PSV en de loerende vernedering in De Topper

Foto: PSV en de loerende vernedering in De Topper

Het is nog steeds De Topper, het duel van koploper PSV tegen Ajax, ondanks de dramatische plek op de ranglijst van de Amsterdammers. Het feit dat deze week Maurice Steijn in de hoofdstad op straat werd gezet, is echter niet zo heel gunstig voor de Eindhovenaren. Al ligt een vernedering door de mannen van Peter Bosz meer voor de hand.

Voorbeschouwing De Topper: PSV kan zwak Ajax compleet vermorzelen

De eerste échte wedstrijd voor PSV in de competitie, tegen een tegenstander die in ieder geval op papier net zo sterk zou moeten kunnen zijn. De topper tegen Ajax, dat op dit moment weliswaar dramatisch presteert maar zeker beter zou moeten kunnen, komt voor PSV na wedstrijden tegen opponenten die niet tot de bovenste regionen van de ranglijst zullen gaan horen aan het einde van de rit.

Mede hierdoor wisten de Brabanders in alle gespeelde wedstrijden dit seizoen de volledige drie punten te pakken. Fortuna Sittard was de laatste club die vorig weekend op bezoek kwam in Eindhoven, maar de ploeg van Danny Buijs – waarschijnlijk niet meer dan een middenmoter – was eigenlijk dik negentig minuten kansloos geweest.

Op het komende duel tegen de Amsterdammers zal voor PSV echter een beduidend andere druk liggen dan op de voorgaande duels. Dat heeft vooral met de historie te maken omdat de Eindhovense club en ook Ajax gewoonweg twee topclubs zijn die de degens nu zullen gaan kruisen.

Schokeffect

Schokeffect. Stiekem zullen ze er bij Ajax op hopen nadat Steijn op de keien werd gezet en zijn rechterhand Hedwiges Maduro naar voren werd geschoven als interim-trainer. In ieder geval voor wat de competitie betreft. Misschien brengt deze trainerswisseling iets te weeg bij de spelersgroep, al bakten de Amsterdammers er donderdag in de Europa League bij Brighton helemaal niks van.

Ondanks dat het verleden al vaker heeft uitgewezen dat het genoemde effect ook vaker uitblijft, kán het theoretisch gezien wel gebeuren. Wat dat betreft kwam het Steijn-congé niet helemaal ongunstig eerder deze week. Had Ajax onder de Hagenaar nog wat door gemodderd, dan was de clash met de Eindhovenaren – waarschijnlijk – sowieso een forse verliespartij geworden.

PSV draait in de competitie immers als een tierelier, wist elke wedstrijd tot nu toe winnend af te sluiten. Hoewel de tegenstanders niet tot de allersterkste in de Eredivisie gerekend mogen worden, is die prestatie toch als heel goed te betitelen. Daarbij moet wél worden aangetekend dat de Brabanders over een kwalitatief sterke selectie beschikken.

PSV-routinier Luuk de Jong moet scoren in De Topper.

Pareltjes

Helemaal verrassend is het dus niet dat de ploeg van trainer Peter Bosz op dit moment de lijst aanvoert. De Eindhovense club beschikt in de selectie over echte pareltjes als Noa Lang, Jerdy Schouten, Johan Bakayoko, Hirving Lozano en ervaren rot in de frontlinie Luuk de Jong.

Spelers die simpelweg, zeker op nationaal voetbalniveau, het verschil kunnen maken en tot de mengsmeer horen van de Bosz-machine. Tegenvaller voor de Brabanders is dat Lang door een hamstringblessure gaat ontbreken in de Johan Cruijff ArenA, maar Lozano is een capabele vervanger die wel nog even zijn (hernieuwde) draai in Eindhoven helemaal moet vinden.

Iemand die zeker al op zijn plek is, is de van het Italiaanse Bologna overgenomen Jerdy Schouten. Deze middenvelder heeft zich in de voorbije jaren in de prestigieuze Serie A ontwikkeld tot een sterke controleur met een heel goed spelinzicht en prima inspeelpass. Een belangrijke schakel dus in het aanvallend voetbal dat Bosz graag wil zien.

Het is Schouten die samen met de aanvallender ingestelde Joey Veerman ook in het thuisduel tegen Ajax voor de benodigde aanvoer naar de voorhoede zal moeten gaan zorgen. In vergelijking met de selectie die men in Amsterdam voor maar liefst 115 miljoen euro bij elkaar heeft gekocht, heeft PSV zeker wel goede aankopen gedaan.

Dit heeft er, mede door de zeer goede resultaten in de competitie, voor gezorgd dat er rust heerst op dit moment op De Herdgang. Er kan gewerkt en geschaafd worden aan nóg beter voetbal dan dat er in de voorbije weken in de Eredivisie al werd getoond door het elftal van Bosz.

Ramalho

Hij heeft ervoor weten te zorgen dat het in elke linie wel goed ‘staat’, zoals dat in het voetbal zo mooi heet. Al moet de oud-prof vooral in het centrum van de verdediging bij de pinken blijven, want vooral André Ramalho wil zo af en toe nog weleens een slippertje maken.

Armel Bella-Kotchap, Duits international, was eigenlijk gehaald als nieuwe versterking voor de defensie omdat hij onder meer ook goed kan meevoetballen, maar hij heeft door kwetsuren tot op heden nog niet al teveel speelminuten kunnen maken. Wanneer hij honderd procent fit is, zal dit zeker gaan gebeuren omdat zijn trainer zeer gecharmeerd van hem is.

PSV zit duidelijk in de nationale winning mood, al gooide het teleurstellende gelijkspel bij RC Lens in de groepsfase van de Champions League toch even wat roet in het eten. Dar zullen de Brabanders zich echter heel snel overheen moeten zetten, want wedstrijden in het Europese miljoenenbal zijn van een hoger niveau dan in de Eredivisie.

Onvoorspelbaar

Dat laatste zal geen complete verrassing moeten zijn geweest voor Bosz en zijn manschappen. Gezien de huidige posities op de ranglijst zou het eigenlijk geen probleem moeten zijn voor de Eindhovenaren om Ajax ook te gaan verslaan, maar zo werkt het natuurlijk niet altijd. Voetbal blijft voetbal, dus is simpelweg soms heel erg onvoorspelbaar.

Zoals gezegd zou de trainerswissel in Amsterdam voor ‘iets’ kunnen gaan zorgen waardoor sommige spelers aldaar alsnog het licht zouden kúnnen gaan zien en daardoor plots beter gaan presteren. Misschien dat de drie ‘B’s’ Berghuis, Brobbey en Bergwijn na het gedwongen vertrek van Maurice Steijn nu wél alle schroom van zich af gooien.

Daar zal PSV zondagmiddag zeker voor moeten waken, al is die kans niet supergroot. Ajax ontbeert simpelweg kwaliteit. Waardoor een Eindhovense vernedering voor de Amsterdamse club op de loer ligt.

PSV zal Ajax met zeer ruime cijfers verslaan

  • Eens
  • Oneens
354+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie