Ajax-prioriteit kan Amsterdamse bluf terugbrengen

Foto: Ajax-prioriteit kan Amsterdamse bluf terugbrengen

Edson Álvarez is hoogstwaarschijnlijk bezig aan zijn laatste wedstrijden voor Ajax. De Mexicaan, die vanwege zijn tiende gele kaart in het competitieseizoen niet mee mag doen tegen PSV, behoort dit voetbaljaar tot een van de belangrijkste schakels van het elftal, waardoor het ingewikkeld is om een vervanger te vinden. Tijjani Reijnders is naar verluidt de topkandidaat. Wat kan de middenvelder van AZ aankomend seizoen toevoegen aan het Amsterdamse spel?

Reijnders gewild door Ajax

Ajax beleeft een van de mindere seizoenen sinds jaren. Waar Alfred Schreuder er niet in slaagde om de club naar een langdurige koppositie in de Eredivisie te brengen, was de landstitel voor zijn tijdelijke opvolger John Heitinga eveneens een brug te ver. In aanvallend opzicht komt het team vooralsnog stootkracht te kort om tegenstanders met de rug tegen de muur aan te zetten, terwijl in defensief opzicht vaak niet voldoende is gedacht aan de restverdediging. Het resultaat is dat Ajax veel counters om de oren heen krijgt.

Het clubbestuur is daarom, in combinatie met het mogelijke vertrek van Álvarez, op zoek naar een speler die de club vooral in balbezit meer kan brengen. Met Reijnders lijkt het daarmee aan het juiste adres te zijn. De speler voetbalt sinds 2018 bij AZ en heeft zich, na een verhuurperiode bij RKC Waalwijk, ontwikkeld tot een dragende kracht van het elftal. Zo scoort Reijnders verdedigend uitstekende cijfers, maar blijkt hij voornamelijk in balbezit over een veelbelovend niveau te beschikken.

Tijdens de laatste competitiewedstrijd, op bezoek bij Fortuna Sittard (0-3 overwinning), was Reijnders van grote waarde. De creatieveling was het vaakst in balbezit van al zijn teamgenoten, waarbij hij zeer nauwkeurig was met de voortzetting. Maar liefst 94 procent van zijn passes kwamen namelijk aan, waarmee hij ervoor zorgde dat zijn teamgenoten minder naar achteren hoefden te lopen. Daarbij zette hij nog drie succesvolle dribbels op zijn naam en was hij veelal op de speelhelft van Fortuna Sittard terug te vinden.

Ook op het gebied van andere statistieken toont Reijnders zich als een groot talent. Dit seizoen stond hij in alle 29 competitiewedstrijden in het basisteam, terwijl hij ook op Europees gebied nauwelijks minuten miste. In de Eredivisie kwam hij vooralsnog op 3 doelpunten, 5 assists en 4 gele kaarten. Wanneer we dit vergelijken met Ajax-middenvelder Álvarez dan zijn er slechts kleine verschillen te zien. In 26 basisplaatsen en 1 invalbeurt kwam hij tot 3 treffers en 3 assists. Álvarez kreeg echter 10 gele kaarten van de arbitrage.

Compenseren van Bassey

Het binnenhalen van Reijnders kan er eveneens aan bijdragen dat Calvin Bassey meer in zijn kracht komt te spelen. De centrale verdediger kwam afgelopen zomer over van Rangers FC en moest de vertrokken Lisandro Martínez opvolgen. Waar hij in verdedigend opzicht vaak een voldoende scoort, lukt het hem in balbezit niet om mee te komen met zijn teamgenoten. Het pijnlijkste moment voor hem was het thuisduel met Feyenoord toen hij in de opbouw over de bal heen viel en deze onbedoeld over de zijlijn heen schoot.

Ajax betaalde afgelopen zomer maar liefst 23 miljoen euro aan de Schotse club, waardoor het met de speler in de maag zit. Bassey heeft nog altijd de potentie om als verdediger in de Eredivisie te slagen, maar het zal daarbij belangrijk zijn dat hij minder wordt betrokken in de Amsterdamse opbouw. Dan heeft Ajax echter wel een speler op het middenveld nodig die hem ontlast en in balbezit voor de juiste oplossing zorgt. Ajax ziet daardoor veel potentie in het duo Bassey/Reijnders.

Open voor vertrek

Aan het begin van dit kalenderjaar besloot Reijnders nog zijn contract bij AZ te verlengen, omdat hij zeer tevreden is over met zijn rol bij zijn huidige werkgever. Reijnders ligt daardoor tot de zomer van 2027 onder contract in Alkmaar. Het is voor de Nederlander echter geen statement dat hij niet bij AZ wil vertrekken, want afgelopen week liet hij tegenover Voetbal International doorschemeren dat hij graag de volgende stap wil maken. Tegelijkertijd stelde hij dat zijn besluit niet over een nacht ijs zal gaan.

“De voetballerij is een gekke wereld waarin dingen snel kunnen veranderen”, zo liet hij in gesprek met het medium optekenen. “Maar stel dat ik alsnog een mooie transfer kan maken, dan heeft ook AZ daar door het nieuwe contract meer profijt van. Ik zal niet zomaar voor een andere club kiezen. In de onderste regionen van een topcompetitie voetballen, past bijvoorbeeld niet bij mijn manier van spelen. Als ik alleen maar bij mijn eigen strafschopgebied sta te verdedigen, kom ik niet tot mijn recht.”

Wil Ajax daadwerkelijk voor Reijnders gaan, dan moet het de komende maanden wel snel handelen. Mede vanwege het succes in de Conference League zijn er naar verluidt meerdere scouts in Italië die zijn verrichtingen in de gaten houden. Onder meer Fiorentina zou achter de schermen bezig zijn om een bod voor te bereiden. Aangezien met Sven Mislintat en Jan van Halst alle posities weer zijn ingevuld, lijkt er bij Ajax niets meer in de weg te staan om Reijnders binnen te halen, al moet het wel hopen dat AZ het bedrag op het prijskaartje niet te hoog maakt.

Welke club eindigt op de tweede plek?

  • PSV
  • Ajax
  • AZ
772+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie