Roda JC moet selectie grote schoonmaak geven, maar technisch manager ontbreekt nog altijd

Foto: Roda JC moet selectie grote schoonmaak geven, maar technisch manager ontbreekt nog altijd

De gênante veegpartij die Roda JC onderging in Eindhoven tegen de beloften van PSV (5-1) was meer een weerspiegeling van de situatie waarin de Limburgse Keuken Kampioen Divisieclub al langer verkeert. Een grote schoonmaak van de kwaliteitsarme selectie zal moeten, alleen ontbreekt in de top (nog steeds) een technische man die fulltime hiervoor moet gaan zorgen.

In mei dit jaar speelt het ooit roemruchte Roda JC, dat twee keer de KNVB Beker won en in het Europees voetbal prima prestaties leverde, alweer voor het vijfde achtereenvolgende jaar op het tweede niveau in het Nederlandse betaalde voetbal. In de voorbije jaren werd door de beleidsbepalers het plan gepresenteerd hoe de Kerkradenaren de weg weer omhoog moesten gaan terugvinden. Terug naar de zo gewilde Eredivisie.

Play-offs

Tot op heden is daar echter nog veel te weinig van terechtgekomen. Roda JC bivakkeert op dit moment op een veertiende plaats in de KKD. Een plek in de play-offs om te gaan spelen voor promotie naar de Eredivisie is verder weg dan ooit. De Kerkraadse formatie is daarmee op dit moment de slechts presterende profclub van Limburg, want MVV en VVV staan een stuk hoger op de ranglijst en Fortuna speelt zelfs Eredivisie.

Veel slechter kan het bijna niet, waardoor op spelersgebied een nieuwe start gemaakt kan en moet gaan worden. De aflopende contracten van Ted van de Pavert, Guus Joppen en Xander Lambrix werden onlangs formeel per 1 april opgezegd door Roda JC. Geheel verrassend was dit overigens niet. Eerstgenoemde verdediger heeft een brok aan ervaring opgedaan bij eerdere clubs, maar wist in Kerkraadse dienst helemaal nog geen potten te breken.

Van hem zal Roda afscheid moeten gaan nemen, net zoals zijn collega-verdedigers Joppen en Lambrix. Dit duo heeft laten zien niet de sterkhouder te zijn waar de Limburgse ploeg dringend behoefte aan heeft. Nieuweling Boyd Reith – begin dit seizoen van Helmond Sport overgekomen – is van hetzelfde laken een pak, terwijl de van Ajax overgenomen Terrence Douglas aardige wedstrijden afwisselt met slechte potjes.

Keeper Moritz Nicolas is gehuurd van het Duitse Borussia Mönchengladbach en wist concurrent Rody de Boer onder de lat te verdrijven. De Duitser is echter niet de ‘puntenpakker’ als doelman. Aanvoerder Nils Röseler heeft overigens nog een doorlopend contract, maar ook hij presteert in de achterhoede ondermaats dit seizoen. De ervaren rot liet in zijn tijd bij provinciegenoot VVV uit Venlo in ieder geval zien veel beter te kunnen.

Op het middenveld loopt bij Roda JC Niek Vossebelt rond. Hoewel hij niet begiftigd is met een flinke portie techniek, weet hij wel wat de mouwen opstropen is. Daarom is hij populair bij de fans van de Limburgse club. De respectievelijk van Feyenoord en De Graafschap gehuurde Lennard Hartjes en Jesse Schuurman zijn zeker niet de versterkingen gebleken waarop Roda gehoopt had. Te licht voor het zwaardere werk, tot nu toe in ieder geval.

Opmerkelijk is dat de zogeheten nummer 6-positie, na het vertrek van de immer hardwerkende Robert Klaasen naar concurrent VVV, nooit meer werd ingevuld. De balans in het elftal van Roda JC ontbreekt, terwijl er ook aan de kwaliteit van de gehaalde spelers teveel aan schort. De nieuwkomers Teun Bijleveld en Lennerd Daneels hebben sinds hun komst naar Kerkrade immers ook weinig goeds laten zien waarvan het publiek warm had kunnen worden.

Dit tweetal ligt echter nog langer vast bij Roda, al moet men zich intern bij de Kerkraadse club gaan afvragen of het niet beter is dat zij hun heil elders gaan zoeken. Zeker van de van eredivisionist RKC uit Waalwijk overgekomen Daneels had men in Zuid-Limburg veel meer verwacht. Kenners vinden het opvallend dat de linksbuiten nu, gezien zijn eredivisie-ervaring, zeer matig presteert.

Talent Sami Ouaissa, exponent uit de eigen jeugdopleiding, is misschien wel één van de weinige lichtpuntjes in de sportieve Kerkraadse duisternis. De aanvallende middenvelder, jong en leergierig als het om inzet en beleving gaat, zette onlangs zijn handtekening onder zijn eerste meerjarige contract met Roda JC. In de toekomst zou hij bepalend kúnnen gaan worden, al heeft hij wel nog wat tijd nodig.

Topscorer Keuken Kampioen Divisie

In de frontlinie zal Dylan Vente, topscorer van Roda én van de Keuken Kampioen Divisie, ondanks zijn doorlopende contract zich weinig zorgen hoeven te maken over belangstelling van buitenaf. De bij Feyenoord opgeleide spits, die een aardig potje kan voetballen, loopt heden ten dage zichtbaar – begrijpelijkerwijs – steeds meer met de ziel onder zijn arm rond op het veld bij Roda JC.

De kans dat hij volgend seizoen nog in Zuid-Limburgse dienst te zien zal zijn, lijkt vooralsnog erg klein. Datzelfde geldt voor de van FC Groningen gehuurde Romano Postema. De potentie is er wel, maar de spits laat te weinig zijn voeten spreken. Wat betreft talentvol youngster Bryan Limbombe zit de situatie iets anders in elkaar. De flankspeler bivakkeert tegenwoordig meer op de bank dan dat hij speelminuten maakt.

Volgens ingewijden heeft dit onder meer te maken met zijn instelling om beter te willen worden. Als Roda JC voor hem, gezien zijn nog één jaar doorlopende contract, tijdens de zomerstop een mooie transfersom kan vangen, zouden ze dit niet moeten nalaten. Een grote schoonmaak in de selectie dus. De vraag wie deze vorm moet gaan geven, is tot nu toe echter nog steeds niet beantwoord sinds het vertrek van Jurgen Streppel in december vorig jaar.

De Brabander bekleedde in het Parkstad Limburg Stadion immers de dubbelfunctie van hoofdtrainer én technisch manager.De benoeming van een vervanger staat in de sterren geschreven. Algemeen directeur Jordens Peters is al maanden op zoek, terwijl hij als AD ook nog flink wat andere taken in zijn pakket heeft. De oud-prof, sinds niet al te lange tijd clubbaas, beschikt zeker wel over voetbalverstand, maar zijn agenda is simpelweg al overvol.

Weinig geld

En hij heeft weinig geld te besteden om een nieuwe technisch manager binnen te hengelen die fulltime aan de slag kan bij het zieltogende Roda dat snakt naar een klein succes. Waardoor het aantrekken van juist een ervaren man met technische bagage én een uitgebreid netwerk met daarin beschikbare spelers geen optie kán zijn, al heeft Roda JC daar op dit moment misschien wel het meest behoefte aan.

In de raad van commissarissen zit Sef Vergoossen zit qua voetbalzaken, al heeft de oud-trainer van onder andere PSV en Racing Genk louter een adviserende rol in het Parkstad Limburg Stadion. Officieel beslissingen nemen mag hij dus helemaal niet. Die zullen echter wél genomen moeten worden, ook over de positie van hoofdtrainer Edwin de Graaf. Hij werd in januari dit jaar voor de rest van dit seizoen aangesteld door Roda.

Moet top Roda JC snel actie gaan ondernemen?

  • Ja
  • Nee
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie