Robert Eenhoorn kan Feyenoord nóg beter maken

Foto: Robert Eenhoorn kan Feyenoord nóg beter maken

Geboren Rotterdammer en sinds kort ereburger van Alkmaar. Robert Eenhoorn vertrok na tien jaar directeurschap terecht met vlag en wimpel bij AZ. Een mooi moment voor zijn grote voetballiefde Feyenoord om hem als topman binnen te hengelen. Waar hij als algemene baas dan een sterke(re) twee-eenheid met Dennis te Kloese als technisch directeur kan gaan vormen.

Opinie: Feyenoord moet directiefuncties gaan opsplitsen

Honkbalfreak als clubbaas in het voetbal. Ehhmm, dat moest ik toch even goed laten indalen toen Robert Eenhoorn in oktober 2014 aan de slag ging bij de roemruchte Alkmaar Zaanstreek. Als grote leider van het geheel. Directielid, dus een topfunctie. Dat ik enigszins sceptisch was, ik geef het eerlijk toe, had er ook mee te maken dat ik zeker geen voorliefde voor honkbal heb.

Waardoor ik mister Eenhoorn voor zijn intrede in het Nederlandse betaalde voetbal niet kende. Bij nader inzien bleek dat hij in de van oorsprong meer Amerikaanse sport wel degelijk op niveau aan de knoppen had gedraaid. Aan de bestuurderstafel was Eenhoorn dus zeker geen vreemde. Maar het honkbal is natuurlijk niet de jungle die het profvoetbal kan zijn.

Kapitein op het AZ-schip

Robert Eenhoorn hield zich hierin in het afgelopen decennium echter veelal keurig staande. Hij was geen typische patjepeeër, gedroeg zich zakelijk en hield het AZ-schip – de laatste jaren met voetbaltechnische collega Max Huiberts – stabiel aan het drijven. De Alkmaarse club behoort inmiddels alweer geruime tijd tot de vaste top vijf van de Eredivisie.

Kritiekpunt: de manier waarop Eenhoorn en zijn mede-directieleden omgingen met het door hen afgedwongen vertrek van trainer Arne Slot richting… juist ja Feyenoord. Had misschien toch iets chiquer gekund. Je mag, moet misschien soms zelfs, als clubleiding op je strepen staan. Net zoals AZ bij de kwestie-Alex Kroes, die moest wachten om naar concurrent Ajax te vertrekken.

Feyenoord-fan met leiderschapskwaliteiten

Robert Eenhoorn is een keihard onderhandelaar, zo is gebleken. Staat voor de club die hij dient en laat zich niet piepelen. Charisma: check. Leiderschap: check. Kennis: check. En nou hoor ik je denken: kan Eenhoorn als fan van Feyenoord de club als bedrijf (mede) gaan besturen? Twijfel ik niet aan bij deze vijftiger. Qua leeftijd kan het dus ook, een nieuwe drukke baan.

Vanaf hier probeer ik in het brein en hart van Robert Eenhoorn te kijken en meen ik te zien dat één keer werken als beleidsbepaler in De Kuip nog op zijn persoonlijk wensenlijstje staat. Enige aanwezige emotie zal hij aan de kant zetten als hij aan de slag is gegaan bij de club waar hij vroeger als kind op de tribune zat.

Dubbelfunctie van Dennis te Kloese

Laat ik nou toevallig, door gesprekken met ervaringsdeskundigen met de jaren, weten dat de functies van algemeen én technisch directeur eigenlijk niet te combineren zijn. “Niet vol te houden, hoe graag je dat ook wilt”, ik heb die woorden al vaker in het wereldje horen vallen. Dennis te Kloese levert in die dubbelfunctie bij de Rotterdamse topclub op dit moment echter goed werk.

Maar toch denk ik dat een splitsing qua toekomstvisie voor hem én club een vooruitgang zal zijn. Qua focus op één takenpakket. Robert Eenhoorn lijkt mij dan de ideale kandidaat om samen met Te Kloese, die qua ijdelheid dan even over een drempel moet stappen maar daar geen spijt van zal krijgen verwacht ik, de grote bazen in de havenstad te gaan worden.

Sámen regeren, elkaar waar nodig scherp houden en aanvullen gezien hun beider bestuurlijke ervaring. Feyenoord kan daar nóg beter van worden.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Is Robert Eenhoorn geschikt voor Feyenoord?

  • Ja, denk ik wel
  • Nee, denk ik niet
806+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie