Recordtransfer Feyenoord gered door mega-investering

Foto: Recordtransfer Feyenoord gered door mega-investering

Feyenoord heeft nieuwe vermogende vrienden gevonden. Vijf vermogende Feyenoord-fans zouden in totaal negentig miljoen euro in de club steken. Daarmee zouden niet alleen de huidige Vrienden van Feyenoord van worden kunnen uitgekocht, er zouden daarnaast tientallen miljoenen in de selectie gestoken kunnen worden. Voordat Feyenoord aan versterkingen denkt, kan het zich ook richten op het vastleggen van spelers die in de toekomst het recordbedrag van Dirk Kuyt uit de boeken gaat werken. Marcos Senesi leek lange tijd die persoon, en dat kan hij nog steeds worden. 

Feyenoord is bezig met een miljoeneninjectie. De Rotterdammers hebben een aantal vermogende Feyenoord-fans die uit clubliefde negentig (!) miljoen in de club willen steken. Het geld wordt gebruikt om een afbetaling om het mislukte project Feyenoord City te bekostigen, dertig miljoen euro zou gebruikt worden om de Vrienden van Feyenoord, dat in 2010 het noodlijdende Feyenoord redde met een investering van dertig miljoen voor 49% van de aandelen van de club, uit te kunnen kopen. Het geld dat er dan nog overblijft, zou dan in de spelersgroep gestoken kunnen worden. 

Feyenoord

Dat Feyenoord überhaupt externe financiers nodig heeft om de club te helpen met afbetalingen, het uitkopen van de Vrienden van Feyenoord en een extra transferbudget, heeft één belangrijke reden: de transfermarkt. De Rotterdammers hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in buitenlands talent, haalde uitblinkers in de Eredivisie op, maar krijgt het op één of andere manier al jaren niet voor elkaar om een aankoop ook eens voor een dik bedrag door te verkopen. Zodat er, zoals Co Adriaanse ooit vertelde, ‘statiegeld op je spelers zit’. 


Feyenoord lukt dat de afgelopen jaren eigenlijk alleen met jeugdspelers. De Rotterdammers lopen op die manier veel geld mis: op het moment dat een speler tegen het einde van zijn contract loopt, betalen clubs (veel) minder dan bij een langlopend contract, soms zelfs een bedrag onder de marktwaarde. Dan is het een fijn gegeven voor deze speler dat hij gebruik heeft kunnen maken van Feyenoord om zijn ontwikkeling te stimuleren, maar daar houdt de club louter complimenten aan over. 

De Rotterdammers blijven ‘gewoon’ in deze situatie komen. De club is al maanden met Marcos Senesi aan het onderhandelen over een langer verblijf in De Kuip. De Argentijnse centrumverdediger groeide in zijn eerste seizoenen naar hoge hoogtes. De afgelopen seizoenen werd de linkspoot in verband gebracht met clubs in topcompetities, werden er bedragen genoemd van dertig miljoen euro. Deze transferbedragen dansen nog steeds rond in de dromen van Feyenoord-fans, terwijl de realiteit leert dat het transferrecord van Dirk Kuyt naar Liverpool (18 miljoen euro, red.) nog steeds de duurste Feyenoord transfer ooit is. 

AZ

Dat Dirk Kuyt als aankoop van de Rotterdammers die lijst nog steeds aanvoert, tekent het pijnlijke contrast tussen Feyenoord aan de ene kant en vooral AZ aan de andere kant. De twee clubs zijn door de overstap van Arne Slot van Alkmaar naar Rotterdam al vaak langs een meetlat gelegd. Daar werd vooral het heden als belangrijkste vergelijkingsmateriaal gebruikt. Slot bewijst met zijn ploeg dat er wel wat te vertellen valt voor zijn keuze, helemaal met de transferzomer die de Alkmaarders hebben gehad. 


Dat dit niet de eerste keer is dat AZ van zijn sterspelers wordt beroofd de afgelopen seizoenen, zorgt er wel voor dat de Alkmaarders zich geen zorgen hoeven te maken over de centen. Dat de club ook blijft investeren in de juiste spelers en deze ook nog voor bedragen met acht cijfers weet te verkopen, zorgt er wel voor dat er op termijn een beter ‘voetbalfundament’ ligt dan bij Feyenoord de afgelopen jaren. Het voetbalbedrijf Feyenoord is sinds het instappen van de Vrienden van Feyenoord aan het herstellen van de financiële klappen die het in de eerste tien jaar van de zero’s incasseerde. 

Toch blijft het opmerkelijk dat de Rotterdammers ook bij Marcos Senesi in een benarde situatie dreigen uit te komen, terwijl AZ naast alle ‘inkooptransfers’ nu ook hun eigen jeugdspelers voor tientallen miljoenen zien vertrekken. Daardoor werd de afgelopen tien jaar het financiële gat tussen Feyenoord en AZ steeds groter op basis van de transfermarkt, maar kunnen de Rotterdammers nog steeds teren op een achterban die bij een traditionele topclub hoort. Die status maakte in het verleden minder het verschil dan nu, maar is nog steeds de reden dat Slot op de bank in de Kuip zit in plaats van het AFAS Stadion. De hoofdtrainer van Feyenoord zal inmiddels ook de verschillen wel hebben gezien. 

Marcos Senesi

Feyenoord is, ondanks de financiële problemen van de afgelopen jaren en beperkte spelersbudget dat daarmee gemoeid is, ook nog steeds de club die ruim zeven miljoen euro voor een speler neertelt. Senesi ging vlak na zijn overstap van San Lorenzo naar Feyenoord tijdens zijn debuut in de fout, maar herstelde en verstevigde daarna zijn reputatie in het Nederlandse voetbal. De Argentijn ging ook in de Europa League steeds beter voetballen, maar de volgende stap lijkt maar niet te komen voor de linkspoot. 


En dan niet eens zijn transfer: de eerste anderhalf jaar van zijn tijd in Rotterdam schoot Senesi’s progressie omhoog. Dat de Argentijn het afgelopen jaar niet echt beter of stabieler is gaan presteren, hoeft niet te betekenen dat hij per se aan zijn plafond zit bij Feyenoord. Dat vindt hij zelf in ieder geval niet: Senesi wil bij een Champions Leugue-club voetballen en zich daar in de kijker spelen bij het nationale elftal van Argentinië. 

Dat Senesi deze ambities voorlopig niet waar kan maken in De Kuip, komt in veel opzichten door de financiële situatie die weer versterkt is door het uitblijven van grote inkomende transfersommen. Daardoor kan Feyenoord óók de salariseisen van Senesi, die gezien de gesprekken niet onwelwillend tegenover een langer Feyenoord-verblijf staat, niet inwilligen en komt het opnieuw in een situatie terecht dat in het verleden al voor veel ‘miljoenenverlies’ heeft gezorgd. 

Doorgroeimogelijkheden

Daardoor staat Feyenoord eigenlijk de hele tijd voor een tweestrijd: op het moment dat er een goed bod binnenkomt, is de speler op dat moment te belangrijk voor de ploeg om erop in te gaan. Op het moment dat Feyenoord écht kan profiteren van een ontwikkeling in Rotterdam-Zuid, meestal door een keer tussentijds het contract op te waarderen en te verlengen, kan de club deze verlenging meestal niet betalen omdat de interesse van andere ploegen ervoor zorgt dat de salariseis omhoog is gegaan. 


Zo lukt het Feyenoord de afgelopen jaren niet om op zowel sportief als financieel vlak door te groeien naar een nieuw niveau. In plaats van deze elkaar te laten versterken, groeien de basiselementen van een voetbalbedrijf al jarenlang scheef in Rotterdam, loopt het transfersommen mis en blijft het daarnaast achter het net vissen in de contractonderhandelingen met de eigen spelers. 

Een mega-investering van negentig miljoen euro kan in één klap voor die stabiele ondergrond zorgen. Naar verluidt zou er dertig miljoen euro in de spelersgroep gestoken kunnen worden, waarbij je dus lang niet alleen moet denken aan nieuw vlees voor in de Kuip. Daar moet vooral het fundament gelegd worden voor hoge transfersommen in de toekomst. 

Recordtransfer

Natuurlijk zijn er de afgelopen jaren spelers van een ander formaat naar Feyenoord gekomen dan in het verleden: dat is echter niet los te zien van de onmacht om de juiste transferkeuze te maken bij de Rotterdammers. In het voetbal is de spelersmarkt bij uitstek de kans om geld te verdienen en dat laat de Rotterdamse club nu al jarenlang na, waardoor de club zichzelf in een nóg benardere situatie heeft gewerkt: in plaats van drie tot vier keer het aankoopbedrag voor Senesi te ontvangen, moet de club aankomende maanden haar best doen om hem voor zijn marktwaarde van 18 miljoen euro te kunnen slijten; Feyenoord is immers niet de enige club die weet dat Feyenoords clubklas niet vol zit. 


Dezelfde situatie dreigt te ontstaan met spelers zoals Luis Sinisterra en Orkun Kökçü, waardoor de komende jaren het financiële en sportieve gat tussen Feyenoord en de rest van de Nederlandse top alleen maar groter zou worden. Nu de Rotterdammers in Slot een trainer gevonden hebben die, ondanks dit pas zijn eerste halve seizoen is, Feyenoord met leuk voetbal weer aan de top mee laat draaien, is in ieder geval één deel van een betere toekomst (voorlopig) verzekerd. 

Op het moment dat Feyenoord door een investering in één klap afbetalingen van Feyenoord City, de Vrienden van Feyenoord kan uitkopen en dan ook nog budget heeft om contractverleningen zoals die van Senesi (en Sinisterra in de latere toekomst) te kunnen bekostigen, dan hoeft Senesi Rotterdam niet te verlaten om zijn Champions League-ambities waar te maken. Alleen om het transferrecord van Dirk Kuyt te verbreken. Zónder een dergelijke investering, zullen de Rotterdammers de komende jaren nog roeien met de riemen die ze hebben en zal óók uit de transferinkomsten van de aankomende seizoenen een deel van de andere kostenposten betaald moeten worden, waardoor Feyenoord dus dubbel verlies blijft lijden.

Wedden dat Feyenoord kampioen van Nederland kan worden? Bij bet365 is de quote 6.00!

Dirk Kuyt blijft voorlopig nog transferrecordhouder Feyenoord

  • Denk het wel
  • Denk het niet
  • Na investering niet meer
  • Geen mening
448+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie