PSV moet gewoon doorkarren, ‘efkes’ is onzin

Foto: PSV moet gewoon doorkarren, ‘efkes’ is onzin

In december al kampioen van de Eredivisie. En de platte kar kan al besteld worden. Twee onzinnige uitspraken die ik in de afgelopen dagen voorbij heb horen en zien komen. Over PSV. Ik bespeur enige hoogmoed in voetbalgek Brabant, ze doen het wel efkes. Onderschat nóóit je tegenstanders. Want dan kun je aan het einde van de rit zomaar ónder de kar liggen in plaats van al hossend er bovenop te staan.

Eindhovense club moet goed beseffen dat in het topvoetbal niks vanzelf zal gaan

Het gaat allemaal vanzelf. En het kómt ook allemaal vanzelf wel. Elf wedstrijden speelden de Eindhovenaren tot nu toe in de Eredivisie, elf keer werd er ook gewonnen. Een knappe prestatie, maar ook niet meer dan dat. Want een prijs levert dit niet op. Niks krijg je hiervoor nu, behalve terechte complimenten.

Ik proef hier en daar echter enige hoogmoed, doorsijpelende arrogantie voor wat betreft de PSV-zegereeks. Het woord ‘landskampioenschap’ is al gevallen. Net zoals de woorden ‘vroeg’ en ‘Kerstmis’. Alle drie aan elkaar gelinkt. Fans van de Eindhovense club fantaseren nu al hardop niet of maar wannéér de platte kar na de behaalde titel al door de stad gaat rijden.

Belangrijke maand

Dit terwijl het elftal van Bosz de echte topwedstrijden nog moet gaan spelen in de komende maand december. En er volgen daarna ook nog returns. Ja, PSV heeft op dit moment al zeven punten voorsprong op grote concurrent Feyenoord, maar dat zegt op dit moment in de competitie natuurlijk nog helemaal niks. Eén dipje aan PSV-kant en de wereld ziet er weer compleet anders uit.

De aanval van de Brabanders is met Luuk de Jong, Hirving Lozano en Johan Bakayoko natuurlijk beresterk. En dan is de eveneens zeer behendige en doelgerichte Noa Lang nog even absent door een blessure. Maar ook hij zal snel weer gaan terugkeren aan het front. Dáár zit de pijn ook niet voor de rood-witten.

Meer zorgelijk is de achterhoede, die – zeker in de Champions League – nog weleens wil bezwijken als de tegenstand groter wordt. Juist dán dus. En men heeft zich aan het begin van dit seizoen binnen PSV dan wel voorgenomen dat het landskampioenschap hoe dan ook behaald zal moeten worden, vanzelf zal dit zeker niet gaan.

Lariekoek

En al helemáál niet in december al met een schaal in de handen staan. Complete lariekoek is dat. Dát wil men namelijk in Rotterdam ook heel graag. Daar loopt ene Santiago Giménez rond die zich kennelijk ook wat had voorgenomen de laatste weken. Wanneer de Mexicaan weer een pingel mocht nemen, dan zou hij voor de panenka-optie gaan.

De topscorer van de Eredivisie besloot om tegen RKC de daad bij het woord te voegen. Laat ik vooropstellen dat ik Giménez een goede spits vind die beter is geworden de laatste tijd. Maar in Waalwijk maakte hij wat mij betreft toch een forse misstap. Door een strafschop simpelweg te verkwanselen.

Volkomen onnodig, past ook helemaal niet bij hem dat gedrag. Ik durf te beweren dat Arne Slot intern kwaad moet zijn geweest na dit slappe aftreksel van een schot. Wanneer een soort van gemakzucht om de hoek komt kijken, moet je als trainer meteen waakzaam zijn. Presteren als je er moet staan, de Feyenoord-aanvaller deed dit ook in Rome tegen Lazio niet.

Fratsen

Giménez – weliswaar nog wat jonger – zou als hij vrije uren heeft, eens naar beelden van zijn collega Harry Kane bij Bayern München moeten kijken. Deze goalgetter haalt op elk moment dat hij het kan, ook vanaf de strafschopstip, genadeloos de trekker over. Niks geen tierlantijntjes of andere gekke fratsen, maar gewoon keihard toeslaan door het leer geconcentreerd tegen het net te schieten. Dát heeft meneer Kane zich klaarblijkelijk voorgenomen toen hij richting de Bundesliga verkaste.

En zo hoort het ook als je iedere wedstrijd weer sterk wil presteren en bij de Europese top horen. Niet verzaken, niet verslappen én niet even denken: ach, het komt vanzelf allemaal wel. Als je begint te zweven, kan namelijk dán de landing heel hard zijn. Dat geldt ook voor PSV. Onder de platte kar welteverstaan, in plaats van er bovenop.

PSV en Feyenoord openen CL met zware dobber

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist.Tips? [email protected]

PSV gaat een zware fase in de competitie tegenmoet

  • Eens
  • Oneens
121+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie