PSV en Groningen leveren gelijk in weinig spectaculaire openingsronde | SN Team van de Week 1

Foto: PSV en Groningen leveren gelijk in weinig spectaculaire openingsronde | SN Team van de Week 1

Dames en heren, de eerste speelronde van de Eredivisie zit erop! Helaas hebben we met z’n allen niet kunnen genieten van veel spectaculaire wedstrijden, maar we hebben met het puntenverlies van Feyenoord en de uithaal van FC Groningen al wel de eerste verrassingen te pakken. De noorderlingen leverden net als landskampioen PSV gelijk voor het SoccerNews Team van de Week 1.

SN Team van de Week 1: FC Groningen hofleverancier door saaie eerste speelronde

SoccerNews.nl volgt alle Eredivisie-wedstrijden op de voet en maakt na elke speelronde de balans op met het SN Team van de Week. De uitverkoren spelers zijn geselecteerd op basis van prestaties, statistieken en een flinke dosis subjectiviteit.

We zijn Groningen en PSV erg dankbaar, want zij zorgden met respectievelijk 4-1 tegen NAC Breda en 5-1 tegen RKC Waalwijk voor het gros van de doelpunten in de eerste speelronde van de Eredivisie. Verder viel er niet heel veel te genieten, misschien daarom ook dat een beperkt aantal clubs leverancier is voor het SN Team van de Week 1. Het maakte de prestatie van Groningen er niet minder om. Zij zijn niet alleen dik hofleverancier, de promovendus mag ook hun Jorg Schreuders in het zonnetje gaan zetten. De 19-jarige middenvelder is namelijk de SoccerNews Sterspeler van de Week 1!

Keeper: Thomas Didillon (Willem II)

We beginnen bij Willem II gelijk met een nieuwe keeper. Niet alleen in het SN Team van de Week, maar ook bij de Tilburgers zelf. Trainer Peter Maes durfde namelijk de Fransman Thomas Didillon in de basis te zetten ten koste van de vorig jaar in de Keuken Kampioen Divisie sterk keepende Joshua Smits. Didillon stelde niet teleur. Bij het tegendoelpunt kon hij niks aan doen, maar verder leverde 6 reddingen een stevig fundament op voor de uiteindelijke punt van Willem II. Didillon heeft succesvol kennisgemaakt met de Eredivisie en nu ook met het SN Team van de Week.

Rechtsback: Leandro Bacuna (FC Groningen)

FC Groningen is hofleverancier met liefst vier spelers. Dat zien we niet vaak bij het SN Team van de Week, maar dat gebeurt als je een beetje een saaie openingsronde hebt, met enkele uitschieters. Leandro Bacuna was bij Groningen tegen NAC Breda een uitschieter. De rechtsback neemt jarenlange Engelse topervaring mee naar de Euroborg en toonde dat ook weer in de Eredivisie. Het duel der promovendi was door een vroege rode kaart voor de neutrale toeschouwer al verpest. De Groninger maalde er niet om en zag een heerlijk duel met Bacuna die de bijbehorende penalty binnenschoot.

Centrale verdediger: Marco Rente (FC Groningen)

In de voorselectie hadden we vier Groningers en we hadden na vrijdag niet gedacht dat er ook vier over zouden blijven. Maar als de rest niet presteert dan is het feest in het hoge noorden. Marco Rente, de Duitse centrale verdediger, is de volgende FC Groningen-speler in het SN Team van de Week 1. De verdediger scoorde niet alleen, hij is ook een nauwkeurige passer. De meeste passes van iedereen (97) met de meeste die aankomen van iedereen (86, 89 procent nauwkeurige passes). Rente levert niet alleen geld op dus.

Centrale verdediger: Alex Van Hoorenbeeck (FC Twente)

We hebben een Duits-Belgische tandem in het SN Team van de Week 1, met Alex van Hoorenbeeck als partner van Rente. We houden van verdedigers die kunnen scoren, maar die ook een bal naar de juiste kleur kunnen spelen. De Belg heeft de naar Rangers vertrokken Robin Pröpper nog niet doen vergeten, maar is wel uitstekend van start gegaan. Hij maakte de winnende in het lastige uitduel met NEC (1-2) en daar bleef het niet bij. Hij was met 90 procent nog iets nauwkeuriger dan Rente en had ook nog een mooie poging die de lat raakte.

Linksback: Dies Janse (Ajax)

Dan Dies Janse. Wie? De debuterende linksback van Ajax, Dies Janse. Hij is pas 18 jaar, maar speelde zondag tegen sc Heerenveen als een 28-jarige topspeler. Hij toverde zichzelf naar de top van de statistiekenlijstje en daarin wordt geen rekening gehouden met zijn leeftijd. Janse voerde de meeste succesvolle dribbels uit (2) en, nog belangrijker, hij won de meeste duels (9) van iedereen in de Johan Cruijff ArenA. Na de 1-0-zege van Ajax op Heerenveen mag de aandacht uit naar Janse. Hopelijk krijgt hij vaker de kans van zijn trainer. Zijn coach bij het SN Team van de Week 1 is in ieder geval heel blij met zo’n groot talent.

Middenvelder en SN Sterspeler van de Week 1: Jorg Schreuders (FC Groningen)

Over onontdekte parels gesproken. De echte Groningers kennen Jorg Schreuders natuurlijk al, maar het grote publiek heeft sinds vrijdag ook kennisgemaakt met de rechtermiddenvelder van FC Groningen. Een doelpunt én een assist zorgde voor een geweldige competitiestart. De door Groningen opgeleide Schreuders is pas 19 en dan heeft hij nu al de SN Sterspeler van de Week-trofee te pakken. Hij kwam vanaf rechts, maar was eigenlijk overal. Schreuders creëerde de meeste kansen en had de meeste dribbels in huis. Smaakmaker Schreuders mag even lekker nagenieten vandaag en zich als aanvoerder melden bij het SN Team van de Week 1. En oh ja, hij heeft ook al zijn eigen pagina verdiend op SoccerNews.

Middenvelder: Jens Toornstra (FC Utrecht)

De middenvelders blonken uit in de eerste speelronde van de Eredivisie en dus hebben we gekozen voor een 1-4-5-1-systeem. Want wij bij het SN Team van de Week kiezen eerste de allerbeste performers om daarna een systeem op maat te smeden. In bijna elk systeem is overigens wel ruimte voor Jens Toornstra. De abonneehouder van vorig seizoen en genomineerd voor het SN Team van het Seizoen startte gewoonweg weer betrouwbaar en dus een 8. Want dat kan je bijna standaard bij de inmiddels 35-jarige middenvelder noteren. Hij creëerde de meeste kansen en was extreem belangrijk bij het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij was ook de enige speler in De Galgenwaard bij wie het niet leek te deren dat er geen supporters bij waren. Toornstra presteert toch wel.

Middenvelder: Joey Veerman (PSV)

Over SN Team van de Week-recidivisten gesproken, Joey Veerman is er ook eentje. De vraag was of hij weer zou kunnen terugkeren in het sterrenelftal van SoccerNews na het voor hem zo dramatisch verlopen EK. Het antwoord is volmondig ja. Na een slecht optreden in de Johan Cruijff Schaal leek alles vergeten tegen RKC Waalwijk. Hij strooide met passes als vanouds en noteerde weer twee assists. Hij heeft zijn specifieke rekening geopend en mag zich ook weer bij ons gaan melden.

Middenvelder: Alen Halilovic (Fortuna Sittard)

Ah heerlijk dat hij er ook weer bij is: Alen Halilovic. Hij aasde op een transfer, maar dat zit er vooralsnog niet in en dus mogen ze bij Fortuna Sittard nog genieten van de Kroatische tovenaar. Het moment van het belangrijke eerste doelpunt tegen Go Ahead Eagles (0-2 winst) zegt alles. Halilovic krijgt een teruggetrokken bal, houdt even in, laat een speler uitglijden en schiet dan diagonaal binnen. In Sittard werd gejuicht en ook bij SoccerNews werd een diepe buiging gemaakt voor de sterspeler die de Eredivisie nog rijk is. Stiekem genoten ze er in Deventer ook van, maar daar hebben ze op het moment andere zaken om zich druk om te maken. Halilovic speelt nog in de Eredivisie en dus mag hij zich sowieso melden bij het SN Team van de Week 1. Wordt het zijn laatste keer?

Middenvelder: Malik Tillman (PSV)

We kunnen bijna garanderen dat het niet de laatste keer zal zijn voor Malik Tillman. Hij was met zijn prestaties bij PSV – RKC (5-1) dicht bij een sterspeler-uitverkiezing, maar zal vooral blij zijn dat hij voor het eerst met een schot van buiten de zestien een doelpunt maakte. En nog blijer, dat hij zich weer mag melden voor het SN Team van de Week. Van alle goede stats van Tillman kunnen we je er eentje niet onthouden: Tillman had de meeste succesvolle tackles (3). De stijlvolle Amerikaan kan dus ook verdedigend zijn mannetje staan. De 22-jarige heeft net een langdurig contract bij PSV ondertekent en mag dat nu ook gaan doen bij SoccerNews. Welcome, and see you soon, Malik!

Spits: Rui Mendes (FC Groningen)

Dan hebben we de spits nog, de piek op het werk van het samenstellen van een sterrenelftal. SoccerNews gaat toch weer terug naar het noorden, want daar speelt een Portugees in de spits. Huh? Ja, je hoort het goed. Rui Mendes is de spits van FC Groningen. Met een naam als combinatie van Rui Costa en Nuno Mendes kan je al bijna niet fout. Tegen RKC scoorde hij en gaf hij een assist. Ook creëerde hij de meeste kansen en leverde hij de meeste succesvolle dribbels. Wij willen meer weten van deze Portugese spits, die ook nog tweebenig is. Hij speelde eerder bij FC Emmen en werd opgeleid door Hoffenheim, maar nu gaat hij een superstart maken in de Eredivisie. We voelen het en met de hulp van het SN Team van de Week 1, voorzien we nog veel meer Portugese goals in het hoge noorden.

Heb jij genoten van de eerste speelronde?

  • Ik niet
  • Ik wel
174+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie