‘Schaamte, woede en ongeloof bij Ajax, totale vernedering door machtig Feyenoord’

Foto: ‘Schaamte, woede en ongeloof bij Ajax, totale vernedering door machtig Feyenoord’

De ochtendkranten trokken een gezamenlijke conclusie na De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. In De Kuip zijn de Amsterdammers met de 6-0 nederlaag tot op het bot vernederd. Het gitzwarte seizoen van Ajax werd daarmee compleet gemaakt.

Ochtendkranten spreken van totale vernedering Ajax door Feyenoord

Het Algemeen Dagblad spreekt van een totale verpulvering van Ajax door Feyenoord. “Het Legioen krijste ‘tien, tien, tien’ en over twee duels gezien werd het dat ook. Feyenoord verpulverde voor de tweede keer in één seizoen de eeuwige rivaal, na de 0-4 in Amsterdam volgde gisteren de 6-0 in Rotterdam. De supporters beleefden de middag als een soort Bevrijdingsdag, waar hun helden in een Feyenoord-shirt de Canadezen van destijds leken te zijn.”

Volgens de krant leek het op een ouderwets kat en muis-spel. “Wat het makkelijker maakte, was de wanhoop die voelbaar was bij de Ajax-spelers. Feyenoord leek op een student die voor een belangrijk tentamen de vragen voor zich krijgt en denkt: mijn hemel, ik ken alle antwoorden.” Het was voor Ajax dan ook een ‘marteling van negentig lange minuten’. “Schaamte, woede en ongeloof maakten zich meester van Ajax, de club die een paar jaar geleden nog op volwassen wijze landstitels en Europese stunts aaneenreeg. Nu werd de ploeg in het hol van de leeuw als een stel kleuters op historische wijze verslonden en vernederd: 6-0.”

De krant maakte ook nog een vergelijking met een andere historische wedstrijd. “Hoe Feyenoord gisteren Ajax vernederde, leek veel op de 10-0 ooit bij PSV – Feyenoord. De kwaliteit, de weerbaarheid en het gevoel van urgentie bij de ene topclub als spiegel voor het totale gebrek daaraan bij de ander. Bij Feyenoord konden voortdurend spelers doorlopen, oversteken, aanleggen en afronden. Bij Ajax leek het of elf man voor het eerst samenspeelden.”

Feyenoord laat Ajax compleet machteloos

De Volkskrant stelt dat het drukzetten en omschakelen van Feyenoord perfect werd uitgevoerd tegen een machteloos Ajax. “Feyenoord-supporters wisten niet hoe ze het hadden zondagmiddag, zo machtig was hun club, zo machteloos de aartsrivaal. Ajax heeft ditmaal helemaal niets om zich aan vast te klampen. Het stapelt vernedering op vernedering, zowel op het veld als op kantoor als op de beursvloer.” Ook stelt de krant dat er vraagtekens mogen gezet worden bij de tactische keuzes van de Ajax-staf. “Ajax wilde opbouwen van achteruit, speelde aanvankelijk zelfs niet eens met drie centrumverdedigers achterop zoals de laatste maanden, maar met twee. Het was grenzeloos naïef van de technische staf, zeker gezien het gebrek aan vertrouwen, kwaliteit, ervaring en fitheid bij zijn spelers.”

De Telegraaf spreekt van een afslachting voor Ajax. “Opnieuw werd pijnlijk duidelijk dat de met pek en veren vertrokken bestuurders Maurits Hendriks (Chief Sports Officer), Sven Mislintat (directeur voetbalzaken) en Jan van Halst (eerst technisch commissaris en later algemeen directeur ad-interim) er een ongelooflijke puinhoop van hebben gemaakt.” De krant stelt dat Europees voetbal op de tocht staat. “Een geknakte spelersgroep die in de laatste vijf duels van de Eredivisie nog alle zeilen moet bijzetten om in elk geval vijfde te worden en direct Europees voetbal af te dwingen. Door de nederlaag bij Feyenoord liep het verschil op tot 24 punten in het voordeel van de Rotterdammers. Alleen in het seizoen 1964/’65 was de achterstand op de aartsrivaal met 31 punten nóg groter.”

Verwacht jij dat Ajax zich nog rechtreeks gaat plaatsen voor Europees voetbal?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
491+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie