Kongolo aast op revanche bij Roda JC na mislukt Italiaans avontuur

Foto: Kongolo aast op revanche bij Roda JC na mislukt Italiaans avontuur

Rodney Kongolo kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. Na een mislukt avontuur in Italië en een half jaar zonder club moet de middenvelder één van de leiders van Roda JC worden. De oud-jeugdspeler van Feyenoord en Manchester City wil zichzelf bewijzen aan Nederland. “Ik heb nog altijd de ambitie om de top te bereiken”, vertelt Kongolo aan SoccerNews.nl.

Nieuwe start

Het afgelopen seizoen lijkt pas net voorbij, maar de Nederlandse clubs beginnen alweer aan de voorbereiding op 2023-2024. Voor Kongolo kon de eerste training niet snel genoeg komen. “Ik heb te lang vakantie gehad”, zegt de 25-jarige middenvelder, die na een half jaar zonder club is aangesloten bij Roda JC. “Het waren moeilijke maanden, maar ik ben weer helemaal terug. Het voelt goed om onderdeel te zijn van dit team. Ik heb zin om weer wedstrijden te gaan spelen.”

De laatste twee maanden van vorig seizoen trainde Kongolo mee bij FC Emmen, waar hij samenwerkte met Bas Sibum, de nieuwe hoofdtrainer van Roda. Emmen wilde Kongolo graag definitief vastleggen, maar de middenvelder koos ervoor om Sibum te volgen naar Kerkrade. “Het gevoel bij Bas en Roda was beter. Hij had een duidelijk plan voor me en de keuze was makkelijk.” Sibum heeft een belangrijke rol in gedachten voor Kongolo. De voormalig jeugdinternational moet één van de leiders van de ploeg worden. “Dat verwacht ik ook van mijzelf”, zegt Kongolo. “We hebben een vrij jonge ploeg. Ik ben met 25 jaar één van de oudere spelers in het team. Ik moet vooropgaan in de strijd en de spelers om mij heen coachen en motiveren.”

Teleurstelling in Italië

Kongolo voelt zich weer goed na het moeilijkste jaar in zijn carrière. Het avontuur bij Cosenza Calcio in Italië, waarvoor hij SC Heerenveen in de winter van 2022 verliet, pakte niet uit zoals gehoopt. “Ik had twee jaar lang veel gespeeld bij Heerenveen, maar kwam op de bank terecht en had behoefte aan een nieuwe uitdaging. De Serie B was een goede competitie. De weerstand is hoog, elke wedstrijd staat onder druk en het spel is fysiek, maar ook voetballend van hoog niveau. Dat paste goed bij mij. Ik speelde het eerste halfjaar mijn wedstrijden en genoot van het leven in Italië. Een leuke competitie, lekker weer en goed eten. Ik had het naar mijn zin.”

Helaas veranderde de situatie in de zomer. De nieuwe directeur en de nieuwe trainer gaven de voorkeur aan andere spelers. “Ze zagen het niet in mij zitten. Dat werd vrij snel duidelijk. Ik heb na hun komst niet meer gespeeld en besloot mijn contract te beëindigen. Het leven was mooi, maar ik was gekomen om te voetballen”, aldus Kongolo. “Het is jammer dat het zo gelopen is, maar ik ben niet de enige speler bij wie dit gebeurt. Het hoort bij het voetbal. Je hebt niet alles in eigen hand.”

Moeilijke winter

Afgelopen winter keerde Kongolo terug naar Nederland, maar het lukte niet om in de winterstop een club te vinden. Hij had een half jaar niet gespeeld, was niet wedstrijdfit en de selecties zaten vol. Kongolo praat nu rustig over die periode, maar hij zat destijds somber thuis. “Ik begreep het niet. Ik was altijd van de ene club naar de andere club gegaan. Nu kon ik ineens niet voetballen, wat ik zo graag wilde. Dat bracht emoties met zich mee. Ik moest het leren begrijpen. Nu kan ik er makkelijk over praten, omdat ik het snel verwerkt heb. Je kan niet te veel terugkijken. Je moet het accepteren en doorgaan. Alles gebeurt met een reden.”

Keuzes

Met die uitspraak verklaart Kongolo het verloop van zijn carrière tot nu toe. Hij stapte op zestienjarige leeftijd over van Feyenoord naar Manchester City en moet zich nog altijd verantwoorden voor die beslissing. “Mensen vragen er altijd naar. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe het was om onder Pep Guardiola te trainen. Daar kan ik alleen maar positief over zijn. Ik heb veel geleerd en mooie ervaringen opgedaan. Andere mensen vragen of het niet beter was om bij Feyenoord te blijven, maar niemand weet hoe het dan was gelopen. Ik ben nog altijd blij dat ik naar Engeland ben gegaan. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan die periode.”

Kongolo is elke stap in zijn carrière met vertrouwen aangegaan en heeft geen spijt van zijn keuzes. Wel heeft hij geleerd dat de club en de trainer voor wie hij kiest, bij hem moeten passen. De transfer naar Italië pakte daarom niet goed uit, maar bij Roda wil hij zich onder Sibum herpakken. “Dit is voor mij de juiste stap op dit moment. Ik heb nog altijd de ambitie om de top te bereiken en daarvoor moet ik bepaalde stappen zetten. Het is belangrijk dat ik veel ga spelen en presteer op het veld. Ik ben erg gemotiveerd om te laten zien wat ik kan. Ik weet van mijzelf dat ik goed genoeg ben en wil dat aan iedereen bewijzen.”

Goede aanwinst voor Roda JC

  • Ja
  • Nee
601+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie