PSV moet al in de (onzekere) achtervolgingsmodus

Foto: PSV moet al in de (onzekere) achtervolgingsmodus

Er zou en moest een goed resultaat, het allerliefste een driepunter, behaald worden door PSV op bezoek bij het Franse RC Lens. Om uitzicht te kunnen houden op overwintering in de Champions League. Maar nu dreigt zelfs vroegtijdige uitschakeling. Achtervolging is nu de noodgedwongen koers. Een scenario dat de Eindhovenaren eigenlijk, zolang als mogelijk, in de onderste la hadden willen laten liggen.

PSV zal alle zeilen moeten gaan bijzetten om dit seizoen Europese overwintering te bewerkstelligen

Druk zetten, zo hoog als mogelijk, vanaf minuut één. Dát was duidelijk het devies van trainer Peter Bosz voor zijn manschappen die RC Lens op de knieën moesten zien te gaan krijgen. De trainer van de Eindhovense club moet tevoren geweten hebben dat thuisclubkeeper Brice Samba beschikt over een wel heel matige opbouw.

De goalie van RC Lens presteerde het namelijk om binnen nauwelijks een kwartier spelen tot drie keer toe een vrije bal over de zijlijn, buiten bereik van zijn medespelers ter verduidelijking, te rammen. De Franse doelwachter en tevens captain werd hierbij overigens opgejaagd door aanvallers van PSV, een gegeven waar hij dus zeker niet goed mee kon omgaan.

Zwak schot

Het was overigens diezelfde Samba die zag dat de eerste grote kans aan de andere kant voor zijn eigen ploeg was. Maar Machado schoot geheel vrijstaand links voor het PSV-doel de bal zwak recht tegen gastendoelman Walter Benítez aan. Hier had door de Franse club zeker meer in gezeten.

De Eindhovense club, die veel te slordig acteerde, kwam tijdens de eerste twintig minuten niet verder dan een kopbal van Luuk de Jong die meters ver afzwaaide van het vijandelijke doel. Het was Hirving Lozano, die de plaats in had genomen van de al eerder geblesseerde Noa Lang, die dé kans op de openingstreffer had voor PSV in de eerste helft.

De Mexicaan krulde met rechts en met eveneens voldoende vaart zijn afstandsschot tegen de paal. Deze actie van de aanvaller, sinds begin terug in Nederland en op het oude Brabantse nest, had zijn elftal meer lucht kunnen geven in de jacht op de o zo gewilde eerste driepunter in de poulefase van het Europese miljoenenbal.

Maar helaas dus. De Bosz-formatie ging voor de theepauze echter alsnog op zoek naar het forceren van een doelpunt, maar dit lukte niet. Van beide kanten, overigens. En daar was eigenlijk weinig op af te dingen, simpelweg omdat zowel PSV alsook RC Lens geen al te sterk eerste bedrijf op de mat hadden gelegd.

Bakayoko

Toen de wél goed acterende – samen met Jerdy Schouten – Belg Johan Bakayoko de meegereisde fans op Frans grondgebied alsnog liet juichen door de 0-1 op het scorebord te zetten, was er ineens weer hoop op een winstpartij. Zou PSV dan toch een goede en dus grote stap gaan zetten om ook na de winterstop actief te blijven in de Champions League?

Nee. Deze drie letters moeten keihard aangekomen zijn in het Brabantse kamp, omdat Sepe Elye Wahi eveneens het net wist te vinden. Waardoor er na negentig minuten voetbal uiteindelijk een 1-1 eindstand genoteerd kon worden. Had er mee ingezeten dan een puntje voor de Eindhovense club?

Ook ‘nee’. Omdat PSV simpelweg als team niet bijster goed speelde. Bosz gaf na afloop aan dat hij “tevreden” was met het behaalde resultaat, maar ook hij moet diep van binnen wel degelijk hebben beseft dat deze puntendeling een grote teleurstelling was en tevens een gemiste kans voor zijn ploeg. Want op dit moment is het een feit dat de Eindhovense club nog altijd laatste staat in de poule.

Moeilijke opdracht

Waardoor er nu, na drie gespeelde potjes in de Champions League-poulefase, al de achtervolgingsmodus zal moeten worden ingezet. Waarin eigenlijk alleen nog maar winstpartijen zullen gaan tellen om Europese overwintering veilig te kunnen gaan stellen. Een opdracht die zeker niet gemakkelijk zal zijn.

RC Lens komt immers nog op bezoek in Eindhoven, net zoals Engelse grootmacht Arsenal. Het duel tegen Sevilla in Spanje zal zeker ook niet even een makkie gaan worden voor de huidige lijstaanvoerder van de Eredivisie. Op nationaal gebied gaat nog altijd alles crescendo, dat geeft vertrouwen, maar internationaal gezien zal er toch uit een ander vaatje getapt moeten gaan worden.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij op deze site een opinie over allerhande gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

PSV gaat zich alsnog plaatsen voor de volgende ronde in de Champions League

  • Ja
  • Nee
93+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie