‘Slot-probleem voor Brian Priske’

Foto: ‘Slot-probleem voor Brian Priske’

Feyenoord ging er zondag keihard af tegen Benfica. De Rotterdammers verloren met 5-0 van de Portugezen en dus rijst de vraag of trainer Brian Priske er wel verstandig aan doet om in een nieuwe 3-4-3-systeem te spelen. Oud-trainer Foppe de Haan weet dat het niet eenvoudig is om een nieuw systeem te implementeren en geeft een waarschuwing af.

Nieuw Feyenoord-systeem kan probleem vormen voor Brian Priske

“Soms gaat het razendsnel, zoals ik bij Heerenveen heb meegemaakt. Maar bij Ajax Cape Town had ik er ooit een half jaar voor nodig”, vertelt De Haan in het Algemeen Dagblad over in het inpassen van een nieuw systeem. “Op een andere manier gaan voetballen kan een heel moeizaam proces zijn. Dat moet je niet onderschatten.”

Volgens De Haan is het erg belangrijk om je ‘spelers mee te krijgen in het verhaal’. “Dat is de voornaamste uitdaging voor een trainer. Zodra bepalende spelers ‘op slot’ blijven, niet bereid zijn om te veranderen, heb je als trainer een probleem. Hoe dit bij Feyenoord is, is voor mij als buitenstaander niet te beoordelen.”

Slot speelde ook 3-4-3

Arne Slot hanteerde bij Feyenoord een 4-3-3-systeem, maar De Haan zag dat de oefenmeester ook wel schakelde naar 3-4-3. “Ik heb Feyenoord vorig seizoen live tegen Heerenveen aan het werk gezien en toen liet Arne Slot zijn elftal feitelijk ook al in een 3-4-3 formatie spelen, met Geertruida als naar voor geschoven pion. Dus het is nu ook weer geen aardverschuiving die nu gaande is in Rotterdam. Als je goed kijkt, gaat het slechts om accenten.”

De Haan stelt dat het daarnaast ook niet makkelijk is voor Priske om een succesvolle coach op te volgen, die stelt dat ‘kalm blijven’ de beste oplossing is. “Ofwel: gewoon rustig analyseren wat fout ging tegen Benfica en daar lering uit trekken. En, dat vooral ook, de goede dingen benoemen aan je spelers. Die waren er namelijk ook. In die zin kan zo’n grote nederlaag ook een positieve werking hebben. Iedereen weet nu dat het beter moet, Priske voorop. Best kans dat je zondag tegen PSV, ook nog zoekend naar zijn vorm, opeens een uitstekend Feyenoord ziet.”

Moet Priske terug naar 4-3-3?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, gewoon vasthouden aan 3-4-3
435+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie