Las Rojitas: de Oranje Leeuwinnen van vier jaar geleden

Foto: Las Rojitas: de Oranje Leeuwinnen van vier jaar geleden

De Oranje Leeuwinnen spelen tegen zichzelf vrijdag om 3.00 uur (Nederlandse tijd). Tegenstander Spanje vertoont namelijk veel trekjes van het Nederlands elftal van vier jaar geleden. Las Rojitas zijn in opkomst en sterker dan ooit op weg naar misschien wel de wereldtitel.

Profiel: Spaanse voetbalsters uitgegroeid tot topfavoriet op WK Vrouwen

Spanje is laat op gang gekomen bij de vrouwen. Het topland in het mannenvoetbal is in het vrouwenvoetbal pas de laatste jaren bezig aan een ongekende opmars. De Spaanse voetbalsters begonnen, net als een groot deel van het Europese vrouwenvoetbal, in de jaren 70. Het was allemaal nog niet heel officieel, maar er kwam steeds meer aandacht vanuit de Spaanse voetbalbond RFEF om ook een vrouwenelftal te formeren. Pas in 1980 besloot de RFEF om vrouwenvoetbal toe te laten. Een nationale beker en nationaal team werd officieel opgericht. De eerste wedstrijd was, hoe kan het ook anders, tegen grote rivaal Portugal. De Portugezen wonnen met 1-0. Het zou nog lang duren voordat het Spaanse vrouwenvoetbal zou staan waar het nu staat.

Op een uitschieter op het EK in 1997 (halve finales) na zijn alle noemenswaardige prestaties van Las Rojitas behaald in het laatste decennium. Het duurde na het geweldige EK liefst zestien jaar voordat Spanje zich weer zou kwalificeren. In 2013 bereikte het Spaanse elftal de kwartfinales op het EK in Zweden. Sindsdien is Spanje er structureel bij. Ook op het mondiale toernooi. Op het WK 2015 kwam Spanje niet door de groepsfase en vier jaar geleden was de achtste finales het eindstation. Bij de derde deelname is Spanje sterker dan ooit. En ondertussen kwamen de Spaanse vrouwen ook op het EK in Nederland (2017) en Engeland (2022) niet verder dan de kwartfinales. Bij andere prestigieuze toernooien deed Spanje het de laatste jaren ook opeens goed. Met zeges in de Algarve Cup (2017) en Cyprus Cup (2018) en tweede plekken bij de SheBelievesCup (2020), Arnold Clark Cup (2020) en Cup of Nations (2023).

De jeugd heeft nog niet de toekomst bij Spanje

De jeugd heeft de toekomst, zeggen ze altijd, maar niet in het Spaanse vrouwenvoetbal. Spanje is heersend bij de jeugdelftallen. Al heel wat jaren. Elk meidenelftal heeft in het verleden wel Europese titels en wereldkampioenschappen gewonnen. De afgelopen vijf jaar ook weer. Deze zomer was het Onder-19-elftal bijvoorbeeld nog de beste van Europa. Verder uitschieters waren er in 2018 en 2022 met wereldtitels voor de Onder-17 en Onder-19. Ook de Onder-20 was in 2022 de beste van de wereld. Daar moet La Selección Española Femenina de Fútbol nu eindelijk van gaan profiteren.

De opkomst van Spanje is ook goed te zien op de wereldranking van de FIFA. Het Spaanse vrouwenelftal bungelde altijd rond de twintigste plek. Tien jaar geleden was dan eindelijk de vijftiende plek gehaald en van daaruit ging het bergopwaarts. Twee jaar geleden haalde Spanje eindelijk de top 10 en op het moment staat Spanje met de 6e plek op de hoogste notering ooit. Op diezelfde lijst staat Nederland 9e. Individueel gezien ging het ook steeds beter want in 2020 brak Spanje een record. Voor het eerst gingen alle UEFA-awards naar speelsters uit één land: Spanje. De beste doelvrouw, verdedigster, middenveldster en aanvalster, allemaal Spanjaarden. De beste speelster van allemaal: Alexia Putellas.

Las Rojitas zijn aanvallend beste van de wereld

Putellas is er op de dag van vandaag nog bij. Sterker nog, zij is de huidige beste speelster ter wereld. Wel is zij net terug van een blessure en kan nog geen hele wedstrijden spelen. Ze moet het in het huidige Spaanse elftal van de omstreden bondscoach Jorge Vilda daarom doen met invalbeurten. Bijzonder, alsof Lionel Messi telkens op de bank plaats gaat nemen. Naast Putellas heeft Spanje met Jennifer Hermoso, Aitana Bonmatí en Alba Redondo nog een paar topspeelsters in huis. Allemaal van FC Barcelona. Liefst 8 speelsters van de Catalaanse topclub zitten in de Spaanse selectie van Vilda. Verder tellen we 7 speelsters van Real Madrid en zien we slechts 1 speelster die buiten Spanje voetbalt. Ona Batlle balt bij Manchester United. Sowieso is de winnaar van de Champions League de hofleverancier. De 8 Barcelona-speelsters hadden er echter veel meer moeten zijn.

Bonmatí (nummer 6) en Redondo (17) hebben allebei al drie keer gescoord dit WK.

Rel rondom ‘harde’ bondscoach Vilda

Ware het niet dat Vilda nog steeds bondscoach is. Na het voor het huidige Spanje slecht verlopen EK in 2022 (kwartfinales eruit) was een groot deel van de selectie klaar met de “harde” Vilda. Liefst zestien speelsters schreven een brief aan de Spaans bond. Zij gaven aan emotioneel en fysiek geschaad te zijn door de bondscoach. Hij zou verkeerd omgaan met hun blessures, de sfeer in de kleedkamer was om te snijden en er was kritiek op de samenstelling van de selectie en zijn trainingen. Het was duidelijk Vilda eruit of die speelsters eruit. De RFEF koos resoluut de kant van Vilda en Vilda zelf gooide vervolgens nog veel meer speelsters uit de selectie. “We willen alleen toegewijde speelsters, dan spelen we maar met de jeugd”, was de boodschap. Inmiddels zijn een paar speelsters weer tot inkeer gekomen en zijn er alsnog bij het op het WK. De grote namen die hier boven genoemd zijn waren overigens niet de muitende speelsters. Enige uitzondering was toevallig de allerbeste van allemaal: Putellas. Zij was destijds geblesseerd en kwam later toch terug zo vlak voor het WK. De belangrijkste speelsters die niet meer onder Vilda willen voetballen zijn verdedigers en ook de eerste keeper Sandra Paños. De eerste doelvrouw van de beste club van de wereld FC Barcelona is er daarom niet bij.

Spanje wil net als FC Barcelona de allerbeste worden

En dus zien de Oranje Leeuwinnen kansen. De beste keepster en enkele sterke verdedigsters zijn er niet bij. Bondscoach Andries Jonker heeft een meesterplan gesmeed op de manier van zijn oude leermeester Louis van Gaal. Nederland moet oppassen want Spanje is getergd en heeft honger naar die prijs. Die prijs in het vrouwenvoetbal waar ze zo lang voor hebben gewerkt. In de jeugd lukte alles, maar op het allerhoogste mondiale niveau bleef die prijs uit. Zwitserland was in de achtste finale al slachtoffer (5-1) van de dadendrang van Las Rojitas. Wat dat betreft is de vergelijking met de Oranje Leeuwinnen snel gemaakt. Ze hebben hetzelfde type spel. Kennen een hele lang weg naar de absolute top, maar zijn nu klaar om de vruchten te plukken van de individuele kwaliteiten. FC Barcelona is al de beste van Europa en de wereld. Nu moet Spanje de status van topland in wording bevestigen op het WK 2023. Net als de Leeuwinnen vier jaar geleden zijn ze op weg naar de finale. Wie kan hen nog stoppen? De Leeuwinnen van nu?

Als Spanje van Nederland wint worden ze ook wereldkampioen

  • Eens
  • Oneens
290+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie