Rouleren kan je leren van Priske of Farioli

Foto: Rouleren kan je leren van Priske of Farioli

Feyenoord en Ajax zijn een paar dagen voor De Klassieker nog nooit zo anders geweest. De positie van de Eredivisie is het enige wat de twee clubs in de buurt van elkaar houdt. De speelstijl, maar vooral het wisselen of zoals ze dat zo mooi noemen in het voetbal, rouleren, is totaal anders. Zowel Francesco Farioli als Brian Priske slaan daarin door. De Italiaan maakt van de opstelling een loterij en Priske zit in een never change a winning team-tunnel. Met grote risico’s tot gevolg.

Opinie: Brian Priske neemt groot risico door niet te wisselen bij Feyenoord

Gisteren verdraaide ik net als Quinten Timber mijn enkel bij een potje voetbal. Het overvolle wedstrijdschema begint zijn tol te eisen. Bij Feyenoord hield ik vanaf de eerste dag mijn hart vast. Waar Francesco Farioli zijn roulatiesysteem heeft verheven tot een staaltje Italiaanse kunst, is Brian Priske de man die star vasthoudt aan wat goed gaat. De Deense trainer houdt niet van rouleren en doet het alleen als het écht moet. Zo ziet zelfs hij in dat de fysiek wat instabiele Gernot Trauner niet drie wedstrijden op een week kan spelen.

Dat betekent wel dat na een paar maanden in het seizoen Feyenoord al op het tandvlees loopt. De kwetsuur van Timber, die hij waarschijnlijk nog zal verbijten voor De Klassieker, is daar ook een voorbeeld van. En dat geldt ook voor alle nieuwe blessures die erbij komen. Zoals Ayase Ueda en Jordan Lotomba. Die laatste heeft vanaf zijn eerste dag in Rotterdam alles gespeeld en dus was het wachten op een overbelastingblessure. In de regel komen blessures natuurlijk door overbelasting.

Wonder dat Hwang nog niet een blessure heeft

Dat sterspeler In-beom Hwang nog niet kampt met pijntjes mag een wonder heten. Nog veel meer dan Lotomba droeg hij Feyenoord sinds zijn entree. Hij werd gelijk voor de leeuwen gegooid in de Champions League en doorstond dat met vlag en wimpel. Hij hield het fysiek vol en dat voor een speler die juist alle ballen opeist en druk bezig is met heel het elftal beter te laten voetballen. Een speler van grote waarde.

Priske durfde hem dus niet zo snel te wisselen en nam daarmee een groot risico. Je zag Hwang af en toe beetje grimassen, om vervolgens toch maar weer extra aan te zetten. Vanuit zichzelf zal de Zuid-Koreaanse middenvelder namelijk nooit om een wissel vragen. Maar af en toe zou een vroege wissel wel goed zijn geweest. Bij Benfica, na die lange reeks wedstrijden die hij al volledig speelde, kon hij het op het einde niet meer belopen. Toch liet de Deen hem staan. Zijn focus gaat naar de spelers die er écht helemaal doorheen zitten.

In-beom Hwang speelt vanaf het begin alles bij Feyenoord.

Farioli doet aan extreem rouleren

En zo rouleert Priske op zijn manier. Alleen bij echte gevallen en waar het kan voert hij een wissel door. Wat dat betreft wordt bij de rivaal van komende woensdag heel ander beleid gevoerd. Farioli lijkt het roulatiesysteem te hebben uitgevonden en naar bizarre perfectie te hebben gebracht. Zo wisselt hij niet alleen van formatie en speelstijl en gooit hij niet alleen tien (!) andere spelers erin, hij zet ook nog een andere keeper erin. Alles onder het motto van: ‘samen maken we deze reis’.

En het moet gezegd worden, Ajax pakt de punten ook met het B-elftal. Dat ze daar dan in Amsterdam niet blij mee zijn, vind ik erg opvallend. De tijden dat Ajax met slecht voetbal én slechte resultaten zelfs eventjes onderaan stond is blijkbaar al snel vergeten in de Johan Cruijff ArenA.

Priske’s Feyenoord: volhouden tot het bittere eind

We krijgen woensdag dus een clash van speelstijlen, al weet je nooit precies welke speelstijl Farioli deze keer uit de hoge hoed tovert, en een clash van roulatiesystemen. De opstelling van Priske valt eenvoudig te voorspellen. De mannen die de afgelopen weken voor de overwinningen hebben gezorgd staan er weer in. Pijntjes of niet, moe of niet, volhouden tot het bittere einde. Met Kerstmis kan iedereen wel weer gaan uitrusten. Als dat maar goed gaat.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Wat is jouw roulatiesysteem?

  • Volop wisselen, van keeper tot systeem
  • Alleen wijzigen als de spuiten op zijn
  • Gericht rouleren
72+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:04
753+
Dit zijn de potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United
12:50
43+
Erik Ten Hag ontslagen door Manchester United
12:49
8+
Heldenontvangst voor Twente-debutant: ‘Alle ballen op Harrie’
12:31
60+
Verbazing om ‘ongelofelijke’ Priske: “Kan het niet verklaren”
12:00
72+
Rouleren kan je leren van Priske of Farioli
11:45
61+
PSV-spits bestolen: “Echt belachelijk”
11:30
88+
Genee onthult ware reden voor vertrek vaste Vandaag Inside-gast
11:15
124+
Spaanse media gaan los over Barcelona-terugkeer Frenkie de Jong
11:00
0+
SoccerNews Enquête: jouw mening is goud waard!
10:58
416+
‘Ajax-ineenstorting op komst’
10:43
79+
Van der Vaart geeft zoon Damián waarschuwing: “Niet altijd een goede plek”
10:33
175+
United-legende gaat helemaal los over Slot
10:28
416+
‘Moddervette transfer voor PSV’
10:14
54+
‘Spoedig United-vertrek voor Ten Hag’
10:00
0+
Eénmalig Nederlands international: “Daar werd ik onzeker van”
09:58
35+
Kramer lacht om bizarre penalty: “Wat doet hij nu?”
09:43
47+
Ron Jans noemt speler met wie hij nog eens ‘heel graag’ wil samenwerken
09:28
462+
‘Toptransfer voor Dávid Hancko’
09:13
84+
Jans onder de indruk: “Als Feyenoord zo blijft spelen…”
08:55
122+
‘Feyenoord-prestatie Priske veel knapper dan wat Farioli neerzet bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie