal Advocaat niet rouwig maken. En zo lang Pratto en Jörgensen elkaar blijven motiveren en een wedstrijdje ‘wie-maakt-de-meeste’ gaan houden het komende half jaar, zul je het Legioen ook niet horen klagen.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie