‘Ramp voorkomen bij Feyenoord-Ajax’

Foto: ‘Ramp voorkomen bij Feyenoord-Ajax’

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax van dit jaar had weleens de Nederlandse Hillsboroughramp kunnen worden. Volgens een zogeheten incidentenonderzoek is het “wonderbaarlijk dat er geen slachtoffers zijn gevallen” bij het duel in De Kuip dat bekend is geworden vanwege het aanstekerincident met Davy Klaassen.

Onderzoekers: brandveiligheid ernstig in gevaar bij De Klassieker

Voor en tijdens de bekerwedstrijd op 5 april was er veel vuurwerk en rook rond het veld. De wedstrijd werd ook tijdelijk gestaakt nadat een aansteker op het hoofd belandde van Ajax-middenvelder Klaassen. Daar richtte het onderzoek, uitgevoerd op verzoek van Feyenoord, de Gemeente Rotterdam, politie en het Openbaar Ministerie, zich niet op. Het rapport kwam vooral met vernietigende conclusies over de veiligheid op de tribunes.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is zich dan ook een hoedje geschrokken. “Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken.” De onderzoekers stellen dat de combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, grote brandveiligheidsrisico’s veroorzaakte.

Stewards geven fouilleren op door grote toestroom van toeschouwers

De entree bij Feyenoord is in het algemeen nog steeds niet goed geregeld en zorgde er ook voor dat veel toeschouwers niet gefouilleerd konden worden. Een reconstructie laat zien dat onder druk van ongeduldige supporters bij enkele toegangspoorten kort voor de wedstrijd wordt besloten te stoppen met fouilleren, waardoor veel mensen ongecontroleerd binnenkomen. Uiteindelijk zijn in sommige vakken veel meer mensen dan toegestaan en de trappen zijn overvol.

Veel vuurwerk, rook, fakkels en een groot spandoek over veel mensen heen zou volgens de onderzoekers makkelijk een ramp kunnen veroorzaken. “De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden”, schrijft het onderzoeksteam volgens NOS.nl.

De onderzoekers maken een vergelijking met het Heizel-drama (1985) en de Hillsborough-ramp (1989), waarbij op de tribunes tientallen doden vielen. “Geen van voornoemde situaties is hetzelfde, maar ze kennen vergelijkbare componenten: grote massa’s mensen die samenkomen om een bepaalde reden, tegelijkertijd eenzelfde kant op gaan om ergens te zijn.”

Sfeeracties met vuur moet verboden worden

  • Eens
  • Oneens
633+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie