Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen

Foto: Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen

De Champions League staat op het punt van beginnen. Dit seizoen in een andere opzet dan vorig seizoen. Dat heeft ook invloed op de verdeling van het prijzengeld voor de Nederlandse deelnemers PSV en Feyenoord. Wat kunnen zij op het miljoenenbal dit seizoen aan prijzengeld innen? SoccerNews zocht het voor je uit!

SN legt uit wat PSV en Feyenoord dit seizoen aan prijzengeld in de Champions League kunnen verdienen

De prijzenpot van de Champions League is dit jaar groter dan ooit. Dat is niet zo gek, er doen immers ook meer teams mee dan in voorgaande edities. De UEFA heeft dit seizoen een prijzenpoule van 2,4 miljard euro vastgesteld, die in drie delen is opgedeeld. De eerste pot (ter waarde van 670 miljoen euro) is om teams te betalen wegens plaatsing voor het toernooi. Omdat PSV en Feyenoord zich plaatsten voor de competitiefase van het toernooi, krijgen beide clubs gegarandeerd 18,6 miljoen op hun rekening bijgeschreven. En dat is pas het begin.

De tweede prijzenpot is vastgesteld op 914 miljoen euro en wordt verdeeld op basis van sportieve prestaties. Per overwinning in de competitiefase kunnen PSV en Feyenoord rekenen op 2,1 miljoen euro. Bij een gelijkspel hebben de teams recht op een bedrag van 7 ton. Bij verlies wordt er ‘natuurlijk’ niet betaald. Toch is er in de competitiefase nóg een manier om centen te vangen.

De UEFA heeft er in de nieuwe opzet voor gekozen om elke deelnemer na afloop van de competitiefase een vastgesteld bedrag uit te keren. Wie na de competitie onderaan de ranglijst (plek 36) eindigt, krijgt 275.000 euro. De nummer 35 krijgt datzelfde bedrag maal 2, de nummer 34 maal 3, etc. Dat betekent dat de winnaar van de competitiefase bijna 10 miljoen euro van de UEFA krijgt.

Hoe veel geld kunnen Feyenoord en PSV verdienen in de knock-outfase van de Champions League?

Bij goede prestaties van PSV en Feyenoord kunnen de twee ploegen met hun deelname aan de competitiefase al flink cashen. Naast de betalingen van de UEFA, kunnen de twee clubs ook extra inkomsten verwachten door ticketverkoop en de verkoop van merchandise. Mochten de mannen van Peter Bosz of de Rotterdammers zich plaatsen voor de knock-outfase, groeien de inkomsten nog meer.

Voor het bereiken van de knock-outfase (of dat nou direct de achtste finales is of de tussenronde) ontvangt elke club 1 miljoen euro. Als je de tussenronde overslaat en je direct voor de achtste finale plaatst, krijg je nog eens 11 miljoen op de clubrekening gestort. Het bedrag loopt per ronde flink op. Hieronder zie je in een overzichtelijke tabel hoe veel euro PSV en Feyenoord per ronde kunnen verdienen.

Kwalificatie voor…Bijbehorend bedrag
tussenronde1 miljoen euro
achtste finale11 miljoen euro
kwartfinale12,5 miljoen euro
halve finale15 miljoen euro
finale18,5 miljoen euro

Dit zijn overige bronnen van inkomsten voor PSV en Feyenoord in de Champions League

Er is nog een derde prijzenpot waaruit PSV en Feyenoord kunnen innen. Die pot wordt verdeeld op basis van de value pillar. Simpel gezegd: het geld uit deze pot (853 miljoen euro) wordt verdeeld op basis van de commerciële waarde die ze aan de competitie toevoegen. Het bedrag wordt verdeeld op basis van de marktwaarden van de clubs en hun plaats op de coëfficiëntenranglijst van de afgelopen vijf jaar. Er wordt een berekening gemaakt op twee niveaus: het Europese deel, en het niet-Europese deel.

Job Gulikers, onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, maakte op basis van de marktaandelen en coëfficiëntenaandelen van PSV en Feyenoord een schatting van de inkomsten uit deze pot. Feyenoord komt in het Europese deel uit op een de 25e plaats in de ranking, waarmee het recht heeft op 12 delen. PSV volgt daar net achter op plaats 26, waarmee het op 11 delen kan rekenen. In het niet-Europese deel komt Feyenoord uit op plaats 23 en PSV op plaats 20, wat hen 14 en 17 delen oplevert.

Dat klinkt allemaal nogal vaag, maar in de praktijk betekent het cold hard cash. De waarde van de aandelen uit de derde pot komen voor Feyenoord uit op een bedrag tussen de 16 miljoen en 17,9 miljoen euro. Bij PSV ligt de waarde op een bedrag tussen de 16 miljoen en 21,8 miljoen euro. Tel daar de eerdere inkomsten bij op en je komt uit op gegarandeerd 32,7 miljoen euro voor PSV (maximaal 40,4 miljoen euro) en gegarandeerd 34 miljoen euro voor Feyenoord (maximaal 36,6 miljoen euro).

Mocht PSV of Feyenoord er nu in slagen om vriend en vijand te verrassen en het prestigieuze voetbaltoernooi te winnen, staat er nog een mooi financieel dessert voor ze klaar. De winnaar van de cup met de grote oren krijgt bovenop alle andere geldbedragen een bonus van 6,5 miljoen euro.

Draadje van Job Gulikers over de verdeling van het prijzengeld in de Champions League.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Wie gaat er meer cashen in de Champions League?

  • Feyenoord, natuurlijk.
  • Ik denk PSV.
158+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie