PSV-uitblinker Dams dicht bij droom: ‘Hoogste wat er is’

Foto: PSV-uitblinker Dams dicht bij droom: ‘Hoogste wat er is’

Matteo Dams krijgt door blessures bij PSV onverwacht veel speeltijd en profileert zich uitstekend. Ook tegen NEC Nijmegen (2-0) deed de Belg het goed als linksback. Stiekem droomt hij van de Champions League-wedstrijd tegen Juventus, maar Dams blijft nuchter en realistisch. “Ik probeer het niet hoog in mijn bol te krijgen.”

Matteo Dams over zijn speelkansen, ontwikkeling en jeugd bij PSV

Met stabiel verdedigen en enkele voorzetten op maat liet Dams zich zaterdagmiddag weer positief gelden. Door het ontbreken van Sergiño Dest en Mauro Júnior krijgt de twintigjarige Belg de kans op de linkerflank en dringt hij zich aan als extra optie voor Peter Bosz. “Tot nu toe gaat het goed. Ik probeer mijn taken zo goed mogelijk uit te voeren en krijg vertrouwen van de groep en de trainer”, aldus Dams op de persconferentie na PSV-NEC.

Dams zit erbij alsof zijn basisplaats bij PSV de normaalste zaak van de wereld is, maar beseft dat hij zich snel heeft ontwikkeld. Vorig seizoen voltooide hij pas zijn eerste jaar bij Jong PSV. Nu heeft hij aardig wat minuten in het eerste elftal achter de rug. “Sinds 2,5 maand train ik mee met het eerste. Mijn ontwikkeling is heel snel gegaan, omdat je op een hoger niveau train en speelt. Daar ga je in mee. Maar alsnog moet je er staan. In het begin was dat lastiger, maar als je de kans krijgt en minuten maakt, gaat je eigen spel ook omhoog.”

Halve Hollander

De weg naar het eerste elftal liep voor Dams geleidelijk, vanaf het moment dat hij in België werd gescout. Hij speelt al zo lang in Eindhoven, dat het voor hem als zijn tweede thuis voelt. “Ik speelde bij Antwerp en werd op mijn zevende gescout door PSV. Ik leef al mijn hele leven hier in Nederland, dus mijn familie en vrienden noemen mij een halve Hollander. Ik heb ook een gastgezin vlakbij het stadion. Zij helpen mij al vijf jaar elke dag. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Natuurlijk hoopt hij te blijven spelen wanneer zijn concurrenten weer fit zijn, maar Dams maakt zich geen illusies. “Er wordt mij soms gevraagd: ‘Verwacht je te starten?’ Maar ik probeer dag per dag te bekijken. Het kan zo zijn dat als spelers fit worden, ik terug ga naar Jong PSV. Ik probeer het niet hoog in mijn bol te krijgen. Ik doe elke dag honderd procent mijn best. De kansen die ik krijg probeer ik met twee handen te grijpen.”

Dromen van de Champions League

Dest is tot de winterstop niet beschikbaar vanwege een kruisbandblessure. Mauro Júnior is mogelijk wél op tijd fit voor de wedstrijd tegen Juventus aanstaande dinsdag. Het is de vraag voor wie Peter Bosz dan kiest als linksback. “Ik weet niet hoe die wedstrijd er voor mij uit gaat zien”, bekent Dams. “Ik weet dat Mauro zo goed als fit is, maar ik weet niet wat de trainer van plan is. Ik zie vanzelf of ik start of niet. Als ik minuten krijg, moet ik ze pakken. Ook tegen Juventus.”

Spelen in de Champions League zou een bekroning zijn voor de goede prestaties die hij als stand-in heeft geleverd. “Champions League is het hoogste wat er is. Hetgeen waar ik als kleine jongen al van droomde. Vorig jaar heb ik in de Youth League mijn ervaring op mogen doen, maar nu komt het grote mannenwerk. Ik kijk ernaar uit om mijzelf daarin te ontwikkelen.”

Wie zou jij tegen Juventus opstellen als linksback?

  • Matteo Dams
  • Mauro Júnior
202+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:14
7+
PSV-sterkhouder stelt teleur: “Valt door de mand”
14:55
18+
Kwakman voorspelt PSV-rol Perisic: “Kan haast niet anders”
14:36
66+
Officieel: PSV presenteert Perisic
14:25
107+
‘Farioli hakt knoop door over Wout Weghorst’
14:10
30+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
14:00
68+
KNVB, verplicht helm voor keepers nú!
13:50
256+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
13:35
75+
Champions League mee- en tegenvaller voor Feyenoord
13:25
89+
‘Misselijkmakend’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
13:10
104+
Sutalo verklaart Ajax-opleving en dankt opvallende ploeggenoot
12:45
127+
Saibari doet ‘kleedkamer-onthulling’ na duel met Juventus
12:30
78+
‘Pijnlijke Veerman-conclusie na disasterclass tegen Juve’
12:14
230+
Fabrizio Romano brengt update over Perisic en PSV
12:00
65+
Perspectief Kaplan slinkt: vroegtijdig vertrek niet uit te sluiten
11:47
1241+
Mike Verweij onthult hoeveel Ihattaren nú weegt
11:34
511+
‘Superplan ontvouwd in Spanje: Feyenoord slachtoffer’
11:16
0+
Italië in rouw om overlijden Totò Schillaci (59)
11:00
50+
AS Roma zet clubicoon De Rossi na vier duels bij grofvuil
10:47
179+
Terugkeer Klaassen betekent ‘pijnlijk’ nieuws voor andere Ajacied
10:33
77+
Derksen haalt uit: “Hij zakt hiermee geweldig door het ijs”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie