Turkiye
6 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ronaldo mag na penaltyreeks toch lachen

Portugal is maandagavond ontsnapt aan uitschakeling op het EK. De manschappen van Roberto Martínez wisten zich in 120 minuten niet te ontdoen van Slovenië, maar in de strafschoppenserie sloeg men alsnog toe.

Portugal heeft strafschoppen nodig tegen Slovenië

Cristiano Ronaldo scoorde niet in de groepsfase, maar stond maandagavond ‘gewoon’ in de basis bij Portugal. De aanvaller van Al-Nassr probeerde tegen de hechte defensie van Slovenië te verrassen. Dat deed hij meermaals vanuit een vrije trap, maar ook probeerde de routinier tevergeefs een strafschop te versieren na een solo-actie. Zijn acties bleken echter niet toereikend om het doelman Jan Oblak echt lastig te maken.

Portugal was duidelijk de meest dominante ploeg in de eerste 45 minuten. Ook Rúben Dias en Bruno Fernandes zorgden voor gevaar, alleen zonder het gewenste effect. João Palhinha was nog het dichtst bij een doelpunt. De middenvelder schoot na een fraaie individuele actie van Rafael Leão op de buitenkant van de paal. Het bleef 0-0, aangezien de spaarzame uitvallen van Slovenië ook niets opleverden.

Portugal vergeet toe te slaan

Na rust voerde Portugal de druk op. Ronaldo probeerde het nogmaals vanuit een vrije trap, maar doelman Oblak zag de bal recht op hem af komen en bracht keurig redding. Bijna zorgde Slovenië vanuit het niets voor de gelijkmaker. Aanvaller Benjamin Sesko liet routinier Pepe zijn hielen zien, maar vergat vervolgens rustig te blijven. Doelman Diogo Costa werd daardoor niet echt op de proef gesteld.

Vlak voor tijd kreeg Ronaldo alsnog dé kans op een heldenrol. Op aangeven van Diogo Jota kreeg de goed weggelopen aanvaller de kans om uit te halen binnen de vijandelijke zestien, maar zijn schot bleek te weinig verrassend om de uitblinkende Oblak te verrassen. Slovenië wist de verlenging daarmee over de streep te trekken.

Ronaldo mist ook nog een strafschop

In de verlenging leek Jota de beslissing in te luiden. De bedrijvige invaller ging onderuit in de Sloveense strafschop en volgens scheidsrechter Daniele Orsato gebeurde dat onreglementair. Ronaldo besloot ondanks alle frustraties toch weer achter de bal plaats te nemen, maar zelfs vanaf elf meter lukte het de dolende Portugees niet om Oblak te passeren. De doelman van Atlético Madrid tikte de bal met verve uit de hoek.

Ronaldo toonde zich bijzonder geëmotioneerd tijdens de korte pauze na 105 minuten voetbal. Zijn misser had zomaar fataal kunnen worden, aangezien Pepe zich in de tweede verlenging verslikte in Sesko. De Sloveense aanvaller dacht op weg te zijn naar een heldenrol, maar vergat een regelrechte sensatie tot stand te brengen en zag Costa redding brengen.

Slovenië mist alle penalty’s

In de strafschoppenserie schoot Ronaldo alsnog raak voor Portugal. Slovenië beleefde daarentegen een desastreuze start met missers van Josip Ilicic, Jure Balkovec en Benjamin Verbic. Bernardo Silva schoot net als Bruno Fernandes raak, waardoor Portugal alsnog naar de kwartfinale afreist.

De terechte winnaar?

81+ Votes

23:21
71+
Emotionele Kökcü mist topaffiche: “Het breekt mijn hart”
22:58
77+
Bosz velt oordeel over PSV-selectie: “Afwachten of het lukt”