Spanje maakt favorietenrol waar in EK-finale

Spanje mag zich voor de vierde keer in de voetbalgeschiedenis Europees kampioen noemen. In de EK-finale tegen Engeland maakte invaller Mikel Oyarzabal het winnende doelpunt: 2-1.

Spanje verslaat Engeland en is Europees kampioen

Tot en met de halve finale maakte Spanje veel indruk, maar tegen Engeland wist men weinig overtuiging in het spel te leggen. Het team van bondscoach Luis de la Fuente grossierde ondanks een veldoverwicht in matige passing. Nico Williams en Lamine Yamal zorgden nog wel voor gevaar namens La Roja, al werd doelman Jordan Pickford voor rust geen enkele keer echt getest.

Engeland stelde daar in de eerste helft weinig tegenover. Bondscoach Gareth Southgate zag zijn manschappen desondanks bijna met een voorsprong de kleedkamer betreden. Op slag van rust viel een vrije trap pardoes voor de voeten van Phil Foden. De Manchester City-smaakmaker probeerde het vanuit een lastige hoek, maar doelman Unai Simon redde de Spanjaarden.

Williams doet het

De la Fuente zorgde halverwege voor een schok door Rodri, ogenschijnlijk niet helemaal fit uit de eerste helft gekomen, te wisselen. Een aderlating voor Spanje, maar de ploeg kwam desondanks vlijmscherp uit de kleedkamer. Al in de tweede minuut na de hervatting resulteerde dit in de 1-0. Yamal zorgde voor de pass en Williams prikte de bal overtuigend de verre hoek binnen.

Engeland leek het na de snelle achterstand even kwijt in de tweede helft. Dani Olmo had de Spaanse voorsprong zelfs kunnen verdubbelen, maar de smaakmaker op dit EK had zijn vizier niet op scherp staan. De Britten mochten daardoor blijven geloven in een ommekeer. Bijna was Jude Bellingham daarvoor verantwoordelijk, maar het schot van de Real Madrid-speler eindigde naast het vijandelijke doel.

Palmer schiet Engelsen langszij

Spanje bleef met de voorsprong op zak domineren. Yamal had zijn sterke EK-debuut kunnen bekronen met de bevrijdende 2-0, maar de net zestienjarige aanvaller vond Pickford op zijn weg. In de 73ste minuut wist Engeland wél te scoren. Het elftal van Southgate, zonder de inmiddels gewisselde Kane, wist een spaarzaam goede aanval op de mat te leggen en prompt haalde Cole Palmer van afstand de trekker over: 1-1.

Yamal kreeg bij een gelijke stand opnieuw een kans om een heldenrol op te eisen. Weer vond de FC Barcelona-aanvaller de ruimte om uit te halen, maar Pickford redde zijn team nogmaals. Het bleek uitstel van executie voor de Engelsen.

Invaller maakt het verschil

In de 86ste minuut wist Spanje opnieuw de leiding te nemen. Op aangeven van Marc Cucurella tikte Mikel Oyarzabal de 2-1 tegen de touwen. Zijn treffer bleek goed voor de Europese eindzege, al maakte Marc Guéhi nog bijna de 2-2. Zijn kopbal werd door Olmo van de lijn geknikt.

Scoreverloop: 1-0 (47′) N. Williams, 1-1 (73′) C. Palmer, 2-1 (86′) M. Oyarzabal