Racismerel leidt tot ontslagen in Argentinië

Foto: Racismerel leidt tot ontslagen in Argentinië

Na de gewonnen finale om de Copa América plaatste Enzo Fernández een video waar een deel van de selectie vermeende racistische liedjes zou hebben gezongen over Frankrijk. Staatssecretaris van Sport Julio Garro is ontslagen nadat hij de excuses van aanvoerder Lionel Messi eiste. Vicepresident Victoria Villarruel van Argentinië sloeg hard terug na kritiek vanuit Frankrijk.

Staatssecretaris van Sport ontslagen in Argentinië na ‘racismerel’

de FIFA start een onderzoek naar vermeend racisme van de Argentijnse voetbalploeg. Het lied dat zij zongen en rondcirculeert op het internet gaat terug naar de tijd dat het land Frankrijk versloeg in de WK finale van 2022 in Qatar. Het is gericht tegen de Franse spits Kylian Mbappé en bevat homofobe beledigingen. Ook zingen de Argentijnen denigrerend over Fransen van Afrikaanse afkomst.

President Javier Milei ontsloeg vervolgens Julio Garro nadat hij excuses had geëist van Lionel Messi. Op X schrijft hij het volgende: “Geen enkele regering heeft zeggenschap over het Argentijnse nationale team.” Fransman Wesley Fofana noemde de video ‘puur racisme’. Vicepresident Villarruel van Argentinië zei het volgende over de Fransen: “Geen enkel koloniaal land gaat ons intimideren voor een liedje op het veld of voor het spreken van waarheden die ze zelf niet willen toegeven.” Aan verdeeldheid geen gebrek.

Villarruel vervolgt: “Argentinië is een soeverein en vrij land. We hebben nooit kolonies gehad of tweederangs burgers. We hebben onze manier van leven nooit aan iemand opgelegd. En we zullen ook niet toestaan dat ze dat bij ons doen. Enzo, ik steun je, Messi bedankt voor alles. Argentijnen houden altijd een opgeheven hoofd.”

Middenvelder Fernández bood zijn excuses aan via Instagram voor de veroorzaakte commotie: “Het lied bevatte zeer beledigende taal en hier is absoluut geen excuus voor. Ik ben tegen alle vormen van discriminatie en verontschuldig me voor het feit dat ik werd meegesleept in de euforie van onze vieringen.”

Racisme of niet?

  • Ja
  • Nee
178+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie